Anne Baba Okulu

Çocukların Okula Uyumunu Kolaylaştıracak Etkinlik Önerileri

Çocuğun okula başlaması, hem anne-baba için hem de çocuk için son derece heyecan verici bir süreçtir. Bu sürecin bir yanı merak, coşku ve mutluluk iken, diğer yanı şaşkınlık, endişe ve huzursuzluk dolu olabilmekte. Bu aşamada önemli olan, hem eğitim profesyonellerinin hem de ebeveynin bu süreci doğru şekilde yönetebilmesi.

Özel Ataşehir Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden Özge Yaşar Kariparduç, "Okula başlayan tüm yaş grubundaki çocuklara anne ve babalar, ilk olarak öğretmene saygı duyarak, öğrenme faaliyetini, okulu önemseyerek ve değer vererek katkıda bulunmalıdır" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Ebeveynlerin çocuklarıyla bu konuda yapacakları konuşmalar okula hazırlık sürecinde etkin bir adım olacaktır. Okula başlangıç aşamasında uyku- dinlenme alışkanlıkları önemli olduğundan, okul öncesi uyku düzenini, erken yatıp, erken kalkma alışkanlıklarını anne-babalar evde yapacakları etkinliklerle düzenlemelidirler. Bunun için yaş grubuna göre değişen resimli notlar, örnek olaylar, hikaye ve masallar yararlı olabilecektir."

Çocukların okula uyum ve derslerini yakalamasını kolaylaştıracak etkinlik önerileri;

  • Çocuğun oturma süresini arttıracak, onun keyif aldığı aktiviteler yapılabilir. Başladığı işi bitirmekten zevk alabilmesi için “Dün 5 dk. oturmuştun, bugün daha uzun süre oturdun, tebrik ediyorum.” vb. cümleler kullanılabilir. Örneğin puzzle yapmak gibi.
  • Zaman kullanımıyla ilgili beceri kazandırılmalı, farkındalığı geliştirilmeli. Evde yemek yeme, giyinme, temizlik, uykuya geçme, uykudan uyanma ya da oyun oynama gibi durumlar için süre verebilirsiniz. İstenilenleri uygun sürede yaptığında tebrik edilmelidir.
  • Tahmin etme, sezgisel düşünme ve miktar algısını geliştirecek etkinlikler yapılmalı, ifadeler kullanılmalıdır. “ Bu kâsede sence kaç şeker olabilir? Haydi, birlikte sayalım, bakalım tahminlerimiz doğru mu? Hangi kâsedeki şekerlerin sayısı daha az/çok olabilir?” vb.
  • Olumlu davranışlarını gözden kaçırmayarak, bunları fark ettiğinizi hissettirebilir ve güzel sözler söyleyebilirsiniz. Bu yolla akademik benlik algısı desteklenecektir.
  • Sorun çözme becerisini geliştirmek için onun fikirlerini sormak ve onun anlatmasını sağlamak güven duygusunu geliştirecektir.
  • *Çocuğun bağımsız yapabildiği işlerde müdahale etmeyin, kendi ürettiği çözümleri destekleyin, ödüllendirin, özgüvenini arttırın.
  • Anne-baba olarak çocuğa her anlamda, davranışlarınız, hareketleriniz, kullandığınız sözcükler…vb.rol model olun.
  • Kitap okuma alışkanlığı, dinleme alışkanlığı, yazma alışkanlığı çocuklara kazandırın.
  • Çocuğunuzu her zaman sevdiğinizi ve her durumda destek olduğunuzu hissettirin.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir