Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığıyla Baş Edebilme Yolları

Teknolojinin denetimsiz ve aşırı kullanıldığında çocuklar üzerinde zararları olumsuz etkiler yaratabiliyor. Teknolojiyi etkili kullanmak ve teknoloji bağımlılığı ile doğru şekilde baş edebilmek için ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor. Çocuklar ve Bilgisayar

1.Kullanımı Kısıtlayın

Çocukların, her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir ve bu konuda bir anlaşma yapılmalıdır. Bu süre, okul öncesi çocuklarda bir saatten, ilköğretim dönemi çocuklarında ise iki saatten fazla olmamalıdır.

2. Teknoloji ve İnternet Hakkında Bilgilerinizi Geliştirin

Ebeveynler (anne-babalar); çocuklarını teknoloji dünyasında sağlıklı şekilde yönlendirmek ve onları denetleyebilmek için bilgisayar ile internet hakkında bilgi edinmelidir ve kullanmaktan çekinmemelidir.cocuklar-ve-teknoloji

3. Bilgisayar Konusunda Bilgisiz Olmadığınızı Gösterin

Ebeveynler, çocuklarından, kullandıkları bilgisayarı, program ve oyunları, kendilerine öğretmelerini ve açıklamalarını isteyebilirler. Anne ve babasından daha çok bildiğini düşünmek, çocuk üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

4. Bilgisayarların Ortak Kullanım Alanlarında Kullanılmasını Sağlayın

Aşırı kullanımı engellemenin en kolay yollarından birisi, bilgisayarı ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin de takip edebilecekleri bir yere koymaktan geçecektir. Aile içinde birden fazla birey, aynı bilgisayarı kullanırsa, çocuk sırasını bekleme gibi sosyal becerilerini de geliştirecektir.

Bunun yanı sıra, ebeveynler tarafından, çocuğun bilgisayar ve interneti hangi amaçla kullandığı da bilinmelidir ve sohbet (chat) arkadaşları gibi konular hakkında bilgi toplanmalıdır.

Aile Bilgisayar5. Çocuklarla Birlikte Oyun Oynayın

Anne-babanın bilgisayar dünyası üzerindeki hakimiyeti artarsa, çocuklarla birlikte oyun oynayabilirler. Program ve oyunların içeriklerini de denetleyebilirler.

Böylece çocukları, eğitimsel değerler içeren oyunlara yönlendirebilirler. Bilgisayar oyunlarının seçiminde, çocuğa yardımcı olarak yaş ve gelişimine uygun, şiddet içermeyen programlar seçilmelidir. 3-5 yaş dönemindeki çocuklar için anımsama, gruplandırma, göz-el koordinasyonuna ilişkin görevler içeren programlar, 6-8 yaş için okuma, yazma, mantık yürütmeyle ilgili etkinlikler, 9-12 yaş için soyut kavramlar, ileri düzeyde sorun çözmeyi içeren materyallerin seçilmesi faydalı olacaktır.

6. İnteraktif Eğitim Programları KullanınÇocuklarda Teknolojik Bağımlılık

İlkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki çocukların, derslerine de katkı sağlayacak web üzerindeki interaktif eğitim programları veya DVD’leri faydalıdır. Özellikle, bir de yabancı dil de olursa, kelime hazinelerini ve yabancı dil bilgilerini geliştirirler.

7. Ebeveyn Yönetiminden Yararlanın

Anne-babalar uygunsuz sitelere, bilgilere ulaşmanın önlenebileceği, denetim sistemleri hakkında da bilgi edinebilir. Örnek: Filtreleme seçenekleri gibi.

cocuklarda-teknolojik-bagimlilik8. Uygulayamayacağınız Kurallar Koymayın

Ana-babalar, bilgisayar kullanımına ilişkin uygulayamayacakları kurallar koymamalıdır; “Bu kötü alışkanlıktan vazgeç!” veya “Okul dönemi boyunca bilgisayarı yasaklıyorum” diye söylenmemelidir.

Yetişkinlerin doğru yönlendirme ve mantıklı sınırlandırmaları ile kullanılan bilgisayarın, çocukların gelişimi üzerinde pek çok olumlu etkisi de bulunmaktadır. Çocuklar; oynayarak, spor yaparak, resim yaparak, hayal gücünü kullanarak, iletişim becerilerini geliştirerek, beynin sol ve sağ taraflarını entegre eder ve geliştirirler.

Ayrıca ebeveynler, çocuklarını farklı etkinliklere de (spor veya sanat) yönlendirerek, onlara yardımcı olmalıdır ve birlikte eğlenmek için fırsat yaratmalıdırlar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir