Çocuk Eğitimi

Çocuklar Kreşe Neden ve Ne Zaman Başlamalı?

Çocuklar üç yaşından itibaren sosyalleşmeye başlar. Bu dönemde kreşe başlayan çocuklar, hem sosyal hem de fiziksel olarak daha sağlıklı bir gelişim gösterir.

Kreşe başlama yaşı konusunda ebeveynlerin farklı tercihleri olabilir. Fakat, uzmanlara göre üç yaş kreşe başlamak için ideal yaştır. Çocuklar, üç yaşına kadar birebir bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyar. Üç yaş ise, çocukların artık çevreyi ayırt etmeye ve sosyal kimliğini kurmaya başladığı dönemdir.

Üç yaş itibariyle çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesinde kreşlerin büyük rolü var. Kreş ortamının çocuklara sağladığı yararları şöyle sıralayabiliriz:

Çocuk Kreşleri

Sağlıklı bir Sosyalleşme

Üç yaş çocuğun sosyalleşme çağıdır. Çocuklar bu dönemde daha fazla çevresel uyarana ihtiyaç duyar. Okul öncesi olarak adlandırılan bu dönem, hem duygusal hem de zihinsel yetilerin gelişimi için en uygun zamandır. Çocuklar artık farklı ihtiyaçlara göre farklı insanlarla iletişim kurmaya başlar.

Yaşa Uygun Çevre

Ebeveynlere düşen sorumluluk, çocuğun kendi yaşına uygun bir sosyal ortam sağlamaktır. Aile-akraba veya mahalle ortamı, sosyal ortam değildir. Çocuk açısından sosyal ortam, çocuğun kendi yaşıtı diğer çocuklarla birlikte zaman geçireceği ve aktivitelere katılacağı bir ortam olabilir. Kreşler, bugünün koşullarında çocuklar için en uygun sosyal ortamdır.

Ayrılma Kaygısını Gecikmeden Aşmak

Kreşe yeni başlayan bir çocuk, ilk defa ebeveynlerinden ayrı kalacaktır. Kreş ortamı, ayrılma kaygısını aşmak için güzel bir fırsat sunar. Bir çocuk anneye, babaya veya başka bir kişiye gereğinden fazla bir bağlılık içinde olsa bile, kreş ortamı çocuğun yapısını değiştirecektir.Kreşte çocuklar

Güven Gelişimi

Çocukta güven gelişimi için ebeveynle kurulan bağın önemi şüphesiz ki çok büyük. Fakat sağlıklı bir bağ ve güven duygusu, ayrı kalmayı da içerir. O halde, güven gelişimi için dengeli bir ilişki kurmak önemlidir; bir yandan yakınlık ve güven duygusu aşılamak, diğer bir yandan da uygun şekillerde ayrı kalmayı bilmek gerekir.

Yeni Şeyler Öğrenmek

Çocuk da her canlı gibi içinde bulunduğu şartlara göre öğrenir. Yani, öğrenmeye ihtiyaç duyduğu şeyi öğrenir. Kreşe devam eden bir çocuk, bilmediği insanlar arasında davranış ve iletişim becerileri geliştirme ihtiyacı duyar. Böylece, duygusal ve fiziksel yetilerini sosyal ortamda şekillendirmeye başlar.

Kreşteki çocuğun aksine, ev ortamında sürekli bakım ve ilgi gören bir çocuk ise çok fazla şey öğrenme ihtiyacı duymaz. Duygusal ve fiziksel yetilerinin en açık olduğu dönemde, bu yetileri kullanıp geliştirecek fırsattan mahrum kalır. Sosyalleşmesi de karakteri de dört duvar arasında gördüğü bir dünya üzerinden şekillenir.

Sosyalleşmenin başladığı üç yaş itibariyle kreş ortamında bulunmak, çocuğun dünyasını zenginleştirir. Bu dönemde sosyal ilişkilerin içine giren bir çocuk, yavaş yavaş özgüven duygusu geliştirir. Kreşler, bu noktada ailenin sağlayamayacağı önemli bir eğitim işlevi görmektedir.

Kreşler, çocukları okul dönemine hazırlamasının yanı sıra; çocukların sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi açısından büyük bir önem taşıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir