1-7 Mart Yeşilay haftası olarak kutlanır. Bireyleri ve toplumu, sigara, alkol, uyuşturucu gibi insan sağlığına zarar veren maddeler hakkında dikkatini çekmek amacıyla 1953 yılından bu yana kutlanan Yeşilay Haftası’nda bu yıl çocukların da katıldığı çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Yeşilay ile “Yaşamayı Seç” etkinlikleri ile, 3 Mart Pazar günü 13 ilde gerçekleşek bisiklet turu, çocuk atölyeleri, “Benim Servisçim Sigara İçmiyor” gibi etkinliklerle, sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekecek.
Yeşilay Haftası ve etkinlikleri her yıl, Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından hayata geçiriliyor. “Kamuya Yararlı Cemiyetler” statüsünde olan kuruluş, toplumu zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek amacıyla çalışan, gönüllü bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek günümüzde, bilgisayar ve internet bağımlılığı konularında da çalışmalar sürdürüyor.
5 Mart 1920 tarihinde, alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar ülkemizde ‘Hilâli Ahdar Derneği’ni kurmuşlardır. ‘Hilâl’ ay, ‘ahdar’ da yeşil anlamındadır. Hilâli Ahdar Derneği daha sonra ‘Yeşilay Derneği’ adını almıştır. Yeşilay Derneği’nin kuruluş tarihini de içine alan 1 – 7 Mart arasındaki hafta, 1953’ten bu yana ülkemizde 1-7 Mart Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin ve uyuşturucuların bireye, aileye ve topluma zararları anlatılır.
Yeşilay Ne Zaman Kurulmuştur?
Yeşilay 5 Mart 1920 yılında kurulmuştur. Kuruluş adı Hilali Ahdar Derneği’dir. Ancak daha sonra, adı Yeşilay Derneği olarak değiştirilmiştir. Yeşilay cemiyeti, Birinci Dünya Savaşı sonunda, Türkiye’de artmaya başlayan alkol ve uyuşturucu bağımlılığını önlemek için kuruldu.
Cemiyet, Şeyhül-İslâm Haydarzâde İbrahim Efendi’nin teşvik ve himayesinde, dünyaca ünlü Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından kuruldu. Türkiye Yeşilay Cemiyeti, kurulduğu tarihten bugüne zararlı alışkanlıklara karşı mücadelesini aynı inanç ve azimle devam ettiriyor.
Yeşilay Haftası İle İlgili Atasözleri ve Özdeyişler ve Özlü Sözler
Yeşilay Haftası ile İlgili Şiirler