Çocuk Bilim

Koku Alma Duyumuz: Burun

Burun, koku alma ve kokuları ayırt etme organımızdır.Bir nesne etrafındaki havaya küçük parçalar halinde koku yayar. Biz de bu kokuları burnumuzdaki koku hücreleri sayesinde algılarız.

Ayrıca burnumuzun nefes alıp verme görevi de vardır. Günlük hayatta soluk alırken burundan giren havanın içindeki çoğu kokuyu az alırız ya da hiç almayız. Bunun yanında burnumuzu kokulu bir cisme yaklaştırıp havayı iyice içimize çektiği­mizde burnun üst bölü­müne daha çok hava gitmesiyle koku parçacıklarını daha net algılayabiliriz.

Koku Alma Duyusu

Kokunun kaynağına ne kadar yakınsa havadaki koku parçacıkları da o kadar yoğunlaşır. Bunun yanında insanın kokulara alışma durumunu da unutmamak gerekir. Birkaç dakika maruz kaldığımız kokuları bir müddet sonra duymaz hale geliriz.

koku-alma-kopekRüzgârın esiş yönüne bağlı olarak geyikler uzun mesafeden bir avcının kokusunu alabilir. Avlanmak ya da daha düşmanlarına yem olmamak için mücadele eden hayvanların koku duyusu insanlarınkinden daha güçlüdür. Köpekler avının bıraktığı kokuyu ya da geçtiği yerdeki kokuları alarak iz sürebilir.

Burun sağlığını korumak için;

  • Burnumuzu zarar verecek şekilde karıştırmamalıyız.
  • Tozlu ortamlarda bulunmamalıyız.
  • Burun kıllarının görevlerini hatırlayarak onları koparmaktan kaçınmalıyız.
  • Burnumuza özellikle küçük ve sivri şeyler bir şey sokmamalıyız.
  • Ne olduğunu bilmediğimiz maddeleri koklamamalıyız.
  • Burun kanamalarında burun kanatlarını kapatacak şekilde burnu serbestçe tutmalıyız. Kafamızı karşıya bakar şekilde tutmalıyız.
  • Sigara içilen ortamlarda bulunmamalıyız.

Kendini Dene

  1. Burnun görevlerini söyleyin.
  2. Koku alma nasıl gerçekleşir?
  3. Burun sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız?
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir