Çocuk Gelişimi

Çocuğunuza Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın

Okuma alışkanlığının oluşması zaman içerisinde gerçekleşir. Bu alışkanlığın temelleri çok küçük yaşta atılmalıdır. Bir çocuğun ilerleyen yaşlarında kitap okumayı sevebilmesinde ebeveynlere büyük iş düşer.

Kitap Okuma

Okuma alışkanlığının temelinde kitabı sevmek yatar. Ebeveynler aslında henüz bebekken çocuklarına masal anlatmaya, kitap okumaya başlamalıdırlar. Bebek anlamayacak olsa da, bu etkinlik bir şekilde onun bilinçaltında yer edecektir. Yavaş yavaş bebeklik döneminden çıkan çocuklara kitaplar gösterilmeli, hatta temkinli bir şekilde eliyle tutması, dokunması sağlanmalıdır. Bunu yapmak çocuğunuzun sonraki dönemlerde kitapla arasında bir bağ kurulmasına yardımcı olacaktır. Çocuk okuma yazma öğrenene kadar, ebeveynler çocuklarına sık sık kitap okumalıdır. Bu okumalar, çocukların sevdikleri ve içerisinde mutlu oldukları bir ortamda yapılmalıdır. Bol resimli kitaplar seçilmeli ve resimler çocuklarla birlikte incelenerek, çocukların keyif alması sağlanmalıdır.

Kitapların içeriği çocukların yaşlarına orantılı olarak değişmelidir. 1-2 yaşındaki çocuklar için tasarlanmış kitaplar ayrıntısız resimlerden oluşur. Resimlerin net bir şekilde ayırt edilebilir olması ve canlı renklerin seçilmesi önemlidir. 3-4 yaşlarında sayfa sayısı ve resim miktarı artar. Resimlerin altına bir kelimelik yazılar konması çocukların harflerle de tanışmasını sağlar. Okul öncesi döneme gelindiğinde de hem sayfa sayısı hem de resimlerin detaylılığı açısından daha kapsamlı kitaplar kullanılır.

Kitap Okuma

Okuma yazma öğrenen çocuklarda alışkanlık oluşana kadar ebeveynler düzenli olarak çocuklarının okuma saatlerini takip etmelidirler. Gün içerisinde bir zaman belirlenmeli, o saat geldiğinde çocuklar mutlaka kitaplarının başında olmalıdırlar. Düzen oturana ve çocuklar bu vakti benimseyene kadar, okuma saatleri ebeveyn kontrolünde yapılmalı ve kesinlikle aksatılmamalıdır. Her çocuğun kitaptan aldığı zevk ve sevdiği kitap türü farklıdır. Bu noktada ebeveynler iyi gözlem yapmalı ve çocuklara hoşlarına gidecek cinsten kitaplar okutmalıdırlar. Elbette bu tutum ilerleyen yaşlarda değişmeli, ebeveynler ve öğretmenler çocuklarına hoşlarına gitmese de onlar için yararlı olan kitapları okumalarını sağlamalıdırlar. Ancak alışkanlık tam anlamıyla yerleşene kadar durum bu şekilde olmalıdır.

Evde ebeveynlerin kontrolünde gerçekleşen kitap okuma vakitleri dışında da çocuklar sık sık kitaplı ortamlara sokulmalıdırlar. Kütüphaneler, fuarlar, kitap okuma etkinlikleri, kitabevleri bunlar için ideal yerlerdir. Bu tarz aktivitelerin yapıldığı günlerde çocukların keyif almasının sağlamak ve bu etkinliği bilinçaltlarında güzel şeylerle özdeşleştirmelerini sağlayın. Bir kitap fuarında geçirilen zamanın ardından dondurma almak, fuardan kendisinin seçtiği bir kitabı alıp sonra evde birlikte okuyup üzerinde konuşmak işe yarayacaktır.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak sabır ve disiplin isteyen bir süreçtir, fakat doğru yapıldığı takdirde hem ebeveynler hem de çocuklar bu süreçten keyif alabilirler.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir