Bebek

Bebeklere Ek Gıda Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklere ek gıda ne zaman verilmeye başlanır? Bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi gerektiği gibi, ilk altı aydan sonra, anne sütünün yanı sıra ek besinler de bebeklere veriliyor.

Bebeklere ek gıda vermeye başlarken, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

Alerjen Riski Yüksek Olan Gıdaları 1 Yaşından Önce Vermeyin

Bebeklerde en sık görülen besin alerjileri arasında inek sütü alerjisi yer alıyor. Bu nedenle, bebeğe bir yaşından önce inek sütü vermemek gerekiyor. En az bir yaşına kadar anne sütü alan bebeklerin inek sütü alması geciktirilebileceği gibi, alerjisi olan bebeklere, 3 yaşından önce inek sütü vermemek gerekiyor.

Çilek, domates, çikolata, buğday gibi besin maddeleri de alerjen riski yüksek olan gıdalardır. Bu nedenle, ek gıdaya yeni geçen bebeklere bu besinler de verilmemelidir.

Alerji yapma riski olan gıdaların bebeklere verilmemesi şart olduğu gibi, bebeğe verilecek gıdaların besleyici niteliğinin ön planda olması da son derece önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin bebek ek gıda tarifleri ile bebeğin gelişimini desteklemesi gereklidir.

İlk Kez Vereceğiniz Gıdalarda Dikkatli Olun

Bebeğe ilk kez vereceğiniz bir gıdanın, bebek üzerindeki etkisini takip etmek oldukça önemlidir. Bebeğin ilk defa tadına bakacağı gıdayı sevip sevmeyeceği önemli olduğu gibi, vereceğiniz besinin alerji, mide bulantısı ya da deri sorunlarına yol açıp açmayacağını da gözlemlemek gereklidir. Bu nedenle, ilk kez denediğiniz bir gıdayı, bebeğe açken vermeniz ve yalnızca o gıdayı yedirmeniz önemlidir. Birkaç besini aynı anda denemeniz, oluşabilecek sorunun hangi ek gıdadan kaynaklandığını anlamanızı engeller.

Bebek BeslenmesiBebeklerde Tavuk ve Sığır Eti Alerjisi

Bebeklerde tavuk eti ve sığır eti alerjisi de sık görülür. Sığır eti sindirilmesi bir besin olduğu gibi, tavuk eti de zehirlenme riski bulunan bir gıdadır. Bu nedenle, bebeklere bir yaşından önce, taze balık ve kuzu eti yedirmek tercih edilmelidir. Tavuk eti ve sığır eti, 8-9.aydan sonra, az miktarda denenebilir.

İlk Ek Besinleri Meyve ve Sebzeler Arasından Seçin

Bebeklere ek gıda verileceği zaman bunların içinde hem besleyici hem de vitamin açısından zengin olan meyve ve sebzeler olmalıdır. Alerjen riski düşük olan; elma, şeftali, armut gibi meyveler ile havuç, patates gibi gıdalar bebeğin ihtiyaç duyduğu vitaminleri almasını sağlarken, yan etkiler oluşma riskini de azaltır. Ancak bu besinleri verirken, bebeklerin çiğneme ve yutma koordinasyonunu sağlayabildiğinden emin olunmalıdır.

Ek Gıdalara Yeni Geçen Bebeklere Muhallebi ve Yoğurt Yedirin

Ek besinlere geçen bebeklere, ilk 6 aydan sonra, yoğurt, muhallebi gibi besinler de verilebilir. Yutması en kolay ek gıdalar arasında olan yoğurt ve muhallebi gibi besinlerin alerjen riski de oldukça düşüktür. Bebeğin “yutma” hareketine alışması, ek besinleri daha kolay almasını sağlayacaktır.

Bebek beslenmesinde son derece önemli bir yere sahip olan ek besinlerin, bebeğe doğru bir şekilde verilmesi oldukça önemlidir. Yanlış ek gıda seçimi ya da ek besinlerin bebeğe yanlış yöntemlerle verilmesi, bebeğin sağlığının bozulmasına neden olabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir