Anne Baba Okulu

Çocukları Yaz Kazalarından Koruma Yöntemleri

Yaz aylarında daha fazla aktivite yapan ve ev dışında oynama imkanı bulan çocuklar; böcek sokması, düşme, çarpma gibi sorunlar yaşayabilir. Ebeveynlerin yaz kazalarına karşı önlem alması ve çocukları koruması ise mümkün.

Yazın en fazla görülen kazalar arasında; güneş çarpması, yaralanma, yanık kazaları, bisiklet kazaları ve boğulma kazaları yer alıyor. Çocukların ebeveynlerin gözetiminde oyun oynaması kazaların azalmasına yol açtığı gibi, ebeveynlerin kısa sürede müdahalede bulunması tehlikelerin önüne geçiyor. Yaz Kazaları

1. Boğulma Kazaları

Yaz aylarında, boğulma kazaları çok sık görülüyor. Çocukların güvenli olmayan sulara girmesi, su seviyesinin çocuğun boyunu aşması, aşırı dalgalı denizlerde çocukların tek başına yüzmesi gibi etkenler, boğulmalara yol açabiliyor. Güvenli olan havuzlarda dahi çocuklar çarpma sonucu boğulma tehlikesiyle karşılaşabiliyor.

Çocukların güvenli bir şekilde yüzebilmesi için ebeveynlerin gözetimi altında olmaları büyük önem taşıyor. Havuz ya da denizde çocukların yalnız bırakılması, olumsuz durumlarla karşılaşılmasına yol açtığı gibi, yüzme bilmeyen çocukların can yeleği takması, yüzme bilmeyen çocukların ise yalnız bırakılmaması büyük önem taşıyor.

2. Bisiklet Kazaları

Çocuklar bahar ve yaz aylarında sık sık bisiklete biniyor. Çocukların bisikletle gezdikleri alanların güvenli olması büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra çocukların güvenlik ekipmanları olmadan bisiklete binmesine izin verilmemesi gerekiyor.

Kask, dizlik gibi güvenlik ekipmanlarını kullanmadan, çocukların bisiklete binmesi, olası düşme durumlarında ciddi bir şekilde yaralanmalarına yol açabiliyor. Yaz Kazaları

3. Güneş Çarpması

Çocukların güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkması, yeterli sıvı tüketmemesi ya da aşırı yorulmaları güneş çarpmasına yol açabiliyor. Çocuklar ve bebekler üzerinde kalıcı etkilere yol açabilen güneş çarpmasına karşı önlem alabilmek için saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruz kalınmaması önemlidir.

Çocukların sıvı tüketimlerinin iyi ayarlanması, şapka ve gözlük takmaları, kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerekli olduğu gibi, beslenme ve uyku düzenine de özen göstermek gerekiyor.

4. Düşme ve Yaralanma Durumları

Çocuklar açık alanlarda ya da kapalı alanlarda oyun oynarken, düşme ve yaralanma durumları meydana gelebilir. İlk müdahalenin önem taşıdığı yaralanma ve kaza durumlarında, kanama varsa, temiz bir gazlı bez kullanarak kanamanın durdurulması ve dikkatlice temizlendikten sonra kapatılması gereklidir. Ciddi yaralanma durumlarında geciktirmeden doktora başvurulması gereklidir.

Yanma durumlarında ise yanan bölge en az 10 dakika boyunca soğun suyun altında tutulmalı ve ardından yanık kremi sürülmelidir. Birinci dereceden yanıklara bu yöntemle müdahale edilebileceği gibi, ikinci ve üçüncü dereceden yanıklarda doktora başvurmak gereklidir.

5. Böcek Sokmaları

Sıcak havalarda, böceklerin sayısı artığı gibi, çocukların yaz aylarında açık alanlarda sık vakit geçirmesi de böcek sokmalarını beraberinde getirir. Kaşıntı karşıtı kremler ya da losyonlar hafif sinek ısırıklarında kullanılabileceği gibi, pire gibi bulaşıcı canlıların iç mekana taşınmasını engellemek için çocukların ev evcil hayvanların iyice temizlenmesi önemlidir. Kaşıntıya yol açan böcek ısırıklıkları, ciddi etkiler yaratmayacağı gibi, kene gibi zehirli böcek sokmaları gibi durumlarda doktora başvurmak şarttır.

Çocukların yaz kazalarından korunması için ebeveynlerin gözetiminde hareket etmeleri önem taşıdığı gibi, ebeveynlerin tehlikeli olabilecek alanlarda çocukları yalnız bırakmaması büyük önem taşımaktadır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir