Hamilelik

Sağlıklı Bir Gebelik için 10 Öneri

Sağlıklı bir gebelik süreci için, hamilelerin giyim, egzersiz, beslenme düzeni, uyku süresi ve niteliği gibi koşullara dikkat etmesi büyük önem taşıyor.

Hamilelikte görülen sorunları en aza indirmek ve doğum sürecine daha rahat hazırlanmak için anne adaylarının günlük alışkanlıklarına özen göstermesi gerekiyor.

Hamilelik döneminde, yanlış kıyafet seçimi, diş tedavileri, tansiyon gibi hastalıklar hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor.

Dolayısıyla hem genel sağlık durumuna hem de gündelik alışkanlıklara hamilelik döneminde daha fazla dikkat etmek, hamileliğin daha rahat ve kolay geçmesine yardımcı oluyor.  Sağlıklı hamilelik

  1. Giyim

Gebelik döneminde kıyafetleriniz pratik ve rahat olmalıdır. Sıkı korse, kullanılmamalıdır. Karın duvarı yetersizliği durumunda özel gebelik korseleri kullanabilir. Uzun topuklu ayakkabılar düşme riskini artırdığı için düz ve rahat ayakkabıları tercih edilmelidir.

  1. Egzersizler

Gebelik sürecinde egzersiz yararlıdır. Ancak yorgunluk veren ve fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışmak erken doğum açısından bir risk faktörüdür. Her gün açık ve temiz havada yürümek yararlıdır. Uzun ve yorucu yürüyüş ile ani ve keskin hareketlerle ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir.

  1. Beslenme

Az az ve sık sık beslenmeli, öğün atlanmamalıdır. Yemekler çok yavaş yenmeli ve lokmalar iyice çiğnenmelidir. Yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirilerek hazırlanmalıdır. Her gün mutlaka süt, yoğurt ya da peynir tüketilmeli, sütün pastörize olmasına özen gösterilmeli ve kesinlikle çiğ et tüketilmemelidir.

  1. Kilo kontrolü

Genel olarak gebelik süresince 10 – 12 kilo alınması normal kabul edilir. Obezite sorunu olan gebelerde 6 kg yeterlidir. Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinleri az miktarda tüketilmeli ve günde 2 litre sıvı alınmalıdır.

  1. Vitaminler

C vitamini ve kalsiyum yönünden zengin gıdalar (turunçgiller, süt ve süt ürünleri) tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir. Ancak ek kalsiyum ilaç takviyesi gerekebilir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Günde 2-3 bardak süt içilmelidir.

  1. Diş tedavileri

Gebeliğin başında tedaviye gereksinimi olan dişlerin tedavi ettirilmesi gerekmektedir. Yemek sonrası diş fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Gebeliğin 4’üncü ayından itibaren hormonal etkiyle diş etlerinde büyüme ve hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum bazı gebelerde kısa zamanda diş eti iltihabına dönüşebilir.

  1. Tansiyon

Tansiyon yüksekliği gebelik döneminin olası sorunudur. Bu durumda turşu gibi fazla tuz içeren salamura besinlerden ve sofrada ayrıca tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Gebelikte çay, kahve, kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir. Maden suyu (soda) içilmesinde sakınca yoktur.

  1. Banyo

Gebelik döneminde ve loğusalıkta banyo yapılmasında sakınca yoktur. Banyo suyunun çok sıcak ve çok soğuk olmaması gerekir. Gebeliğin ileri dönemlerinde banyoda kayma, düşme gibi olaylar açısından önlem almalıdır. Gebelik boyunca yüzmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Sauna ve hamamlar ise gebelere yasaktır.

  1. Kramplar

Gebelikte 20’inci haftadan sonra kas krampları olabilir. Bilinçli olarak kramplı olmayan bacaktaki aynı grup adaleleri belli bir süre sıkılmalıdır. Kramp hızla gevşeyecektir. Daha sonra bacağı rahat edebileceği şekilde uzatmak ve masaj yapılmasını sağlamak gereklidir.

  1. Uyku

Hamilelikte uyku süresine ve kalitesine dikkat etmek gerekir. Yetersiz uyku, hem yorgunluğa hem de ağrılara yol açabilir. Bunun yanı sıra, uykunun kalitesiz olması stres düzeyinin artmasını ve beslenme alışkanlıklarının bozulmasını tetikleyebilir. Hamilelik döneminde, günde en az 8 saat nitelikli bir şekilde uyumak ve gün içerisinde sık sık dinlenmek gerekir.

Sağlıklı ve rahat bir hamilelik için; beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi; tedavilerin doğru zamanda ve etkili şekilde gerçekleştirilmesi; gündelik alışkanlıkların hamileliğe uygun şekilde düzenlenmesi önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir