0-12 ay bebek gelişimi; bebeğin zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından en önemli dönemlerinden biridir. Hayatının ilk aylarında bebeğin doğru beslenmesi, sosyal ve psikolojik gelişiminin desteklenmesi ve zihinsel becerilerinin artırılması için ebeveynlerin bazı konular üzerine eğilmesi oldukça önemlidir.

0-12 Ay Bebek Gelişimi

1. Aylık Bebek Gelişimi

  • 1 Aylık Bebek Beslenmesi
    0-12 ay bebek gelişimi açısından bebeğin ilk ay beslenmesi kritik bir öneme sahiptir. 1 aylık bebek beslenmesi için en ideal besin anne sütüdür. Yeni doğan bebeğiniz, 24 saat içinde 8-12 defa, yani 2-3 saatte bir beslenmek isteyebilir ama bu sıklık giderek azalır. Meme temizliğiniz için sadece su kullanın. Bebeğinizi, kucağınızda yüzü size dönük olacak şekilde tutun. Meme ucunu bebeğin yanak veya alt dudağına değdirip ağzını açmasını sağlayın ve memeye tutturun. Emerken sadece meme ucu değil, çevresindeki koyu renkli bölüm de bebeğinizin ağzının içinde olmalıdır. Aksi halde, emme meme başında çatlaklara yol açar ve canınız yanar. 1 aylık bebek beslenmesi sürecinde, bebeğin sadece anne sütü ile beslenme oldukça önemlidir.
  • 1 Aylık Bebeklerde Uyku
    1 aylık bebeklerde uyku düzeni ilk haftalarda düzensizlik gösterebilir. Ancak bebekler genellikle günde 15–18 saatini uykuda geçirir. 4 saatte 30 dakika kadar uyanık olabilir. Gece ve gündüz farkını bilmez. Bebeğinizi uyurken yan veya sırtüstü yatırın. Gece ve gündüzün farkını anlaması için ona destek olun. Gündüz uyanık olduğunda onunla oynayın, konuşun, uyarı vermeye çalışın. Gece ise mümkün olduğunca sessiz olun, bebeğinizi fazla uyarmayın, onunla oynamayın.
  • 1 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Kol, bacak ve el hareketleri reflekslerden oluşur. Elleri genellikle yumruk şeklindedir. Nesnelere bakar ama onları almaya çalışmaz. Oyuncağı ya da çıngırağı kavrayabilir ancak çok fazla elinde tutamaz, düşürür.
  • 1 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Bebekler 1 aylıkken göz teması kurmaya başlar. İnsan sesi duyduğunda tepki verebilir. Birini sıkıca tutabilir ve karşısındakinin yüzünü incelerken sessizleşir. Annesinin sesini ve kokusunu tanır.

2. Aylık Bebek Gelişimi

  • 2 Aylık Bebek Beslenmesi
    Büyümesinde hızlı bir artış olur, buna bağlı olarak beslenme talebinde bir artış olacak ve beslenmesi düzene oturacaktır. Kilo alımı normal ise her istediğinde besleyebilirsiniz ancak ek gıdaya geçmeyin.
  • 2 Aylık Bebeklerde Uyku
    0-12 ay bebek gelişimi açısından, bebeğin uyku düzenine dikkat edilmesi önemlidir. 2 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekler artık gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya, geceleri daha uzun süre uyumaya başlayacak. Yaklaşık 7 saat kadar uyuyabilir. Gece beslenmelerinde onunla oynamayın ve konuşmayın ki, uyanık kalmasın. Uyurken farklı pozisyonlarda yatmaya başlayacaktır; ancak 2. ayda sırtüstü veya kafası bir yana dönük yatması daha sağlıklı.
  • 2 Aylık Bebeklerde Fiziksel gelişim
    Reflekslerin bir kısmı kaybolur ve hareketleri daha istemli hale gelir. Birkaç saniye de olsa başını dik tutabilir. Kasları gelişir, nesneleri 1-2 saniyeliğine elinde tutabilir. Ellerini ve kolları çok fazla hareket ettirir. Gözleri ile hareket halindeki bir cismi takip edebilir.
  • 2 Aylık Bebeklerde Sosyal gelişim
    Yanında birinin olmasından mutlu olur ve sevincini gösterir. Kucağa alındığında veya birinin sesini duyduğunda sessizleşir. Çevresindekilerle etkileşim halinde olduğunda daha fazla uyanık kalır. Emme içgüdüsü çok gelişir ve eline aldığı her şeyi ağzına götürür. Bebeğiniz sizi tanımaya başlar ve ilk kez gülümser.

3. Aylık Bebek Gelişimi

  • 3 Aylık Bebek Beslenmesi
    3. ayda da anne sütü vermeye devam edin. Sütünüzün yetmediği durumlarda mama verebilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmadan katı gıdalara geçmeyin.
  • 3 Aylık Bebeklerde Uyku
    3. ayın sonuna kadar ara ara uyansa bile geceleri 10 saate kadar uyuyabilir. Sabahları 6’da belki daha bile erken uyanabilir ve gün içinde 2-3 kez kısa da olsa uyur. Öğleden sonra 2 saatten fazla uyumamalılar.
  • 3 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Karın üstü yatarken kol ve dirseklerinden destek alarak 5–10 saniyeliğine vücudunu kaldırabilir. Eğer desteklerseniz kucakta oturabilir. Mimikleri ve çıkardığı sesler güçlenir. Yakalama refleksi kaybolabilir ve elleri hep açık vaziyette durur. Nesneleri tutmak ve sallamak ister. Elleri ile yüzüne ve gözlerine dokunarak kendini tanımaya çalışır. 0-12 ay bebek gelişimi sürecinde, bebeğin fiziksel gelişimi yakından takip edilmelidir.
  • 3 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Ailesini ve yakınlarını ayırt etmeye başlar. Annesine ve babasına daha farklı davranır. Çok kolay güler ve ağlaması azalır. Canlı renklerdeki oyuncaklara karşı ilgisi fazla olur. Yalnız kalmak istemez.

4. Aylık Bebek Gelişimi

  • 4 Aylık Bebek Beslenmesi
    1 yaş bebek gelişimi açısından, ilk dört aylık süreç oldukça önemlidir. Bebeğinizin boy ve kilo gelişimi iyi ise sadece anne sütü verin; eğer gelişimi iyi değilse doktorunuz 4. ayda yoğurt, kaşık mama ve meyve püresi gibi katı gıdalara geçmenizi önerebilir. Bir öğünde tek yeni gıdaya geçin. Böylece katı gıdaya alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Yeni gıdalar beslenmesinin bir parçası haline geldiğinde, anne sütü veya formül sütü almayı giderek azaltacaktır. Bu dönemde katı gıdaları sütten önce vermek önemlidir. Sıvı mamalar çok doyurucu olduğundan önce bunu alırsa sıra katı gıdaya gelince yemek istemez. Zamanla bebeğinizin öğün sayısı dörde düşecek ama buna ek olarak yatmadan önce süt isteyecektir.
  • 4 Aylık Bebeklerde Uyku
    4. ayda bebeğiniz nihayet gece boyunca uyumaya başlayacaktır. Gece uykuları 11 saate kadar çıkabilir. Gün içinde ise 2-3 saat daha uyur. Bebeğinizin daha kolay dalabilmesi için yorgunluk belirtileri göstermeye başladığında yatağına yatırın. Böylece hem daha rahat uykuya dalar hem de kendi kendine uyumaya alışır.
  • 4 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Sırtüstü pozisyondan yüzüstü pozisyona, yüzüstü pozisyon da sırtüstü pozisyona geçebilir. Destek verildiğinde oturabilir ve başını dik tutabilir. Yatağında dönebilir. Bir nesnenin düştüğü yere bakabilir ve odaklanabilir. Banyoda el ve ayaklarını çırpabilir. Diş çıkarmaya başlayabilir.
  • 4 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Mutlu olduğunda bunu belli eder ve güler, oyunu bozulduğunda ağlamaya başlar. Aynada kendini inceler, aynadaki yansıması hoşuna gider ve gülümser. 0-12 ay bebek gelişimi sürecinde, bebeğiniz 4.aydan itibaren hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Onunla konuştuğunuzda cevap vermeye çalışır. Etrafındakilerle ilişki kurmak için sesler çıkarır.

5. Aylık Bebek Gelişimi

  • 5 Aylık Bebek Beslenmesi
    Bebeğinizin emme isteği 5. ayda artacaktır. Bunun nedeni katı gıdaya geçilmesinden dolayı biberon ve memenin az verilmesidir. Bebeğiniz yeni tatlara alıştıkça bunları daha çok sevmeye başlayacaktır. Doğum öncesinde sizden aldığı demir 5. ayda tükenmiş olur. Bu aydan itibaren bebeğinize demir takviyesi yapılması çok önemlidir.
  • 5 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Bebek yeni geliştirdiği motor becerilerini denemek için sabahları erkenden uyanır. Uyandığı zaman bir süre yatağında kendi kendine oynuyorsa, akşam yatırırken yatağına sevdiği oyuncaklardan birkaç tanesini koyabilirsiniz.
  • 5 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Oturma pozisyonuna getirildiğinde kafasını dengeler ve dik tutar. Elleri ve ayaklarını açıp kafasını kaldırarak “uçak” hareketini yapmaya başlar. Ayağını rahatça ağzına götürebilir. Objeleri daha kolay kavrar. İki eliyle biberonu kavrayabilir.
  • 5 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Bazı sessiz ve sesli harfleri bir araya getirerek heceler oluşturmaya başlar. Dikkat çekmek için güler ve sesler çıkarır. Sesleri ve hareketleri taklit etmeye çalışır. Yakın çevresini tanır ve yabancılara tepki gösterir.

6. Aylık Bebek Gelişimi

  • 6 Aylık Bebek Beslenmesi
    6 aylık bebek beslenmesi, bebeğin anne sütünün yanı sıra, ek besinler de almaya başladığı dönemin ilk adımıdır. Bebeğiniz farklı katı besinlerden farklı vitaminler alır ve vücudunun süt ihtiyacı giderek azalır. Bebeğiniz 1 yaşını doldurana kadar inek sütü vermeyin. Domates, yumurta akı, portakal suyu gibi gıdalar alerji riski yüksek olduğundan 1 yaşı dolana dek verilmemelidir.
  • 6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    6. ayda bebeğiniz 12 saati gece olmak üzere toplam 14 saat uyur. Diş çıkardığı için bu dönemde geceleri ağlayabilir. Uyku saati için artık bir düzen oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer sallayarak uyutursanız kendi başına uykuya dalmayı öğrenemez.
  • 6 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Yüzüstü yatarken bacaklarını hareket ettirerek emeklemeye çalışır. Kafasını serbestçe hareket ettirebilir, vücudunu istediği yöne çevirebilir. Parmaklarıyla kendi yemeğini yemek hoşuna gider. İlk dişi patlayabilir. Sırtüstü yatarken dönerek oturur pozisyona geçebilir.
  • 6 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Ruh halinde ani değişiklikler olabilir. Nesneleri uzun süre inceleyebilir. F,v,s,z gibi sessiz harfleri çıkarmaya başlar. Farklı iki nesneyi kıyaslayabilir. Çiğnemek için sert ve soğuk nesneleri ağzına götürür.

7. Aylık Bebek Gelişimi

  • 7 Aylık Bebek Beslenmesi
    0-12 ay bebek gelişimi, bebeğinizin fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan birçok kazanım edindiği bir süreçtir. Bebeğin emmesi, kilo alması ve büyümesi iyi ise bu ayda alacağı proteinin büyük bir kısmını anne sütünden alması daha iyidir. Yavaş yavaş çeşitli tatlara alıştırılabilir, yanınızda iken kolay parçalanıp dağılmayan bisküviler veya ekmek kabuğu eline verilebilir. Hazır meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler, tatlandırılmış yiyecekler bebeğiniz için uygun değildir. Eğer biberonla besleniyorsa, ağzında biberonla uyumamasına dikkat edin. Yemek zamanı sofraya birlikte oturun ve eline bir şeyler verin, artık kaşık tutmaya başlayabilir, bardağı ağzına götürüp su içmeye çalışabilir.
  • 7 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Gece boyunca sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilir; diş çıkarması başladı ise dönem dönem ağlayarak uyanabilir. Mümkünse yatağından almadan belki yanına uzanarak tekrar dalmasını sağlayın, eğer kucağınıza alırsanız tekrar uykuya dalması zor olabilir.
  • 7 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Emeklemeye başlar. Kendine özgü bir emekleme stili olabilir, her bebek 4 uzvuyla emekleyecek diye bir kural yoktur. Koltuk veya kanepe yanına gidip yavaş yavaş ayakta durabilir, her gördüğü nesneye uzanır, almaya çalışır, her nesneyi ağzına götürerek onu tanımaya çalışabilir. Dengesi iyice gelişir ve oturmaya başlayabilir.
  • 7 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Yavaş yavaş sosyal olaylara katılmaya çalışır, kelimeleri taklit etmeye çalışır. Çok meraklıdır, merakla araştırır, ilerler, dokunur ama elini hızlıca geri çeker. Yanınızdan kısa süreliğine ayrılıp tekrar geri döner, sizi tekrar gördüğünde çok mutlu olur ve bu mutluluğunu belli eder. Parmaklarını kullanabilir, baş ve işaret parmağı ile nesneleri almaya çalışır. Düşünme muhakeme yetileri gelişir. Bir objeye ulaşmak istediğinde eğer ona ulaşamıyor ise ulaşabilecek yolları arar, pes etmez. Hoşnutsuzluğunu size gayet açık bir şekilde ifade eder.

8 Aylık Bebek Gelişimi

  • 8 Aylık Bebek Beslenmesi
    Hala kilo alımı iyi ise emzirmeye devam edin. İlk kez vereceğiniz yiyecekleri açken verin. Dişlerini kaşıyıp rahatlaması için sebze ve meyve dilimlerini eline verin, sizin gözetiminizde kemirmesine izin verin. Eğer mevsimi ise domates yedirmeye başlayabilirsiniz; ama alerji yaparsa hemen kesin. Yavaş yavaş kendi özgürlüğünü kazandığı için size bazı gösteriler yapacaktır, daha önce zevkle yediği yemekleri birden reddedecektir. Hiç moralinizi bozmayın biraz ara verip tekrar deneyin. Dönem dönem tabağı önüne koyup kendisini yemesine izin verin. Yavaş yavaş sebze çorbasının içine kırmızı et ekleyin.
  • 8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Uyku saatleri bir önceki aylara göre zaman olarak biraz kısalabilir. Kendi yatağında uykuya dalmasını öğretin ve çok zorda kalmadıkça oradan almayın. 0-12 ay bebek gelişimi içerisinde, bebeğinizin uykusu hayli önem taşır. Düzenli uyku, bebeğinizin daha hızlı büyümesini ve öğrendiklerinin daha kalıcı olmasını sağlar.
  • 8 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Emeklemesi hızlanır, yardımsız oturabilir ve kendini yukarı doğru çekerek ayağa kalkabilir. Oyuncaklarını baş ve işaret parmağıyla tutup onu incelemeye başlar, altına üstüne bakar. Evde kendi boyundaki koltuklara ve kanepelere tırmanmaya çalışır.
  • 8 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Çok meraklıdır, etrafındaki her şeyi inceler, vurur, fırlatır, döker. Başkaları ile oynamayı sever. Artık ne istediğini bilir, hedefe kilitlenir, eğer önüne bir engel çıkarsa çok sinirlenir ve tepki verir. Kişiliği gün be gün gelişir. Geçmişi hatırlayabilir, geçmişteki deneyimleriyle davranışlarını şekillendirir. Anneye olan ilgisi artar, gözünün önünden ayrılmasını istemez, ayrılık korkusu başlar. Artık devamlı anne-baba ve kardeşlerini izleyerek onları taklit eder. Dünyada nasıl davranması ve yaşamasını öğrenmeye çalışır.
9 Aylık Bebek Gelişimi
  • 9 Aylık Bebek Beslenmesi
    Artık sofraya oturup özellikle taze besinlere denemesine fırsat verin, beraber yemeğinizi yiyin. Her gün bir önceki güne oranla pütürlü yiyecekler verin, yavaş yavaş çiğneme yutma koordinasyonunu öğrensin, Mönünüze balık ekleyin. Dip balıklarından ağır metal içerdikleri için kaçının.
  • 9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Uykusu biraz daha düzenlidir, saat olarak süresi azalabilir. Akşam 9’dan sonra uyur.
  • 9 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Çok daha güzel emekler, baş ve vücut kontrolünü çok rahat sağlar, ayağa kalkar. Nesneleri rahatlıkla kavrar ve oynar. Birbirine benzeyen oyuncakları ayırır, küplerle oynayabilir. Nesneler arasındaki ilişkiyi kurar kumandayı televizyona doğru tutarak açamaya çalışır, cep telefonunu kulağına götürür, kavanozları açıp kapatabilir, ipad’i açmasını becerebilir. ‘Getir, götür, al, ver’ gibi basit cümleler kurabilir. Yürüme denemelerine başlayabilir, 1-2 saniye tay tay durabilir, koltuk etrafında sıralayabilir. 0-12 ay bebek gelişimi açısından, bebeklerin fiziksel gelişiminin desteklenmesi, bebeğin hayatını doğrudan etkileyen faktörler arasında bulunur.
  • 9 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Anne, baba, abi, korktum gibi tek tük kelimeler söyleyebilir. İlişkilendirmeyi öğrenebilir, hadi dışarı deyince ayakkabıları gösterebilir, kapıyı işaret edebilir, hadi yemek yiyelim deyince kendini ona hazırlayabilir. Soyut şeylerden korkabilir, ani seslerden irkilebilir. Onu rahatlatmaya çalışın, elektrik süpürgesi sesinden korkuyorsa o sesin süpürgeden çıktığını öğretin. Bütün ilginin üstünde olmasını ister, alkışlamayı öğrenir, bir şeyi başardığında alkışlanmak ister.
10 Aylık Bebek Gelişimi
  • 10 Aylık Bebek Beslenmesi
    Sizinle birlikte sofrayı oturup yemeğini yer. Meyveleri soyup eline verin, pütürlü yemeğe alıştırın.
  • 10 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Gece uykusu artık gayet düzenlidir, bütün gece rahat uyuyabilir,
  • 10 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Mobilyalara tırmanır, merdiven çıkabilir. Daha çok evdeki eşyalarla oynamayı sever, tüm çekmeceleri boşaltır, evinizde saksılı çiçek varsa topraklarını büyük bir zevkle etrafa saçar, kendi soyunup- giyinmek ister, giyinirken size yardımcı olur.
  • 10 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Etrafındakileri taklit eder, ses tonlarını, mimiklerini ve tepkilerini tekrarlar, sizden gördüklerini aynen yapmaya çalışır, kendini beslemeye çalışır. Müzikten hoşlanır, müzik duyunca sallanmaya başlar. Olayları artık iyi kavrar, yani giyinince dışarı çıkacağını, anne evde mutfakta yemek hazırlarken sofraya oturulacağını anlar. Yapmak istediği ile yapması gereken arasında bocalar. 0-12 ay bebek gelişiminde, sosyal gelişim süreçlerine dikkat edilmesi gereklidir.
11 Aylık Bebek Gelişimi
  • 11 Aylık Bebek Beslenmesi
    Aile sofrasına oturtun. Küçük porsiyonlar halinde yeni yiyecekler deneyin. Kendisini beslemesine izin verin. Her gün pütür oranını artırın, gerektiği yerde yardımcı olun.
  • 11 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Uykusu düzenlidir, akşam yatmadan önce banyo yaptırır yatırırsanız sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilirler. Bebeklerin düzenli uyku uyuması, hem öğrenme becerilerini hem de fiziksel becerilerini etkileyebildiği gibi, 0-12 ay bebek gelişimi açısından da belirleyici özelliğe sahiptir.
  • 11 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Baş ve işaret parmaklarını çok iyi kullanır, şekil ve boyutlar dikkatini çeker, aralarındaki küçük farkları ayırt edebilir. Küplerle oynar, küçük parçayı büyüğün içine sokup çıkarabilir. Tutunarak ayakta değişik pozisyonlar dener, tek ayaküstünde durabilir, parmak ucunda yükselebilir. Çoraplarını çıkarabilir, tekrar giymek için deneyebilir, bardaktan 3-4 yudum içebilir.
  • 11 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Doğruyu ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenir, doğru yaptığında sizden takdir bekler. İstediği bir şeyi kendisi yardımsız yapmaya çalışır, bazen sizi kolunuzdan tutup istediği bir şeyi yaptırmak için zorlar. Kelime hazinesi giderek artar, ‘Anne nerede? Baba gitti.’ gibi cümleler kurmaya başlar
12 Aylık Bebek Gelişimi
  • 12 Aylık Bebek Beslenmesi
    Sofraya oturun, ona özgürlük tanıyın, kendi kendine yemesine izin verin. Kendi tek tip yemek seçebilir, herkesin beslenme alışkanlığı farklıdır, bazı bebekler 2-3 çeşit ve günde 5-6 öğün yiyebilir, bazıları da 2-3 öğün ve tek tip yiyebilir, çok fazla zorlamayın ona saygı duyun. Kilo ve boy gelişimi iyi ise çok dert etmeyin. Yavaş yavaş pastörize inek sütüne sulandırarak vermeye başlayabilirsiniz.
  • 12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
    Bu dönemde bebeklerin uyku düzeni, 11 ayda olduğu büyük oranda oturmuştur. Gündüz ve gece uykusu düzenli hale gelmiştir. 12 aylık bebeklerde uyku düzeni oturmuş olan bebekler, ileriki dönemlerde de daha düzenli şekilde uyumaya devam eder. Uyku düzeni, 0-12 ay bebek gelişimi için olduğu gibi, 1-3 yaş bebekler için de önemli olduğundan, düzenli ve nitelikli uykuya önem verilmesi gereklidir.
  • 12 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim
    Artık yürümeye başlayabilir, yürümeye başladığında yürüme yerine koşmayı tercih edecektir. Oyuncak tercihinde bulunabilir. En sevdiği bir iki oyuncağı vardır, hep onlarla oynamayı tercih eder. Hep sizi takip eder ve yaptığınız her şeyi beynine kaydeder. Bebeğinizin nasıl gelişmesini istiyorsanız onun yanında o şekilde davranın. Giyinip soyunmaktan hoşlanır. Topla oynamaya başlayabilir.
  • 12 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim
    Yavaş yavaş yaşıtlarıyla ilgilenmeye başlar, onlarla oyun oynamaktan zevk alır; fakat paylaşma mefhumu hala gelişmemiştir. Duygulanımı gelişmiştir eğer bir şey yaptığında ona gülmüşseniz çok hoşuna gider ve tekrar tekrar yapıp sizin tepki vermenizi ister. Top oynayabilir, ona gidip kibarca isterseniz verir, eğer sertçe isterseniz vermez. Verdiğiniz basit komutları yerine getirebilir. Çocuklu ailelerle bir araya gelirseniz sosyalleşmesi daha hızlanır.

(Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral)

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022