Anne Baba Okulu

Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocukların okulda tükettiği yiyecekler, beslenme düzenlerini büyük ölçüde etkilediği gibi, dengeli ve düzenli beslenebilmeleri için beslenme çantasının iyi hazırlanması gerekiyor. Çocukların yetersiz ya da dengesiz beslenmesi; sağlık sorunlarına ve gelişim problemlerine yol açabildiği gibi, obeziteyi de tetikleyebiliyor.

Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocukların gün içerisinde sık beslenmesi önem taşıyor. Bu nedenle çocuklar için 6-7 öğünden oluşan bir beslenme programı hazırlamak gerekiyor. Ortalama olarak 3 saatte bir çocuğun besin tüketmesi; gelişimi ve sağlığı açısından önem taşıyor.

  • Sabah kahvaltısı için süt ya da taze sıkılmış meyve suyu ile karbonhidrat ve protein ağırlıklı yiyecekler (Yumurta, peynir, tahıllı ekmek, bal, pekmez)
  • Ara öğünler için ceviz, fındık, badem ya da meyveler
  • Öğle arası için ayran ya da yoğurt ile protein ve vitamin ağırlıklı yiyecekler (et veya tavuk, yeşillik, pilav ya da makarna)

Çocukların dengeli beslenmesi için; protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi temel besinleri düzenli olarak tüketmeleri büyük önem taşıyor. Çocuğun sağlıklı gelişimi için olduğu kadar; derslere odaklanma becerisinin artması ve enerjik hissedebilmeleri için beslenme düzenlemelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Çocuklara Doğru Beslenme Alışkanlığı Kazandırma

  1. Çocuğun tükettiği gıdalara dikkat edilmesi gerektiği gibi sıvı tüketimine de önem verilmesi gerekiyor. Bu nedenle beslenme çantasında; su, meyve suyu, ayran gibi sağlıklı içeceklerin yer alması şart.
  2. Yağlı yiyeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, yorgunluk ve dikkat bozukluğu yaratabildiği için, beslenme çantasında yağ oranı fazla olan kızartılmış et ve tavuk ürünleri ile patates kızartması gibi yiyeceklere fazla yer vermemek gerekiyor.
  3. Enerji miktarı yüksek olan yiyecekler tüketilmesi son derece önemli olduğundan, beslenme çantası hazırlarken; fındık,Yemişler badem, ceviz gibi yemişler ile meyve ve sebzelere yer vermek gerekiyor.
  4. Fast-food tüketme alışkanlığı obeziteye neden olabildiği gibi, yorgunluk hissi ve dikkat bozukluğu gibi sorunları da tetikleyebiliyor. Bu nedenle hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış besinlere ağırlık verilmesi gerektiği unutulmamalı.
  5. Çocukların okulda abur cubur tüketiminin önüne geçmek için, evde hazırlanmış cevizli ya da fındıklı, az yağlı kurabiye ya da kek gibi yiyecekler beslenme çantasına dahil edilebilir.

Yiyecek Seçen Çocuklar için Ne Yapılmalı?

Çocuklarda, yiyecek seçme alışkanlığı sıklıkla görülüyor. Meyve, sebze ya da süt ürünlerini tüketmek istemeyen çocukların dengeli beslenmesini sağlayabilmek için, besinleri doğrudan vermek yerine diğer gıdalar ile karıştırabilirsiniz.

beslenme çantası

  • Sebze sevmeyen çocuklar için, haşlanmış sebze yemeklerini, çocuğun sevdiği gıdalar ile birlikte çocuğun ilgisini çekecek bir şekilde sunabilirsiniz. Aynı şekilde; kek, kurabiye gibi çocukların tüketmekten hoşlandığı yiyeceklerin içine koyarak, çocuğun o sebzeyi tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Meyve tüketmeyi sevmeyen çocuklar için yoğurt ya da süt ile karışım yapabilir ya da meyveleri püre haline getirebilirsiniz. Ayrıca çocuğun sevdiği meyveler meyve suyu hazırlayarak, tüketmek istemediği meyveleri bu karışıma dahil edebilirsiniz.
  • Peynir sevmeyen çocuklar için, peyniri doğruda tüketmeleri konusunda ısrarcı olmak yerine, sevdiği yiyecekler ile birleştirerek tüketmelerini sağlayabilirsiniz. Peynirli omlet ya da krep yaparak, peynir tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklara Sağlıklı Gıdaları Sevdirme Yolları

Çocukların dengeli beslenmesini sağlamak için ısrarcı davranmak ya da çocuğu diğer yiyecekleri de tüketemeyeceği ile tehdit etmek oldukça yanlış bir tutum olduğu gibi; çocuğun ısrarını artıracaktır. Bu nedenle, çocuğunuzun tüketmek istemediği besinleri alabilmesi için, o besini sevmesini sağlamaya çalışmanız gerekiyor. Örneğin peynir sevmeyen bir çocuk için, ilgisini çekecek hikayeler oluşturabilir ya da farklı türdeki peynirler sunabilirsiniz.Yiyecek alışkanlıkları

Bazı gıdaları tüketmeme konusunda aşırı ısrarcı olan çocuklara olumsuz yaklaşmak, onların tutumunu sertleştireceği gibi; çocuğa doğru yaklaşarak, düşüncelerini tersine çevirebilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir