Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Güneş Çarpması Belirtileri

Çocuklarda güneş çarpması yaz aylarında özellikle çocukları ciddi bir şekilde etkileyen bir durum olduğu gibi, kısa sürede tedavi edilememesi durumunda, nörolojik sorunlara yol açabilen güneş çarpması, ölümle dahi sonuçlanabiliyor.

Güneş çarpması, vücut sıcaklığının normalin üzerine çıkması ve 41.1 dereceyi geçerek sinir sistemi bozukluğuna yol açması olarak tanımlanıyor. Yaz aylarında en fazla çocukları etkileyen güneş çarpması; hafif yan etkilere neden olabildiği gibi, uzun süre güneşe maruz kalınması şuur kaybı, görme bozuklukları gibi sorunlara neden olabiliyor. Güneş çarpması çok ciddi bir durum olduğu gibi, kısa sürede tedavi sağlanmadığı takdirde ölümlere yol açabiliyor.

Güneş Çarpması Belirtileri

Vücut ısısının yükselmesine karşın, vücudun terleyerek tepki veremediği için yükselen ateş sonrası oluşan güneş çarpması, hafif ya da ciddi belirtiler ile kendini gösterebiliyor.

  1. Güneş çarpmasının en önemli belirtisi ateşin yükselmesidir. Ateşin 40 dereceye ulaşması durumunda acil müdahale gereklidir.
  2. Güneş çarpması, yüksek ateşle birlikte baş ağrısı, bulantı gibi belirtiler gösterir.
  3. Yüksek ateş durumuna eşlik eden kusma, güneş çarpması belirtileri arasında yer alır.
  4. Terleyememe, şuur bulanıklığı ve kaslarda krampların oluşması da güneş çarpması belirtileri arasında yer almaktadır.

Çocukları çok sık etkileyen güneş çarpması, ciddiye alınması gereken bir durum olduğu gibi, uzun süre güneşin altında kalan çocukların güneş çarpması belirtilerini göstermeye başlaması durumunda acilen doktor tedavisi gereklidir.

Güneş Çarpması

Güneş Çarpmasından Korunmak için Neler Yapılmalı?

Kıyafetlere Dikkat Edin: Çocukların yaz aylarında güneş ışığını soğuran açık renkli kıyafetler giymesi gereklidir. Güneşten korunmak için güneş gözlüğü ve şapka kullanmak da oldukça önemlidir.

Su Tüketimini Artırın: Çocukların sıcak havalarda bol bol su tüketmesi şarttır. Şekerli ya da asitli içecekler yerine, yaz aylarında taze meyve suları, limonata ya da su tercih edilmelidir.

Sık Sık Banyo Yaptırın: Sıcak havalarda çocukların serinlemesi ve vücut ısısının düşmesi için ılık suyla sık sık banyo yapmasını sağlayın. 5 yaşından çocukların günde bir kez duş alması ve özellikle öğle saatlerinde ılık su kullanılması önemlidir.

Çocukları güneş çarpmasından korumak için; güneşin dik açıyla geldiği saatlerde uzun süre dışarıda kalmamasına dikkat edilmeli ve çocukların sık sık su tüketmesi gereklidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir