0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Emzirme Döneminde Annenin Göğüs Bakımı

Emzirme döneminde göğüs bakımı, hem anne sağlığın hem de bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kadınların göğüs bakımı konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Emzirmek dikkat gerektiren önemli bir konudur. Hem emzirme pozisyonları hem de doğru zamanlarda emzirmeye dikkat edilmelidir. Kolay bir işlemmiş gibi görünse de çoğu kez anne ya da bebekten kaynaklı emme sorunları yaşanabilir.

Örneğin annenin emzirme sürecinde yaşayabileceği sorunlar; meme başında çatlak yahut yara oluşumu, meme başının düz, küçük ya da içe çökük olması sebebiyle rahat emzirememe. Bahsetmiş olduğumuz son soruna, emzirmeye başlamadan önce memenize birkaç kez pompa yaparak çözüm getirebilirsiniz. Bebekten kaynaklı sorunlara ise ağızda pamukçuk oluşumu veya diş çıkarma dönemi örnek gösterilebilir. Yaşanılan bu gibi sorunları daha kısa sürede acısız atlatabilmek için hijyene önem verilmesi gerekir. Bu hususta dikkat edilmesi gerekenler:

emzirme döneminde göğüs bakımıEmziren Kadınların Göğüs Bakımı

Anne sütü mikroplara karşı pek çok madde içerdiğinden bebeğin memeden mikrop kapması mümkün değildir. Bu nedenle her emzirmeden sonra memenizi temizlemeniz gerekmez. Günde bir, iki kez ılık temiz su ya da karbonatlı su (1 bardak kaynatılıp ılıtılmış suya 1 çay kaşığı karbonat) ile meme başınızı temizlemeniz yeterli olacaktır. Her emzirmeden sonra meme ucunuzu kendi sütünüz ile ıslatırsanız yumuşak kalır. Yara olmuşsa, eczanelerde satılan E vitaminli losyonları veya doktorunuzun tavsiye edeceği bir kremi kullanabilirsiniz. Yalnız kremi emzirmeye başlamadan önce mutlaka kaynatılıp ılıtılmış su ile memenizden temizleyin. Bu temizleme işleminde sabun kullanmaktan kaçının; çünkü meme ucunuzda kurumaya ve çatlak oluşumuna yol açabilir. Doğru emzirme tekniklerini uyguladığınız sürece yara oluşumu görülmeyecektir.

Bebeğin Ağız Temizliği

İnce bir bezi küçük parmağınıza sararak kaynatılıp ılıtılmış suyla ıslatın. Daha sonra bu bez yardımıyla bebeğinizin dilinde ve damağında biriken süt kalıntılarını hassas hareketlerle temizleyin. Bu işlemi günde bir kez uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin ağız içi temizliğine özen gösterirseniz pamukçuk oluşumunu engellemiş olursunuz.

Hamilelik ve emzirme döneminde de normal dönemde olduğu gibi kitleler oluşabilir. Bu nedenle hamilelikte memede fark edilen yumrular, basit bir süt birikintisi olarak algılanıp ihmal edilmemelidir. Memeyi sağdıktan sonra geçmeyen yumrular, enfeksiyon nedeni olabileceği gibi memede bir tümörün belirtisi de olabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir