Çocuk Gelişimi

Anne Baba Çocuk İletişimi

Çocukların teknolojiyle iç içe büyümeleri ve kreş, ev ya da okulların içinde zaman geçirmeleri enerjilerini doğru kullanamamalarına yol açıyor. Bu konuda ebeveynleri uyaran Kültür2000 Kolej Rehber Öğretmeni İnci Yelkenci, çocukların her zaman uslu ve örnek çocuk olmalarını beklemenin doğru olmadığını söylüyor.

Çocuklar ile Doğru İletişim Kurmanın Önemi

Çocukların anne ve babalarıyla kurdukları iletişim; davranışlarını ve psikolojilerini doğrudan doğruya etkilediği gibi; çocuktan her zaman en iyisini yapmayı bekleyen ebeveynler, çocuğun yetersiz hissetmesine neden oluyor. Bu nedenle, çocuklara karşı olumsuz eleştirilerde bulunmanın doğru olmadığı belirten İnci Yelkenci, çocuğu eleştirmek yerine, ona doğru olanı göstermenin daha doğru bir yöntem olduğunu söylüyor.

Çocukların Her Zaman Uslu Olmasını Beklemeyin

Çocuklarda aşırı hareketlilik, dikkatsizlik ya da huzursuzluk gibi durumlarda hemen telaşa kapılmanın doğru olmadığını söyleyen İnci Yelkenci, çocuğun hangi koşullarda nasıl davrandığının dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini söylüyor. Fiziksel olarak enerjilerini boşaltamayan çocuklar, mutsuz ya da huzursuz olabiliyor. Bu da çocukları öfkeye ya da aşırı hareketliliğe sürüklüyor. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuğu doğru yönlendirmeleri ve onun mutsuz olduğu durumlardan uzak tutmaya çalışmaları gerekiyor.

Çocuğa Doğru Şekilde Yaklaşmanın Yolları

Çocukların Aileleriyle İletişimi

Anne ve babalara çocukların davranışları konusunda dikkat olmaları gerektiğini vurgulayan Yelkenci, çocukların duygu durumlarının stabil olamayacağını aktarmakla birlikte, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

  1. Belirli kurallar koyarak, bu kuralların dışına çıkılmaması gerektiği konusunda net bir tavır sergileyin.
  2. Çocuğunuza yumuşak bir şekilde ve saygılı davranın. Olumsuz davranışları karşısında sabırlı davranın.
  3. Çocuğunuza sorumluluk verin (odasını toplama, yemek hazırlamaya yardım etme, giysilerini düzenleme vb.) ve bu sorumlulukları yerine getirmesi için çocuğu teşvik edin.
  4. Sürekli olarak sözle uyarmaktansa, nasıl davranması gerektiğini çocuğa uygulamalı olarak gösterin. Rol değişiklikleri yaparak, çocuğun da ebeveyn olarak düşünmesini sağlayın.
  5. Çocuklar ebeveynlerinin ilgisini çekmek için de olumsuz davranışlar gösterebiliyor. Bu nedenle çocuğunuza duyduğunuz sevgiyi sık sık belirtin ve ona değerli olduğunu hissettin.

Çocukların huzursuz olmaları, öfke nöbetleri geçirmeleri ya da stresli tutumlar sergilemeleri zaman zaman doğal olduğu gibi, bu gibi durumların sık tekerrür etmesi durumunda, ebeveynlerin önlem alması büyük önem içeriyor. Çocuklarla doğru iletişim kurma, çocukların benlik duygusunu artırdığı gibi; sorumluluklarını yerine getirme gibi konularda daha istekli davranmasını sağlıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir