Hamilelik

Hamilelikte Diş Bakımı

Hamilelik döneminde, vücuttaki hormon dengesinin bozulması, dişlerin daha çabuk çürümesine, hassas dişlerin zarar görmesine yol açabiliyor. Bu nedenle, hamilelik döneminde diş bakımına daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Ağız ve diş sağlığı, hamilelikte hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı için büyük önem taşıyor.

Çürük diş, dolgulu diş ya da kayıp dişler, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bununla birlikte, hamilelikte dişlerin daha hassas hale gelmesi, diş bakımına daha fazla önem verilmesini şart haline getiriyor.

Hamilelikte Dişler Neden Daha Çabuk Çürür?

Hamilelikte Diş Sağlığı

  • Gebelik döneminde, vücuttaki dengenin bozulması ve hormon dengesinin değişmesi, dişlerin normal dönemden daha hızlı çürümesine yol açabiliyor.
  • Hamilelikte, tatlı yiyecekler, fast food ve şekerli hazır gıdalar daha fazla tüketilmesi, diş çürüklerinin oluşmasına yol açabiliyor.
  • Hamileliğin ilk aylarında sık görülen mide bulantısı ve kusma nedeniyle, ağız ve diş sağlığı bozulabiliyor.
  • Hormon düzeninin değişmesiyle, diş etleri daha hassas hale geliyor. Hamilelerin, diş kanamalarını engellemek için dişlerini daha seyrek fırçalaması, diş çürüklerinin artmasına yol açabiliyor.

Hamilelik Döneminde Şeker Tüketimine Dikkat Edin

Sağlıklı bir gebelik dönemi için, hamilelerin beslenme düzenine dikkat etmesi büyük önem taşıyor. Hamilelik döneminde; karbonhidrat, protein ve kalsiyum açısından zengin olan besinlere ağırlık verilmesi gerekiyor. Hamile kadınların şeker ağırlıklı beslenmesi diş ve diş eti problemlerinin yaşanmasına yol açabildiği gibi, sağlıksız beslenmeye de neden oluyor. Hamilelik döneminde, şekerli yiyecekleri tükettikten sonra, diş fırçalamayı ihmal etmemek de önem taşıyor.

Hamilelikte Diş SAğlığıHamilelikte Diş Sağlığını Korumak için Neler Yapılmalı?

Hamilelik döneminde, gerek beslenme düzeninin gerekse hormonların değişmesi, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Hamilelikte diş sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat edilmesi önem taşıyor.

  1. Hamilelikteki hormon değişikliği nedeniyle, ağızda bulunan mukoza bakteri ve plaklara karşı daha hassas hale gelir. Bunun için, ağız ve diş bakımının her gün düzenli olarak yapılması gereklidir.
  2. Hamilelik öncesinde, ağız ve diş bakımı kontrolleri yapılması ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.
  3. Hamilelikte, günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılarak plak oluşumunun önüne geçilmesi önemlidir.
  4. Hamileliğin ilk aylarında sık görülen kusma nedeniyle, ağız ve diş sağlığı zarar görebilir. Bunun için tuzlu ağız gargarası yapılabilir.

Hamilelik döneminde, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için diş bakımına dikkat edilmesi ve diş tedavilerinin doğru bir şekilde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir