Anne Baba Okulu

Çocukların Diş Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli

Diş temizliği bebeklik döneminde -henüz 6- 8 aylıkken- başlamalıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere, yemeklerden sonra yapılacak olan temizlik tülbent gibi yumuşak ve temiz bir bezi ıslatarak yapılmalıdır. 

Diş Fırçalama

 

Diş fırçasına geçiş ancak 3 yaşından itibaren, bebeğin arka dişleri çıktıktan sonra olmalıdır. Fırça kullanmaya başlanırken, doğru seçimi yapmak çok önemlidir. Çocuklarda diş bakımı sırasında sert ve büyük diş fırçaları çocuğun dişlerinde deformasyona sebep olacak, büyüklüğünden dolayı diş etine de temas edeceğinden diş etinin de tahriş olmasına yol açacaktır. Bu yüzden, diş fırçası naylon kıllardan oluşmalı, yumuşak ve küçük olmalıdır.

Bebeklik Döneminde Diş Temizliği

Uzmanlar bebeklik döneminde diş macunu kullanımını doğru bulmazlarken, 3 yaşından itibaren yani fırça kullanımıyla beraber macuna da geçilebileceğini söylüyorlar. Kullanılan macun flüorür içermeli ve çocuğun alışkanlık kazanması açısından onun seveceği tatta seçilmelidir. Kullanılan diş macunu miktarı abartılmamalı, küçük çocuklarda bir leblebi boyutunu aşmamalıdır. Diş fırçalama süresi 3 dakika olup bir sabah bir de akşam yemeklerinden sonra olmak üzere, günde iki kere tekrarlanmalıdır.

Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırma

Diş fırçalama işleminin alışkanlığa döndürülmesinde elbette ki ebeveynlere büyük rol düşer. Diş fırçalama vakitlerini eğlenceli bir hale getirmek, çocuklarla birlikte diş fırçalamak ve bu andan keyif almalarını sağlamak, çocukların dişlerini fırçalama alışkanlığı kazanabilmeleri için çok önemlidir. Dişlerin fırçalaması hiçbir şekilde aksatılmamalı, bundan zevk almayan çocuklara kesinlikle tolerans gösterilmemeli, yumuşak bir şekilde diş temizliğinin önemi açıklanmalı ve dişlerini fırçalamaya teşvik edilmelidir.

Diş Fırçalama

Çocukluk döneminde dişlerde oluşan çürükler genellikle fazla abur cubur tüketmekten, gazlı içeceklerden kaynaklanmaktadır. Süt dişlerinin yerinde gereğinden az kalması, komşu dişlerin boşluklara doğru kaymasına sebep olup dişlerde çarpıklık oluşturmaya başlar. Bu yüzden çocuklarda çürük oluşumunu engellemek oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir iştir. Çürüğe karşı savaşmanın en önemli ön koşulları da yenilen yiyeceklere dikkat etmek ve dişleri fırçalamaktır.

Dişleriyle ilgili bir sıkıntıları olmayan çocuklar da dahil olmak üzere her çocuk kontrol amaçlı düzenli olarak diş hekimine götürülmelidir. Diş hekimleri genellikle çocukların içinde bulunmaktan hoşlanmadıkları, korktukları yerlerdir. Bu yüzden diş hekimiyle ilk tanışma çok önemlidir. İlk gidiş bir tanışma günü olarak değerlendirilmeli, çocuğa örnek olmak ve korkusunu hafifletmek adına ondan önce ebeveyn muayene oluyormuş gibi yapabilir. Koltuktan mutlu ve acısız bir şekilde kalkan anne ya da babayı gören çocuk, daha rahat bir şekilde diş hekimine muayene olabilecektir.

Diş bakımı bebeklikten itibaren büyük önem teşkil etmekte olup, çocuklara üç yaşından itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak son derece önemlidir. Bazı çocuklarda bu süreç zorlu olsa da, anne ve babaların olumlu ve örnek davranışları neticesinde çocuklar yavaş yavaş bu alışkanlığı kazanacaklardır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir