Bebek

Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeklerde uyku eğitimi erken dönemde kazanıldığında, bebeğin gelişim dönemi boyunca sorunsuz bir şekilde uyumasına yardımcı olur. 0-6 aylık dönemde ve 6-18 aylık dönemde bebeklerin düzenli ve nitelikli uyuması bebek gelişimi açısından oldukça önemli olduğundan, bebeklere erken dönemde uyku alışkanlığı kazandırmak gereklidir. 

Bebekler 0-6 aylık dönemde pişik ve gaz sorunu gibi faktörler nedeniyle uyku problemi yaşayabildiği gibi, 6 aylıktan büyük bebekler diş çıkarma, sindirim sorunu ya da başka bir fiziksel rahatsızlık nedeniyle uykusuzluk yaşayabilir.

Bebekler neden uyumaz sorusu, bebeğin fiziksel ve biyolojik özelliklerine göre değişebildiği gibi, ortam şartları da bebeklerin uyku problemi yaşamasında etkilir. Bu nedenle bebeklerde uyku eğitimi hem bebeğin hem de bebeğin uyuduğu ortamın özelliklerine göre değerlendirilmelidir.

Bebeklerde Uyku Eğitimibebeklerde uyku eğitimi

Bebeklerde uyku eğitimi için kullanılan iki yaygın yöntem bulunuyor. Ferber Yöntemi ve Co-Sleep Yöntemi olarak adlandırılan bu teknikler, bebeğin nitelikli uyuması için sıklıkla kullanılmaktadır.

Ferber Yöntemi (Kontrollü Ağlatma), 6-7 aydan büyük bebekler için uygulandığı gibi, Co-Sleep (Yakın Uyuma) tekniği her yaşta uygulanabilir.

  1. Co-Sleep (Yakın Uyuma) Yöntemi ile Uyku Eğitimi 

Co-Sleep yöntemi, bebeklere uyku eğitimi vermek için en sık kullanılan yöntemdir. Birkaç aşamadan oluşan bu teknik, yaklaşık 15 gün aralıksız olarak tekrarlandığında, bebekler uyku eğitimi almış ve düzenli uyku alışkanlığı kazanmış olur.

  1. Bebeğinizin, uyku vaktinin geldiğini anlaması için çeşitli ritueller oluşturun.
  2. Uyku ritüellerinden sonra, çocuğu yatağa yatırın ve yanına oturun ya da uzanın.
  3. Bebeğe dokunmadan, rahatlatıcı ve telkin edici sesler çıkarın. (şşşş, eee gibi)
  4. Bebeğiniz uyuyana kadar bekleyin. Bu süre zarfında bebeğinizle ten teması kurmayın.
  5. Bebeğiniz uyuduktan sonra, yanından kalkın.
  6. İlk beş basamağı 5-6 gün boyunca uygulayın. Sonraki gün, bebeğinizin yanına uzanmadan uzak bir noktadan telkin verin.

Co-sleep uyku eğitimi, ortalama olarak 15 gün içinde tamamlanır. Bebeğiniz bu süreden sonra, uyku alışkanlığı kazanmış olur ve ilk basamaktaki ritüellerin ardından kolayca uykuya dalar.

Not: Yakın uyuma tekniği, 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilir. Ancak uyku eğitimini çocuğunuza ne kadar erken yaşta verirseniz, çocuğunuz o kadar kısa sürede uyku alışkanlığı kazanmış olur.

2. Ferber Yöntemi ile Uyku Eğitimi bebekler için uyku teknikleri

Ferber yöntemi ile uyku eğitimi, 7 aydan büyük bebeklere uygulanabilir. Bebeğin uyku alışkanlığı kazanması için nispeten disiplinli bir yöntem olan ferber tekniği ile bebekler ortalama 10 gün içinde uyku eğitimi almış olur.

  1. Bebeğiniz için uyku ritüelleri oluşturun. Ninni, masaj, klasik müzik dinleme ya da masal gibi dinlendirici etkinlikler seçebilirsiniz.
  2. Uyku ritüelini gerçekleştirdikten sonra yatırın ve odadan çıkın.
  3. Belirli aralıklarla bebeğinizin yanına giderek, rahatlatıcı sesler söyleyin. (şşş, eee, pışpış gibi)
    1. gün: 3 dakikada bir
    2. gün: 5 dakikada bir
    3. gün: 8 dakikada bir
    4. gün: 10 dakikada bir
    5. gün: 13 dakikada bir
    6. gün: 15 dakikada bir
    7. gün: 20 dakikada bir
  4. İlk bir hafta boyunca üç basamağı da aralıksız şekilde uygulayın.

Bebeklerde uyku eğitimi konusunda sık kullanılan bir yöntem olan Ferber Tekniği ile bebeğiniz ortalama olarak 7-10 gün içerisinde uyku eğitimi almış olur.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir