Eğlenceli Bilgiler

Gazlı İçecekler Nasıl Üretilir?

Gazlı içecekler içerisinde karbon gazı kabarcıkları barındırır. Gazlı içeceklerdeki gaz, içeceğin üretim şeklinde göre değişir.

İçecekler içerisinde önemli bir paya sahip olan gazlı içecekler, karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içeceklerdir. Serinletici bir özelliğe sahip olan gazlı içecekler günün her saati içilebiliyor olmalarından dolayı tüketimi oldukça
fazladır.

Maden suyunda bulunan kabarcıklar, tamamen doğaldır. Bunlar, yeryüzünün derinliklerinde bulunan gazın sebep olduğu kabarcıklardır.kabarcık

Şarap gibi alkollü içeceklerde ise gaz, kimyasal reaksiyon sonucunda ortaya çıkar. Örneğin üzüm şarabı, üzümde bulunan şekerin alkole dönüşmesiyle oluşur. Eğer şarabın ağzı kapalı tutulursa, şarapta gaz oluşur ve şampanya adını alır. Ancak açık bir kapta yapılırsa, gaz oluşmaz.

Asitli hazır içeceklerde ise gaz doğrudan fabrikadaki yapım aşamasında içeceklerin içine karıştırılır. Dolayısıyla, bu içeceklerde doğal bir gaz oluşumu yoktur.

Gazlı İçecekler

Kapalı şişelerde bulunduğu sürece, içeceklerin gazı görünmez. Çünkü hava almadığı sürece, gaz baloncukları hareket edemez. Ancak şişenin kapağı açıldığında, gaz kabarcıkları şişenin yüzeyine doğru hareket eder.

Gazlı İçecekler Nasıl Servis Edilir?

  • Meyve aromalı gazoz ve kolayı, 25-33 cl bardak ile servis edin.
  • Önceden dolapta soğutulmuş meşrubatlar ve içine buz koyacağınız içecekler için 30-35 cl hacimli bardakları kullanın.
  • Soda ve maden suları için 25- 30 cl’lik, daha küçük bardakları tercih edin.
  • Meyveli olmayan gazozlar, soda ve kola servisinde, limon veya portakal dilimlerini garnitür olarak kullanın.
  • Değişik koku ve tatta içecek hazırlamak için mandalina kullanın.
  • İçecek servisi çocuklara yapılıyorsa, bardak boyutunda kesilmiş pipet koyun.
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir