CiciPedia

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 2016

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a geldiği gündür ve bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sayfasıdır.

1914’de başlayan Birinci Dünya Savaşı dört yıl sürdü. Osmanlı İmparatorluğu 17. yüzyılın sonlarında parçalanmaya başladı. Ordularımız dağıtıldı, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile doldu. Bu parçalanmanın sonucunda; Fransızlar Adana ve Hatay’a, İngilizler Urfa, Mardin ve Merzifon’a ve İtalyanlar Antalya’ya yerleştiler. 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar İzmir’e girdi.10 mayis

Yüzyılların yorgunluğu ve bitkinliği içinde bulunan halk, akıl almaz bir silkinişle silaha sarılmış ve bölük parça istila ordularının önüne çıkıp direniyordu ancak yetersiz kalıyordu.

Bunun yanı sıra her kafadan farklı bir kurtuluş önerisi çıkıyordu. Bazıları, “İngilizlerin koruyuculuğunu isteyelim” diyor, bazıları da, “Amerika’nın güdümüne girelim” diyordu.

Sonunda Mustafa Kemal Atatürk, herkesin üzerinde birleşebileceği kesin kararı açıkladı: “Türk Devleti’ni kurmak!”

Mustafa Kemal Atatürk,16 Mayıs günü İstanbul’dan Bandırma Vapuru’na bindi. Vapur 19 Mayıs sabahı Samsun Limanı’na yanaştı. Burada bir hafta kalan Mustafa Kemal Atatürk, 27 Mayıs günü Havza’ya geldi.

Amasya’da yayınladığı genelge ile ulusu, ülkenin bütünlüğünü, bağımsızlığını kurtarmak için birlikte çalışmaya çağıran Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışmalarından İstanbul Hükümeti hoşnut değil¬di. Harbiye Bakanı Mustafa Kemal Paşa’yı İstanbul’a çağırdı. Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk, padişaha telgraf çekerek askerlikten çekildiğini bildirdi.

Bundan böyle çalışmalarına sade bir yurttaş olarak devam ettiren Mustafa Kemal Atatürk, 4 Eylül günü Sivas’a gitti. Sivas Kongresi’nde “Ya bağımsızlık, Ya ölüm” ilkesi kabul edilerek yurt düşmandan kurtarılıncaya dek savaşmaya and içildi.

Sivas’tan sonra Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920 günü Büyük Millet Meclisi’ni topladı ve Atatürk, Meclis başkanlığına seçildi. Bu süreçten sonra ordular kuruldu ve bu ordular düşmanlarla çarpışmaya başladı. Birinci İnönü, ikinci İnönü, Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşı derken sonunda yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bir ulusal ilke haline getirdiği “Ya bağımsızlık, Ya ölüm!” sloganı, kurtulmak için önce bağımsız olmak gerektiğinin ispatı oldu.

1919 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı ise 1922 yılında son buldu.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir