CiciPedia

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Tarihçesi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 4. yılında (1924’te) çocuklara armağan edilmiştir.

23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayrami23 Nisan Çocuk Bayramı, dünyanın tek çocuk bayramıdır. Türkiye’de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ulusal bayram olarak kutlanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye’nin her yerinde kutlanmakta ve yapılan etkinliklerde farklı ülkelerden binlerce çocuk misafir edilmektedir.

23 Nisan Milli Bayramı, 1 Kasım 1922’de saltanatın resmi olarak kaldırılmasıyla 1 Kasım’da kutlanan Hakimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) ile birleştirilmiştir. Ancak resmi bayram olarak kutlanması, Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu)’nin kutlaması ile başlamıştır.

23 Nisan ilk Ne Zaman Kutlandı?

23 Nisan, ilk olarak Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) tarafından kutlanmıştır. İlk olarak çocuklar için gelir toplama amacıyla kutlanan 23 Nisan, yalnızca 23 Nisan Bayramı adı ile anılmıştır. 1927 ile 1981 yılları boyunca bu şekilde kutlanan 23 Nisan, 1981 yılında çıkarılan bir kanun ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

Dünyada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun yaptığı çalışmalar sonucunda, ulusal bayram olma özelliği ile birlikte dünya çapında yaygınlaştırılmaya başlamıştır. 1979 yılından bu yana devam eden bu çalışmalar sonucunda, her yıl 23 Nisan’da dünyanın farklı ülkelerinden binlerce çocuk Türkiye’ye gelmektedir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir