Anne Baba Okulu

İştahsız Çocuklar için Ne Yapmalı?

Çocuklarda ek besinlere geçiş sürecinde iştahsızlık sorunu sık görülmektedir. 18-36 ay hemen her bebeklerde belli bir dönem iştahsızlık sorunu görüldüğü gibi, 5-8 yaş arası dönemde görülen iştahsızlık sorunu genellikle psikolojik temellidir.Çocuklarda iştahsızlık

İştah sorunu yaşayan çocukların beslenme aşamasında, ebeveynlerin ciddi tepkiler göstermeleri, üzüldüklerini belirgin bir şekilde göstermeleri ya da sinirlenmeleri, çocuğun yemek yememeye devam etmesine yol açabilir. Bu nedenle sakin davranışlar sergilenmesi ve çocuğun yemek yemeye uzun süre zorlanmaması önemlidir.

  1. Çocukların yemek yeme saatleri düzenlenmelidir. Düzensiz yemek saatleri, çocuğun doğru beslenememesine ve iştahını kaybetmesine yol açabilir.
  2. Çocuğun yemek istemediği besinler zorla verilmeye çalışılmamalı, uzun süre çocuk yemek yemeye zorlanmamalıdır.
  3. Farklı yollar denenmeli ve örneğin çocuk biberondan yemeyi reddediyorsa, kaşıkla yemek verilmelidir.
  4. Uzun süredir iştahsız olan çocukların tüketmeyi sevdikleri yiyecekler kullanılmalı, bu yiyecekler farklı gıdalar ile birlikte çocuğa verilmelidir.
  5. Çocuklara acıktığında ve akranlarıyla birlikte olduğunda yemek verilmelidir.
  6. Ebeveynlerin çocuğun büyümediği ya da yetersiz beslendiği ile ilgili endişeleri çocuğa yansıtılmamalıdır.
  7. Çocuklara masada oturma alışkanlığı kazandırılmalı ve yemek yenirken çocuğun da masada olması sağlanmalıdır.

Çocuklar Neden İştahsız Olur?

Çocuklarda iştahsızlık mevsimsel nedenlerle kaynaklanabildiği gibi, aile ortamındaki huzursuzluklar ya da çocuğun dikkat çekme isteği de yemek yemeyi reddetmesine yol açabilir. Bununla birlikte sağlık sorunları da çocuğun yemek yemeyi reddetmesine yol açtığından, uzun süre düzelmeyen iştahsızlık durumlarında doktora başvurulmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir