Çocuk Haberleri

Çalışan Annelere Emzirme Konusunda Öneriler

Lansinoh tarafından yapılan araştırma, Türkiye’de ve dünyada, çalışan annelere emzirme konusunda öneriler ile annelerin emzirme sürelerini ve oranlarını ortaya koyuyor.anne sütü

Anne sütü, bebeğin zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi açısından büyük önem taşır. Anne sütü, bebeğin özellikle ilk 6 ayda hastalıklardan korunmasını sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü, bebek beslenmesi için ilk 6 ay sadece anne sütü; 2 yaşına kadar ise ek gıdalarla birlikte anne sütü takviyesi öneriyor. Ancak Türkiye’de doğum izninin toplam 16 hafta olması, bebekler 8 haftalıkken, çalışan anneleri işe dönmeye zorluyor.

Lansinoh 2015 Uluslararası Emzirme Araştırması’na göre, çalışan annelerin yüzde 34’ü; bebeklerini 12-24 ay arası anne sütü ile beslemeyi planlıyor ve yüzde 31’i bebeklerini bu dönemde emziriyor. Çalışan annelerin, ilk 6 ayda ve bebek 2 yaşına gelene kadarki dönemde anne sütü depolaması, hem bebeğin sağlığı hem de annenin stresinin önlenmesi açısından önem taşıyor.

Çalışan Annelere Emzirme Konusunda ÖnerilerAnne Sütü

  • Geceleri prolaktin salınımı daha yüksek olduğu için süt üretimi fazladır. Anne sütü depolamak için geceleri süt sağmayı deneyebilirsiniz.
  • Süt üretiminizin devamlılığı için göğüs pompası ile göğüslerinizi sağınız. İşe başladığınızda bebeğinizi emzirdiğiniz periyotta sütünüzü sağmaya özen gösteriniz. Aksi durumda, göğüslerinizde biriken süt, sizi rahatsız edebileceği gibi, bebeğinizin sütünüzden tam olarak yararlanmasını da engeller.
  • Çiftli göğüs pompası kullanmanız, sağım sürenizi yarıya indireceği gibi süt üretiminizi de destekleyecektir.
  • Siz bebeğinizin yanında yokken onun anne memesinde uygulamış olduğu içgüdüsel dalgaya benzer peristaltik emme hareketini emzik üstünde uygulayabileceği biberonlar kullanın. Böylece işten eve geldiğiniz onu emzirmeye devam edebilirsiniz.

Bebeklerin 2 yaşına kadar düzenli olarak anne sütü alabilmesi için, çalışan annelerin süt depolama konusunda doğru teknikler kullanmaları ve anne sütünü değerlerini kaybetmeyecek şekilde saklamaları önem taşıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir