0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

0-12 Aylık Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Bebeklerin sağlıklı gelişmeleri ve büyümelerinde beslenme faktörü büyük önem taşır. Bebeklerin beslenme programı aydan aya değişir. İlk aylarda bebeklere verilen anne sütü, zamanla yerini katı gıdalara bırakır.

Ay Ay Bebek Beslenmesi

Bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini yeterli düzeyde sağlamaları için ebeveynlerinin bebeklerini  beslerken bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Doğru zamanda uygun besinlere geçilmesi, bebeklerin ileride vitamin eksiklikleri ve hastalıklara yakalanmasını önler.

Yeni Doğan Bebeğin Beslenme Programı

Sadece anne sütü ile beslenme yeni doğmuş bir bebeğe 6 ay kadar yeter. Öyle ki, bebek bu dönemde suyun eksikliğini bile aramaz. Bu dönemde, bebeğe 3 saatte bir süt verilmesi idealken, annenin bunu uygulaması zordur. Anne sütü, bebek istediği sürece verilebilir. Eğer anne sütü yetersiz ise, takviye olarak doktor kontrolünde bebeğe hazır mama verilebilir.

3-4 Ay Arası Bebeğin Beslenme Programı

Anne sütü ilk tercih edilen besin olmalıdır. Anne sütü yetersizse ve doktor öneriyorsa takviye gıdaya başlanmalıdır. Hazır mamalar günde 4-5 öğün  ve her öğünde 150-180 ml olmak üzere verebilir. Mevsimine göre elma, şeftali gibi meyvelerin suyu verilebilir. Meyve suyu 1-2 tatlı kaşığıyla başlanarak zamanla artırılabilir.bebek beslenmesi

5-6 Ay Bebeğin Beslenme Programı

Bebek aldığı sürece anne sütü verilmelidir. Anne sütü yetersiz ise ve doktor öneriyorsa hazır mamaya başlanmalıdır. Hazır mama günde 210-240 ml verilebilir. Meyve püresi ve sebze püresine günde bir öğün olmak koşuluyla başlanabilir. Bebeğin kas gelişimi için de günde bir öğün yoğurt verilmelidir.

7-8 Ay Bebeğin Beslenme Programı

7-8 ay arasında anne sütüne devam edilmelidir. İyi ezilmiş ev yemeklerine bu dönemde başlanmalıdır. Tahıl  ve kurubaklagil püreleri de mama olarak hazırlanabilir.

12.Ay Bebeğin Beslenme Program

Bebek 1 yaşına geldiğinde hemen hemen bütün besinleri yiyebilecek durumdadır. Sabah kahvaltı, öğle etli sebze yemeği ve makarna, ikindi yoğurt, meyve püresi, ekmek, akşamsa; çorba sebze yemeği, pilav şeklinde sıralanabilir.Bebek anne sütü içmeye devam ediyorsa, anne sütü kesilmemelidir.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için düzenli beslenmesini, bebeğinizin doktor kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir