CiciPedia

Yazı Devrimi (Harf İnkılabı) Haftası (1-7 Kasım)

Yazı Devrimi (Harf İnkılabı) Haftası her yıl 1-7 Kasım tarihleri arasında, Harf Devrimi’ni anlamak ve bu devrime sahip çıkmak için kutlanmaktadır.

Tarih boyunca, Göktürk yazısı, Uygur yazısı ve Arap yazısı kullanan Türk milleti, Harf Devrimi ile Latin harflerinin temel alındığı Yeni Türk harfleri ilan edilmiştir.

Arap harflerinin zor olması ve toplumdaki okuma yazma oranının çok düşük olması, Harf Inkılabı’nın yapılmasına ortam hazırlamıştır. Bununla birlikte, Türkiye toplumunun çağdaşlaşmas için de harflerin değiştirilmesi gerekli görülmüştür.

Harf Devrimi1928 yılında “Alfabe Komisyonu” tarafından hazırlıklar yapıldıktan sonra, 8 Ağustos 1928’de, Atatürk Sarayburnu Parkı’nda hale yeni harfleri tanıtmıştır.

Harf İnkılabı Neden Yapıldı?

  • Arap harflerinin telaffuzu, Türkçenin fonetiğine uymuyordu. Latin harfleri ile Türkçe telaffuz kolaylaşıyordu.
  • Arap harfleri, Arapçaya uysa da, Türkçe için elverişsizdi. Türkçe, Arap harfleri ile kolay yazılamıyor ve kolay okunamıyordu.
  • Çağdaş Batı medeniyetleri, Latin esasına dayalı harfleri kullanıyordu. Arapça harfler kullanmak, Baı ile ilişkilerin zorlaşmasına yol açıyordu.

Harf İnkılabı’nın Getirdiği Kolaylıklar

  1. Harf İnkılabı ile kültür inkılabı da yapılmış oldu. Sosyal, kültürel ve siyasi alanda önemli gelişmeler oldu.
  2. Latin harflerinin kabul edilmesi, Batı ile entegrasyonu artırdı.
  3. Harf İnkılabı ile dilde reform yapılması ve sözcüklerin sadeleştirilmesi de sağlandı. Harf Devrimi ile kolay okuyup yazma mümkün olduğundan, okuma yazma bilenlerin sayısı arttır.
  4. Yazı Devrimi sayesinde, Batı’daki gelişmeleri daha yakından takip etmek mümkün hale geldi.

Harf Devrimi Haftası 1-7 Kasım

Harf Devrimi Tarihçe

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir