Anne Baba Okulu

Çocuklarda Göz Çapaklanması

Göz çapaklanması, çocukluk döneminde en sık görülen göz hastalıkları arasında yer alır. Gözde çapaklanma tedavi edilmemesi durumunda, çocuğun kirpiklerinin dökülmesine, göz kızarıklığına ve görme sorunlarına yol açabilir.

Göz çapaklanması, bebeklerde ve çocuklarda sık görüldüğü gibi bu sorun, doğumdan kaynaklanan “yenidoğan konjontiviti” nedeniyle oluşabildiği gibi, göz alerjisi ve göz nezlesi dolayısıyla da meydana gelebilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda göz kaşıntısı, huzursuzluk, gözde yanma ve batma gibi sorunlara yol açabilen göz çapaklanması sorunu etkili tedavi yöntemleri ile giderilebilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde göz çapaklanması, doğum kanalında maruz kalınan virüs ve bakterilerin yol açtığı bir durum olabilir. Yenidoğan konjonktiviti adı verilen bu durum, doğum sırasında annedeki aktif virüs ya da bakterilerin bebeğe geçmesiyle ortaya çıkar.

Bebeklerde geçmeyen çapaklanmanın sebepleri arasında, gözyaşı kanalı tıkanıklığı da yer alır. Göz kapaklarının köşesindeki kanallar, bazı bebeklerde doğuştan tıkalı ya da az gelişmiştir. Bu durum gözün çok fazla sulanmasına ve gözden sarı çapak akmasına neden olabilir.

Çocuklarda Geçmeyen Göz Çapaklanması

Çocuklarda uykudan uyandıktan sonra çapak oluşması normaldir. Ancak sabah temizlenen çapağın gün içerisinde yeniden oluşmaya başlaması, çapaklanma sorunundan kaynaklanır. Gözde kızarıklık, kaşınma, yanma ve bulanıklık gibi sorunlara yol açan göz çapaklanması farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

  1. Göz İltihabı: Çocuklarda oluşan göz enfeksiyonu, çapaklanma sorununa yol açabilir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu göz iltihabı, diğer adıyla göz nezlesi, ışığa karşı hassaslık ve kızarıklık ile ortaya çıkar.
  2. Göz alerjileri: Göz alerjileri mevsimsel olarak ortaya çıkabilir. Hayvanlara alerjisi olan kişilerde de göz alerjisi oluşabilir. Alerjinin ortaya çıkış biçimi, gözde çapaklanma ya da gözlerin kaşınması şeklindedir.
  3. Göz kuruluğu: Gözün yeteri kadar nemlenmemesi, çapaklanmanın oluşmasına yol açabilir. Gözde batma hissi, göz kaşıntısı gibi belirtileri olan göz kuruluğu, geciktirmeden tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda Görme BozukluklarıGöz Çapaklanması Tedavisi

Bebeklerde göz çapaklanması tedavisi için geciktirmeden doktora başvurulması önemlidir. Gözünde sürekli çapaklanma olan bebeklerde bu sorununun tedavi edilmemesi, gözde bozulmaya yol açabilir.

Çocuklarda göz çapaklanması tedavisi için, çapaklanmaya yol açan durumun nedenlerinin araştırılması gereklidir. Çapak oluşumuna yol açan etkenlere bağlı olarak çocuklara merhem krem, antibiyotik ya da çeşitli ilaçlar ile tedavi yapılabilir.

Göz çapaklanması sorununun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi, kirpiklerin dökülmesine, gözde kaşıntı, ağrı ve kızarıklık gibi sorunlara yol açabileceği gibi, görme bozuklukları ya da ışık hassasiyeti gibi durumlar da oluşturabilir. Bu nedenle, göz çapaklanması sorunu yaşayan çocukları geciktirmeden doktora götürmek şarttır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir