0-6 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim

Bebeklerde fiziksel gelişim sürecinn en hızlı olduğu dönem 0-24 ay arasıdır. Ancak ilk 6 ayda, bebeğin fiziksel gelişimi önemli bir evreye gelir. Bu dönemde, bebeğin fiziksel sağlığının düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir.

6 aylık bebekler, ek besinlere geçme aşamasına gelmiştir. Bu dönemde, bebeğin fiziksel gelişiminde hızlı bir değişim görülür. 6 aylık bebekler kollarını ve ellerini kontrollü şekilde hareket ettirebildiği gibi, bebekler 6 aylıkken emeklemeye de hazırlanır. Bebeğin fiziksel gelişiminin kontrollü şekilde devam etmesi için beslenmesine ve hareket kabiliyetinin artırılmasına dikkat edilmelidir.

6 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim Özellikleri

  • 6 aylık bebekler, başlarını dik tutabilir. Ancak yoruldukları zaman, başlarını tutmakta zorluk çekebilirler. Bu durum oldukça normaldir.
  • Bebek, altı aylık olduğunda, destek alarak, mama sandalyesine rahatlıkla oturabilir.
  • Bebek yatarken vücudunu döndürebilir. Ayrıca bebekler 6 aylık dönemde, kafasını rahatça hareket ettirebilir duruma gelmiştir.
  • Biberonu iki eli ile rahatça tutabilir.
  • Mamasını parmaklarını kullanarak yemeye çalışabilir.
  • 6 aylık bebeklerde çok sık görülmese de diş çıkarma dönemi başlayabilir.

6 aylık bebek gelişimi açısından, fiziksel gelişim oldukça önemlidir. Bebeğin hastalıklara karşı korunmasını sağlamak ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesine destek verebilmek için, 6 aylıkken doktor kontrolü yapılması önemlidir.

6 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişimini Hızlandırma Yolları

  1. Bebeğin gelişimi için vitamin, protein ve mineral kaynaklı beslenmesini sağlayın.
  2. 6 aylık bebek gelişimi açısından anne sütü önemlidir. Annenin sütü gelmeye devam ediyorsa, bebeğe sık sık süt vermeye dikkat edin.
  3. Anne sütünün daha sağlıklı ve besleyici olabilmesi için, emziren annelerin bu dönemde, kendi beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini unutmayın.
  4. Bebeğin enfeksiyonlardan korunmasını sağlamak için, aşılarını yaptırmayı ertelemeyin.
  5. 6 aylık bebeğin, mutlaka doktor kontrolünden geçmesini sağlayın.
  6. Bebeğe, sindirimini zorlayacak gıdalar vermemeye özen gösterin. Alerjilere karşı dikkatli olun.
  7. Bebeğin hareket kabiliyetini artırmak için hareket etmesini teşvik edin. Elleri ile ritim tutmasını ya da iki kolundan tutup, yürümeye çalışmasını sağlayın.
  8. Farklı oyuncaklar alarak, bebeğin hareket etme alanını genişletmeye çalışın.
  9. Biberonu tutmasına izin verin.
  10. 6 aylık bebek gelişimi, son derece önemli olduğundan, bebeğin düşme, çarpma gibi durumlarla karşılaşmaması için önlem almaya dikkat edin.

Not: Altı aylık bebek gelişimi, bazı kalıtsal hastalıklar, doğum sırasında ya da sonrasında oluşan anomaliler gibi nedenler dolayısıyla yetersiz şekilde ilerleyebilir. Bebeğin hareket etmemesi, seslere karşı ilgisiz davranması ya da çok çabuk yorulması gibi durumlarda, geciktirmeden doktora başvurun.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022