Anne Baba Okulu

Havuzlar, Çocuklar için Enfeksiyon Tehdidi Oluşturuyor

Yaz aylarında, çocukların vakit geçirmekten en çok hoşlandığı aktivitelerin başında yüzmek geliyor. Ancak iyi dezenfekte edilmemiş havuzlarda yüzmek, çocukların sağlığını tehdit edebiliyor.

Steril olmayan havuzlar, çocukların mide ve bağırsak enfeksiyonları, göz hastalıkları ve dış kulak enfeksiyonları ile karşılaşmasına yol açabiliyor. Havuzlardan gelebilecek tehlikelere karşı, ebeveynleri uyaran Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, çocukların sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.Havuzlar Çocuk Sağlığını Tehdit Ediyor

1. Mide Bağırsak Enfeksiyonları

Viral, parazit ya da bakteriyel enfeksiyonlar, çocukların en fazla etkilendiği havuz kaynaklı enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Kusma ve hafif ateş belirtileri ile başlayan enfeksiyon, ishal ve karın ağrısı ile devam ediyor. Çocukların aşırı sıvı kaybı yaşaması nedeniyle farklı sağlık sorunları ile de karşılaşılabiliyor.

Yaz aylarında, çocuklar için ciddi bir risk oluşturan mide bağırsak enfeksiyonlarına karşı önlem almak için, çocukların temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmesini engellemek, düzenli beslenmelerine ve sıvı tüketimlerine dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca çocukların temizliğinden emin olunan havuzlarda dahi su yutmaması konusunda dikkatli olması ve Hepatit A ile Rota virüs aşılarının yaptırılmış olması önem taşıyor.

Mide Bağırsak Enfeksiyonunda Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

  • İshal kanlı ise veya 5 günden uzun sürdüyse,
  • Çocuk 8-10 kereden fazla kusmuşsa,
  • Ateş 39 derecenin üzerinde ise ve 2 günden uzun süredir devam ediyorsa,
  • İdrar miktarında azalma, göz kürelerinin çökmesi veya ağız kuruluğu gibi durumlar yaşanıyorsa,

geciktirmeden doktora başvurulması gerekiyor.Havuzlar Çocuk Sağlığını Tehdit Ediyor

2. Dış Kulak Enfeksiyonu

Su kaynaklı en ciddi kulak hastalıkları arasında yer alan dış kulak enfeksiyonu, çocukların şiddetli ağrılar yaşamasına yol açan durumlar arasında yer alıyor.  Bulaşıcı olmayan mikroorganizmaların kulağa yerleşmesiyle oluşan enfeksiyon durumu, çene ve boğaz ağrısına da neden olabiliyor.

Yaz aylarında çocuklarda daha sık görülen dış kulak enfeksiyonuna karşı çocukların korunmasını sağlamak için, bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi önem taşıyor. Çocukların havuza, kulak tıkacı ile girmesi de dış kulak enfeksiyonundan korunmalarını sağlıyor.

Dış Kulak Enfeksiyonunda Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

  • Çocukların kulaklarında şişlik ve kızarıklık oluşması,
  • Şiddetli kulak ağrısı,

gibi durumlarda, doktora başvurulması gerekiyor.Havuzlar Çocuk Sağlığını Tehdit Ediyor

3. Göz Enfeksiyonları

Kimyasal tahriş ya da bakteriyel etkenler ile oluşan göz enfeksiyonları, çocukları önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bakteriyel enfeksiyonlarda, gözde yoğun çapaklanma, batma şeklinde başlayan ağrılar ve kızarıklıkl oluşabildiği gibi, yanma şikayetleri de oluşabiliyor.

Göz enfeksiyonlarından korumak için havuzda gözlerin suyla temas etmemesini sağlamak ve deniz gözlüğü kullanmak önem taşıyor. Bununla birlikte, çocukların havuz kenarında şapkasız ve gözlüksüz dolaşmasını engellemek, güneşin zararlı ışınlarına karşı çocukların korunmasını sağlıyor.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

  • Batma ve yanma şikayetlerinin geçmemesi,
  • Bakteriyel enfeksiyonlarda oluşan çapaklanma durumunun uzun süre devam etmesi,

durumlarında doktora başvurmak gerekiyor.

Çocukların yaz aylarında oluşabilecek hastalıklardan korunmaları için, steril olmayan havuzlara girmemeleri, bağışıklık sistemlerini güçlendirebilmeleri için dengeli ve düzenli beslenmeleri ile sıvı tüketimi konusunda dikkatli olmaları önem taşıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir