Temelleri ilk yılda atılan psikolojik gelişim tüm yaşam boyu sürer. Gelişimin en hızlı olduğu dönem 0-3 yaş olmakla beraber, her yaşa özgü tamamlanması gereken fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki görevler vardır.
Hiçbir çocuk yürümeyi öğrenmeden koşmayı öğrenemez. Ancak hangi çocuğun ne zaman yürüyeceği, ne zaman koşacağı birbirinden farklı zamanlarda olur. Bebek, dünyaya geldiği andan itibaren sanıldığı gibi pasif değildir. Yeni doğan bebekler duyar, görür, tat alır, koklar, dokunmayı hisseder. Her an öğrenir, bu nedenle zengin bir uyarıcı çevreye ihtiyacı vardır. İlk yıl içinde bebek, ihtiyaçlarını ancak ağlayarak belirtir. Bebeğin 0-1 yaş dönemi oldukça önemlidir.
0-1 Yaş Bebeği Psikolojik Gelişimi Aşamaları
- Ay: Bebekler doğduktan 1 ay sonra anne kokusunu tanımaya başlar.
- Ay: Duyduğu seslere doğru bakar ve sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır.
- Ay: Bebekler ihtiyaçlarını belirgin şekilde göstermeye başlar. Gelen seslere daha emin döner ve hareket halindeki nesneleri takip eder.
- Ay: Bebekler bu dönemde bilinçlenmeye başlamıştır. Gece uykuları daha uzun sürer hale gelmiştir. Bebekler bu dönemde günde yaklaşık 11-12 saat uyurlar. Parmaklarını emerek, huysuzluk yaparak ebeveynlerine uykusunun geldiğini gösterir.
- Ay: Bu ayda bebekler kendini keşfetmeye başlar. Ellerini ağızlarına götürürler ve parmaklarını incelerler.
- Ay: Bebekler duyularını kontrol etmeye başlar. Duyduğu sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır. Dokunduğu eşyaları uzun süre inceler.
- Ay: Bu dönemde bebek dil konusunda gelişim gösterir.
- Ay: Bebekler yeni keşiflere başlar. Bununla birlikte gördüğü her şeye dokunmak ister.
- Ay: Bu ayda bebeklerin el becerisi artmıştır. Öğrendiklerini kolay uygulayabilir.
- Ay: Bebeğiniz bu dönemde daha çok oyun oynamaya başlar. Çevresinde konuşulanları dinler ve taklit etmeye başlar.
- Ay: Bebekler 11. Ayda gelen kokuları ayırt edebilir.
- Ay: Bebekler 12.ayda ebeveynlerini daha çok tanımaya başlar ve onların talimatlarını yerlerine getirir.
Bebeklerinin psikolojik anlamda gelişmelerini takip etmek için ebeveynlerin, onlarla yakından ilgilenmeleri şarttır. Bebeklerinin, beklenenden farklı gelişim göstermeleri halinde ebeveynlerin pedagoga başvurması gerekir.