Çocuk Haberleri

UNICEF – Erken Dönem Çocuk Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

UNICEF, “Erken Dönem Çocuk Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek (10 Facts About Early Childhood Development You Need to Know)” adını taşıyan bir bildiri yayınlayarak, ebeveynlere ve çocuk bakımı ile ilgilenenlere bilgi verdi.

UNICEF’in yayınladığı bildiride, çocukların bilimsel, fiziksel ve duygusal gelişimleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara yer verildi.Bebekler için Oyuncaklar

  1. Bebekler Doğdukları Andan İtibaren Görebilir ve Duyabilir

Bebek, ebeveynleri ve yakın çevresindeki diğer insanların çıkardıkları seslere karşılık vermeyi çok sever. Bebeğin bakımıyla ilgilenen kişi, bebeğin doğumundan itibaren, hatta bebek doğmadan önce, bebekle konuşmaya başlamalıdır.


Bebekler ve Babalar

  1. Küçük Bebekler Sürekli İlgi ve Bakım İster

Bebek, duyduğu seslere, aldığı kokuya ve hareketli nesnelere tepki verir. Bebeğin tepkilerine; ses, hareket ya da dokunarak tepki verilmesi, iletişim kurulmasına yardımcı olur. Bebeğin en özel ilişkisi beslenmedir. Bebek, kendisini sürekli tutan, seven ve güvende hissetmesini sağlayan kişilerle, bağ kurar.


Bebeklerde Isırma

  1. Çocuklar Yaşamın İlk Aylarından İtibaren Çevrelerindeki Şeyleri Değiştirip, Etkilemenin Yollarını Arar

Çocuklar nesnelere dokunarak ve onları denemekten hoşlanır. Oyun oynamak, bir şeyleri denemek ve yanılmak, başkalarının hareketlerini gözlemlemek ve taklit etmek, çocukla çevresi arasında sürekli bir etkileşim yaratır.


Güneşlenen bebek

  1. Çocuklar, Sahip Oldukları Bilginin Çoğunu, Çok Erken Yaşta Öğrenir

Beynin en hızlı geliştiği dönem, doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk 2 yıldır. Sağlık, iyi beslenme ve ilgi bu dönemde bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. İnsan beyni, yüzde 80 oranında ilk 3 yaşta şekillendir. 5 yaşına gelindiğinde ise bu oran yüzde 90’a ulaşır.


uyuyan bebek

  1. Çocuklar Öğrenirken Güvenli Ortamlara İhtiyaç Duyar

Çocuklar sürekli yeni keşiflerde bulunarak, farklı şeyler öğrenir. Oyun oynayarak öğrenme sırasında, çocukların kaza ve yaralanmalara karşı temiz ve korunaklı fiziksel ortama ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin, çocuklara güvenli ve temiz bir ortam sağlaması son derece önemlidir. Dünya genelinde, gelişim potansiyellerini gerçekleştiremeyen 5 yaşından küçük 200 milyondan fazla çocuk bulunmaktadır.


Bebeklerde Besin Alerjisi

  1. Çocuklar, İlk Bilim İnsanlarıdır

Çocuklar, düşünme ve sorun çözme aşamasında, oyunlardan yararlanır. Temiz ve güvenli ev eşyaları ya da oyuncaklarla oynarken, çocuklar birçok keşifte bulunur. Bir nesneyi yere vurmak, düşürmek, kabın içindekileri dışarı çıkarmak gibi davranışlar, çocukların etkin öğrenme yeteneğini geliştirir. Oyun, çocukların “işi” gibidir.


Bebeklerde Beyin Gelişimi

  1. Erken Dönem Çocukluk Gelişiminde, İyileşme Sağlama Çabaları Maliyet Değil, Yatırımdır

Erken dönem çocukluk gelişiminde iyileşmeler sağlamak için harcanan her bir doların getirisi, 8,14 dolar gibi yüksek bir miktar olabiliri. Getiri/maliyet oranı, erken dönem çocuklukta en üst seviyededir.


Uyuyan Bebek

  1. Çocuklarınızın Hareketlerine, Seslerine ve Ağlamalarına Dikkat Edin

Çocuklar, ihtiyaçlarını ifade edebilmek için iletişime geçerler. Örneğin, bebekler huysuz davrandıklarında, başlarını memeye doğru eğdiklerinde ya da parmaklarını emdiklerinde, acıktıklarını anlatmaya çalışırlar. Bebeğe bakan kişi, bu ipuçlarından, çocuğun aç olduğu olduğunu anlayabilir.


Bebek Oyun

  1. Çocuk Gelişimi Basit Etkinliklerle Desteklenebilir

Çocuk gelişimini desteklemek için, çocuğa bakan kişilerin büyük kaynaklar harcaması şart değildir. Çocuğun gelişimine yardımcı olmak için, evde de basit etkinlikler yapılabilir. Örneğin, renkli bir cam bardağı, çocuğa yakın olan ancak çocuğun ulaşamayacağı bir noktaya koyun. Çocuk bardağı gördükten sonra, nesneyi önünde sağdan sola ve yukarıdan aşağı hareket ettirin. Bardağı çocuğa yaklaştırarak, yakalamasını teşvik edin ve çocuğun bardağı yakalamak için gösterdiği emeği takdirle karşılayın.


Baba ve bebek

  1. Bebeğin Çıkardığı Seslerin Tekrarlanması İyi Bir İletişimin Başlangıcıdır

Bebeğin çıkardığı sesleri tekrarlamak, bebeğin seslere ve hareketlere gösterdiği duyarlılığı artırır. Çocuk konuşmaya başlamadan önce dahi, çıkardığı sesleri tekrar ederek, kendisiyle iletişim kurulması, onun mutlu olmasını sağlar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir