Kültür Sanat

Adalar Müzesi

Adalar Müzesi, 2007-2008 yıllarında projelendirildikten sonra 2010 yılı Temmuz ayında, 3 tematik açık hava sergisi ile ziyaretçileriyle buluşmaya başladı. Ardından 10 Eylül 2010 tarihinde Müze'nin kalıcı sergi galerilerini içeren kapalı ana binası açıldı. Müze her yıl iki yeni tematik sergi açıyor.

Bir kent müzesi olarak Adalar Müzesi'nde, Adalar'ın jeolojik oluşumlarından, tarih öncesine, Yunan Roma Bizans dönemlerinden, Osmanlı ve Cumhuriyet'e kadar tüm insan izleri, tematik olarak sunuluyor. Adalar'da yaşamış insanlar, canlılar, kentin fiziki kültürel oluşumu, tüm mirası ve bugünü ile insan öznesi çevresinde sunuluyor. Kısaca Müze'nin konusu ve objeleri de toplumsal yaşama şekil veren gündelik yaşam pratiklerinin simgelerinden oluşuyor. Müze bir buzdolabı, dikiş makinesi veya benzeri bir sıradan objenin tarihi ile sosyal yaşama dair önemli anlatılar sunuyor.

Kent müzelerinin en önemli özelliği olan sürekli değişen, dinamik, insanların sözlü hikayeleri, bireysel deneyimleri ve birikimleri ile gelişen hafızası, Adalar Müzesi'nde de gelecek nesillere aktarılıyor.

Adalar'ın edebiyatçıları, öğretmenleri, doktorları, hamalları, bahçevanları, mimarları yanı sıra, Adalar'ın bitki örtüsü, doğal yaşamı, deniz canlıları, çevre kirlenmesi, lezzetleri, ulaşım tarihi, yerel yönetimleri de birlikte sunuluyor. Eserler, Adalar'da iz bırakan hikayelerine göre seçiliyor.

Müze sayesinde, Adalar'da yaşayanları daha yakından tanımak mümkün oluyor. İsmet İnönü'nün Heybeliada Sadık Bey Plajı'nda meşhur çivileme atlayışını yaptığı tek askılı mayosu ve fotoğrafları, Fenerbahçeli Lefter'in milli takım forması ve Hacı Bekirler'den Doğan Şahin'in jet-ski motoru da müzenin kalıcı bölümlerini renklendiriyor.

Adalar'ın dumanları tüten fabrikaları, imalathaneleri olduğu ve İstanbul'a ürettiklerini sattıkları bir kent olduğu dönemlere ait ticari yaşam belgeleri, bugünkü esnafların ağzından eski usta çırak geleneğinin anlatıldığı belgeselde, sözlü tarih klipleri ve Osmanlı arşivleri belgeleri eşliğinde sunuluyor.

 

Müze'de çocuklar için Müze galerileri ile paralel atölyeler düzenleniyor. Doğa Atölyesi kapsamında çocuklarla Adalar'ın, İstanbul'un, Dünya'nın jeolojik oluşumu, balıklar, kaya yapısı üzerine animasyon izleyerek, çizim yaparak çalışılıyor. Edebiyat atölyeleri kapsamında öykü okumaları yapılıyor. Çocukların etkinliklere katılmaları için adalarmuzesi.org web sitesinde yer alan formun doldurulması yeterli. Müze etkinlikleri ücretsiz. Çocuk atölyelerinde çocuklara sandviç ve meyve suyu, süt ikram ediliyor.

Yüksek Mimar Hasan Kuruyazıcı'nın küratörlüğünde, 2 Temmuz tarihinde saat 17:00˜da Büyükada Çınar Müze Alanı'nda , "Adalar Binalar Mimarlar" sergisi açılacak. Prens Adaları'nın son 150 yılının mimari zenginliği ve çeşitliliğini yaratan mimarlar ve kalfalarla, onların önemli eserleri tanıtılacak. Ayrıca, İstanbul ve değişen Adalar mimarisi üzerine yapılan çeşitli röportajlardan oluşan video klipler de sergi süresince izlenebilecek. Sergide tanıtılan bazı binaların çocuklarla birlikte karton maketlerinin yapılması benzeri çeşitli atölyeler de sergi kapsamında düzenlenen aktiviteler arasında bulunuyor. Serginin Haziran 2012'ye kadar ziyarete açık tutulması planlanıyor. Ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Müzeye, iskele alanından bisiklet kiralayarak ve faytona binerek on beş dakikada ulaşabilirsiniz. Adanın güzelliklerini görerek gitmek istiyorsanız, yürüyerek otuz dakika sürüyor. Biz tercihimizi bisikletten yana kullandık.

Müze, Pazartesi günleri kapalı. 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Çarşamba günleri müzeye giriş ücretsiz.

Giriş ücretleri:

Yetişkin: 4 TL

İndirimli: 2 TL

Grup: 3 TL

İndirimli Grup: 1 TL

12 yaşında altındaki çocuklar ve engelliler ile eşlik eden ziyaretçilere giriş ücretsiz.

Adres: Çınar Caddesi Müze Alanı, Büyükada / Adalar – İSTANBUL

Telefon: (216) 382 52 80 / (216) 382 76 86

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir