Hamilelik

Hamilelikte Mutlaka Yenmesi Gereken 6 Besin

Hamilelik döneminde beslenme, annenin sağlığı ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Gebelik sürecindeki beslenme, bebeğin zihinsel sağlığını da doğrudan etkilediğinden, annenin bu süreçte tükettiği besinlere dikkat etmesi gerekiyor.

Gebelikte düzenli ve dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve egzersiz genellikle hamilelik döneminin iyi bir şekilde geçmesini sağlıyor.

Ancak bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan daha hızlı gelişmesini sağlayabilmek için bazı besinleri mutlaka tüketmek gerekiyor.

Gebelikte sık tüketilmesi gereken besinlerin başında meyve ve sebzenin yanı sıra, kuruyemiş, mercimek, balık gibi besinler geliyor.

  1. KuruyemişYemişler

Ceviz, fındık, fıstık, badem ve kaju gibi kuruyemişler, yüksek oranda protein ve bitkisel yağ içerir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, bakır ve magnezyum bakımından da zengin olan kuruyemişler, hamilelik döneminde, ara öğünler için oldukça önemlidir.

Ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler, gebelik döneminde günde en az bir avuç kadar tüketilmelidir. Bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini etkileyebilen bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, hamileliğin sağlıklı geçmesi açısından da önemlidir.


  1. Yulafyulaf

Yulaf, hamilelik döneminde ve emzirme döneminde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biridir. B vitamini bakımından zengin olan ve lif içeren yulaf, kabızlık sorununu azaltıyor. Bu sayede hamilelik döneminde kadınların sindirim sorunu yaşamasını engelliyor. Emzirme döneminde yulaf tüketimi ise bebeğin sık kabız olmasını önlüyor.


  1. YoğurtGreek yogurt in a glass jars

Kemik gelişimi açısından oldukça önemli olan kalsiyum, hamilelik dönemindeki temel besinler arasında yer alır. Folik asit içeren ve bol miktarda kalsiyuma sahip olan yoğurt, hazmı kolaylaştırır.

*Bağırsak problemleri olanlar yağsız ya da yarım yağlı yoğurt yiyerek, sindirim sorunlarından kurtulabilir.

*Vegan kadınların ise hamilelik döneminde kalsiyum içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmesi önemlidir.


  1. Mercimekmercimek

Mercimek, protein ve demir açısından zengin olduğu gibi, folik asit de içerir. Sindirimi kolaylaştıran ve kabızlık sorununu önleyen mercimek bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hamilelik döneminde haftada birkaç defa mercimek tüketilmesi, annenin direncini artıracağı gibi, vitamin ve demir ihtiyacını da karşılar.


  1. Kuru Meyvelerkuru kayisi

Kayısı, üzüm, incir ve erik gibi kuru meyveler, vitamin açısından oldukça zengindir. Kayısı, üzüm ve incir gibi kurutulmuş meyveler, öğün aralarında tüketilebileceği gibi, salatalara da katılabilir. Hamilelik döneminde ve emzirme sürecinde vitamin bakımından zengin olan kuru meyvelerin tüketilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, sindirim sistemini de rahatlatır.


  1. Balıkbalık

Omega yağları ve folik asit açısından zengin olan balık, hamilelikte haftada en az bir defa tüketilmelidir. Bebeğin zihinsel gelişimi açısından önemli olan yağ ve asitleri karşılayan balık, hamilelikte düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.

Vegan ya da vejetaryen kadınlar, hamilelik döneminde balık yerine bol miktarda keten tohumu ya da yağı tüketmelidir. Salatalara, keklere ya da ev yapımı ekmeklere katılabilen keten tohumu, yemeklere lezzet kattığı gibi, omega 3 ve 6 ihtiyacını da karşılar.

Hamilelikte dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşıdığı gibi; protein, vitamin ve mineral açısından zengin olan besinlerin tüketilmesine özen göstermek bebeğin ve annenin sağlığı açısından şarttır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir