0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Ek Besinlere Geçiş

Bebeğinizin 6. ayda artık anne sütü dışındaki gıdalara alıştırılmaları gerekir. Bu dönemde çocuklarda çok belirgin olarak yetişkin gıdalarına özenme, anne ve babanın yediği gıdayı tatma arzusu vardır. Çoğu anne ve baba “yerken ağzıma bakıyor dayanamayıp tattırıyoruz” şeklinde ifade eder.

Bebeğin bu aylarda gösterdiği tepki, merak ve her şeyi ağzına götürme isteğiyle ilgilidir. Fakat bu durum, ağzına götürdüğü her şeyin onun için faydalı olduğu anlamına gelmez; bilakis sindirim sistemi o kadar hassastır ki zarar bile verebilir. Ek gıdalara başlanırken arada tattırma yerine düzenli öğün şeklinde başlamak daha sağlıklı olacaktır.

Neden Ek Gıdalara Daha Önce Başlamıyoruz?

  • Erken verilecek ek besinler, bebeğin anne sütünden yeterince yararlanmasına engel olacaktır.
  • Büyüme açısından sütünüz, bebeğiniz için diğer tüm gıdalardan daha faydalıdır.
  • İlk aylarda dilin dışarı itme refleksi güçlü olduğundan, anne sütü bu reflekse en uygun beslenme şeklidir.
  • Böbrek fonksiyonları ve sindirim enzimleri anne sütü dışındaki besinleri sindirmekte zorluk çeker.
  • Alerjik olma riski yüksektir.
  • Zatürree ve ishal riski daha fazladır.

Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş

Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş

Yan Etkileri İzleyin: Ek gıdalara başlanırken en önemli noktalardan biri de gıdanın faydaları yanında oluşabilecek yan etkileri de yakından takip etmektir. Bu nedenle ek gıdaya birkaç çay kaşığı işle başlanıp her gün miktar arttırılmalıdır. İlk başlanan gıda mutlaka 4–5 gün üst üste verilmelidir. Bu süre zarfında bebeğin gıdayı sevip sevmediği gözlenir ve alerjik döküntüsü, ishal ve kusma gibi gıdaya karşı oluşabilecek yan etkiler belirlenir. Bu tür yan etki gözlenen gıdaya 3 hafta ara verilir. 3 hafta sonunda yapılan ikinci denemede gıdayla ilgili benzer yan etkiler gözlenirse gıda 6 ay boyunca diyetten çıkartılır.

Kilosuna Göre Besleyin: Kilosu 6 ay boyunca üst seviyede seyretmiş bebeklerde mümkün olduğunca kalorisi az olan gıdalarla başlamak gerekir. Bu amaçla en çok tercih edilen gıdalar meyve ve sebzelerdir. Öte yandan kilosu normal veya alt sınırdan giden bebeklere ise kalorisi daha yüksek olan muhallebi ve tahıllı kaşık mamaları ile başlamakta fayda vardır.

Mamalar Tembelleştirmesin: Günümüzde gelişen teknolojiyle çocuk gıdalarında da çok ilerlemeler kaydedilmiştir. Kutularda satılan toz mamaların yanı sıra hemen yemeye hazır çok sayıda kavanoz maması bulunmaktadır. Kullanımları kolay olmakla birlikte; erken dönemde bu tür beslenmeye alışan bebeklerin, bir süre sonra ev yemeklerine alışmalarında zorluklar yaşanmaktadır.

Çiğnemeyi Öğrensin: Ek gıdalara geçerken karşılaşılan bir diğer durum da besinlerin blender veya mikserden geçirilerek bebeğe verilmesidir. Bu yanlış uygulama ilerleyen dönemde bebeğin katı gıdalara geçişini zorlaştıracak ve çiğneme alışkanlığının geç oluşmasına neden olacaktır.

Çalışan Anneler İçin Ek Gıdalara Geçiş Dönemi

Bebek gelişimi döneminde, ek gıdalara geçiş yaparken, çalışma rutininize de dikkat etmelisiniz.

  • İşe başlamadan önce, sağılmış anne sütünü kapla bebeğinize vermeyi öğrenin.
  • Plastik saklama torbaları (özel olarak anne sütünün saklanması için üretilmiş) veya temiz toplama şişeleri kullanın.
  • Sağdığınız sütleri buzdolabında 8 gün saklayabilirsiniz. 2 haftaya kadar da dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Buzdolabına koyduğunuz sütlere tarih yazarsanız ilk sağdığınız sütü ilk kullanmış olursunuz.
  • Saklanan sütü buzdolabında, ılık akan su altında veya ısı üzerinde su kanatılan kapta biberon ile çözdürün. Hiçbir zaman mikrodalga fırın veya ateş üzerinde çözdürmeyin.
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir