Çocuk Bilim

Toprak Nasıl Oluşur? Nelerden Meydana Gelir?

Toprak Nasıl Oluşur? Toprak nelerden meydana gelir? İşte toprak hakkında bilgi.

toprak-nasil-meydana-gelirToprağın oluşumunda kayaların büyük bir rolü vardır. Kayalar; uzun süre toprak, su ya da buzların etkisinde kalarak aşınır ve birikerek toprak haline gelir. Toprağın yapısı; iklim, arazi ve toprakta yer alan organizmalara göre farklılık gösterebilmektedir. Toprak, kayadan ayrıldıktan sonra, canlı organizmaların topraktaki besinleri tüketip, yeni mineraller oluşturur. Bu şekilde toprağın verimliliği artığı gibi; su, buz ve nemin etkisiyle toprak daha verimli hale gelir.

Toprak Ne Kadar Sürede Oluşur?

Toprak oluşumu oldukça uzun sürer. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakası oluşturabilmek için ortalama 500 yıl gerekir. Önce taş ve çakıllar oluşur, daha sonra ise minerallerin artmasıyla toprak oluşur. Toprağın oluşması için kayaçların parçalanası ve ufalanması gereklidir. Parçalanma olmadan toprak oluşumu gerçekleşemez ya da çok uzun bir zaman alır. Kayaçlardaki parçalanma ise fiziksel, kimyasal ya da biyolojik yollar ile gerçekleşebilir. Sıcaklık değişimleri, rüzgar, iklim değişiklikleri ya da canlıların yol açtığı biyolojik parçalanma kayaçların ufalanmasını sağlar.

Toprak nasıl oluşur sorusunun cevabı böyleydi.

Toprak Nasıl Kirlenir?

Toprağı kirleten başlıca maddeler tarım ilaçları, sanayi atıkları ve kimyasal gübrelerdir.

Özellikle tarım ilaçlarının ve kimyasal gübrelerin içinde çok çeşitli maddeler bulunduğu için, bunların dikkatli kullanılması gerekir. Düzensiz kullanılan maddeler toprağı ve yaşamı toprağa bağlı tüm canlıları etkilemektedir. Şahin, atmaca, sığırcık, kartal, pelikan, karabatak gibi yaşamı toprağa bağlı hayvanların yok olması da tarım ürünlerine zarar veren böceklerin artmasına ve tarımsal verimin düşmesine yol açar.

Yağmur yağdıktan sonra toprak neden güzel kokar?

Havanın ve toprağın sıcak olduğu günlerde, yağmur yağdıktan sonra topraktan güzel bir koku yayılır. Toprağın güzel kokmasının birçok nedeni vardır ama en önemlisi, havadaki nem oranı ile toprakta yaşayan bir çeşit bakteridir. Toprakta, karanlık ortamda yaşayıp, gelişen bu bakteri türü, kurak dönemlerde kendini korumak için ‘spor’ adı verilen özel yapılar üretir. Yağmur damlaları, kuru toprağın üzerine değer değmez buharlaşırken, toz halindeki sporlar da buharla beraber yükselir. Yağmur yağdığı sırada havadaki nem oranı fazla olduğundan, bu sporların havaya karışması ve kokunun yayılması daha kolay olur.

6 Yorum

6 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir