12 - 36 Ay Bebek Gelişimi

12 – 36 Ay Bebek Gelişimi

12-36 ay bebek gelişimi sürecinde, bebeklerde sosyal etkileşim ve zihinsel beceriler ile ince motor beceriler önemli bir gelişim gösterir. Bu süreçte ebeveynlerin doğru yönlendirilmesi bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Uyku

Bir yaşını tamamlayan çocuklar genellikle gündüzleri 1-2 saat geceleri ise 12 saat kadar uyurlar.

Beslenme

İkinci yılda büyüme hızı yavaşlar, iştah azalır. İlk yıl oluşan yağlar aşırı hareket sonucu erir. Beslenme olarak evde pişen her şeyi bebeğinizde yiyebilir (sebzelerden patlıcan-bakla ve sakatatlar hariç), haftada en az 3 gün kırmızı et (tercihan kuzu), bir gün de balık tüketimine özen gösterilmelidir.

Fiziksel gelişim

12-15 ay arası;

Birçok bebek ilk doğum gününe yakın yürümeye başlar. Bazıları da 15 aylığa kadar yürümeyebilir. Aşırı hareketli ve korkusuz çocuklar erken yürüme eğilimindedirler, aşırı korunan (aile tarafından) çocuklar daha geç yürürler. Bebeğinizin erken yürümesi diğer bebeklerden daha üstün olduğu anlamına gelmez.

Motor gelişimi: Tek başına yürür, merdiven tırmanabilir,

Nörolojik gelişimi: 3 küp ile kule yapabilir, boya kalemi ile düz çizgi taklit edebilir, bardak içine ufak partikülleri atabilir.

Dil gelişimi: Kendi dili vardır, basit komutları yerine getirebilir, sık oynadığı oyuncakların isimlerini söyleyebilir (top …vs)

Sosyal gelişimi: İstek ve ihtiyaçlarını göstererek belli edebilir, ebeveynlerini kucaklayabilir.

12-36 ay bebek gelişimi15-18 ay arası

Motor gelişimi: Dik bir şekilde koşabilir, küçük bir sandalyeye oturabilir, sadece bir eliyle tutunarak merdiven çıkabilir, çekmeceleri ve çamaşır sepetlerini keşfe çıkar.

Nörolojik gelişimi: 4 küp ile kule yapabilir, kalem ile karalama yapabilir, dikey çizgi çizebilir, şişeden küçük partikülleri dışarı çıkarabilir.

Dil gelişimi: Ortalama 10 kelime öğrenebilir, resimleri tanıyabilir, vücudunun bazı parçalarının isimlerini bilebilir.

Sosyal gelişimi: Kendi kendine yemek yiyebilir, problem halinde çözüm arayabilir, altına çişini veya kakasını yaptığında rahatsızlık duyup yardım isteyebilir. Ebeveynlerini öpebilir.

18-24 ay arası

Motor gelişimi: Düzgün bir şekilde koşabilir, merdiven inip, çıkabilir, her seferinde bir adım atabilir, kapıyı açabilir, mobilyalara tırmanabilir, zıplayabilir,

Nörolojik gelişimi: 7 küp ile kule yapabilir, daire çizebilir, yatay çizgiyi taklit edebilir (üzerinden geçebilir), kağıt katlamayı taklit edebilir.

Dil gelişimi: 3 kelimeyi yan yana getirebilir (özne, yüklem, fiil)

Sosyal gelişimi: Kaşığı güzel tutabilir, yaptığı her şeyi hemen söyleyebilir, soyunmaya yardımcı olur, resimli hikayeleri dinleyebilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir