Bebek

Yenidoğan Bebeklerde Göz Çapaklanması

Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması, yenidoğan bebeklerde genellikle göz kanallarının tıkanmasından kaynaklanır. Bebeklerin göz kanalı çok küçük olduğu için sık tıkanabilir. Bu durumda da, kirpik üstünde çapaklanma ya da akıntı ortaya çıkar.

Göz Çapaklanması Nasıl Anlaşılır?

Çapaklanma, kirpik kökü iltihabı nedeniyle de oluşabilir. Ancak yenidoğan bebeklerde, akıntılı ya da kurumuş çapakların nedeni göz kanalı tıkanmasıdır. Bebeklerde çapaklanma genellikle şu şekilde görülür:

  1. Gözde sarı tonlarında akıntı,
  2. Gözde kızarıklık,
  3. Göz kapaklarının kabarması ya da şişmesi,
  4. Uykuda göz kirpiklerinin birbirine yapışması,
  5. Göz kapağında ya da kirpikte kurumuş iltihap görülmesi

Bebeklerde Neden Göz Çapaklanması Olur?

Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanmasının temel nedeni, gözyaşı kanallarının tıkanmasıdır. Bunun dışında göz nezlesi ve kirpik dibi iltihabı da çapaklanmaya yol açabilir.bebeklerde göz çapaklanması

  1. Tıkalı Gözyaşı Kanalı

Bebeklerde oldukça dar olan gözyaşı kanalı, kısa zaman içerisinde tıkanabilir. Gözyaşı kanalının tıkanması, bebeklerin gözlerinin sürekli ıslak olmasına ve gözlerinden yaş akmasına yol açabilir.

Bazı bebekler ise gözyaşı kanalı olmadan doğar. Bu durumda, doktorun gözyaşı kanalını incelemesi ve uygun tedavi yöntemini belirlemesi gerekir.

  1. Kirpik Dibi İltihabı

Kirpik dibi iltihabı yeniden bebeklerde sık rastlanmayan bir durumdur. Gözde ve göz çevresinde kuruluğun oluşması, kirpik dibinde kurumaya ve iltihaba yol açabilir.

Kirpik dibi iltihabının geçmesi için merhem ve krem kullanılabilir.

  1. Göz Nezlesi

Göz nezlesi, bebeklerde sık görülen göz hastalıklarından biridir. Gözlerde kızarıklık, şişlik ve çapaklanmaya yol açabilir.

Viral bir hastalık olan göz nezlesinin geçmesi için antibiyotik ilaçlar kullanılır. Ancak yenidoğanlar için kullanılacak olan bu ilaçların doktor tarafından verilmesi önemlidir.

Bebeklerde Göz Çapakları Nasıl Geçer?

Bebeklerin cildi hassas olduğu gibi, göz çevreleri de oldukça hassastır. Gözde çapaklanmaya yol açan durumun doktor tarafından tespit edilmesi ve doktorun önereceği yöntemlere göre hareket edilmesi önemlidir. Bununla birlikte, bebeğin gözündeki çapakları temizleme ve göz çevresinin kurumasını önlemek için bazı yöntemler uygulanabilir.bebeklerde göz çapaklanması

  1. Çapakları Sık Sık Temizleyin

Bebeğin göz çevresinde oluşan çapakları sık sık temizlemeniz, bebeğin rahat etmesini sağlayacağı gibi, çapakların çoğalmasını da engelleyecektir. Gözün çevresinde kaşıntıya yol açan çapakları temizlemek, bebeğin rahatsız hissetmesini önler. Bebeğin göz çevresini temiz ve sıcak su ile nemlendirilmiş bir bez ya da pamukla temizleyebilirsiniz.

  1. Göz Kanallarına Masaj Yapın

Bebeğin göz kanallarının açılması için, kanalların olduğu burunla göz arasında kalan noktaları yavaşça ovabilirsiniz. Bu hareket bebeği rahatlatacağı gibi, göz kanallarının da açılmasını sağlayacaktır.

  1. Anne Sütü Uygulayın

Bebeğin göz çevresine anne sütü uygulamak, antibiyotik bir etki yaratacağından, çapaklanma sorunun azalmasını sağlayacaktır. Anne sütünü temiz bir pamuk ya da bezle göz çevresine yedirerek, bebeğin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

Yenidoğan bebeklerde göz ve çevresinde oluşan çapaklanma sorununun sık tekrar etmesi, bebeğin gözlerinin zarar görmesine yol açabilir. Tekrarlayan çapaklanma durumunda bebek doktoruna bilgi vermek oldukça önemlidir.

3 Yorum

3 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir