1 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğiniz, hızlı bir şekilde büyür. Yenidoğan bebekler günde ortalama 15-18 saat arası uyur.
Bebeğinizin başındaki ve göz çevresindeki benekler ya da vücudundaki şişkinlikler oldukça normaldir. Bebeğinizin cildi, ikinci aydan itibaren normale dönecektir.
Bebeğinizin başındaki ve özellikle kol ve bacaklarındaki şişkinlikler de birkaç ay sonra değişmeye ve normalleşmeye başlayacaktır.
Bebeğiniz ilk bir ay içerisinde sahip olduğu beceriler şunlardır:
Yenidoğan bebeğiniz, tüm dış etkilere karşı oldukça hassastır. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için; emzirme, bezini değiştirme, uyku gibi süreçlere dikkat etmeniz şart olduğu gibi; bebeğinizin bulunduğu ortamın ses, ışık ve ısı düzeyini de kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
Yenidoğan bebeğinizin en temel ihtiyaçlarından biri uykudur. Bebeğinizin gelişimi için bu dönemde iki şeye çok ihtiyacı vardır: anne sütü ve uyku. Yenidoğan bebekler günde ortalama 18-20 saat uyuyabilir. Kalan zamanlarda ise bebeğin bakımı ve beslenmesi sağlanmalıdır. Yenidoğan bebeklerin uyku süresi 15 saatin altına düşmemelidir. Ancak bebeğinizin kaç saat uyuduğu kadar, ne kadar kaliteli uyuduğu da önemlidir. Dolayısıyla bebeğinizin iyi ve rahat uyuduğundan emin olmanız gerekir.
Bebeğinizin Uyku Kalitesini Artırın
Yenidoğan bebeğiniz, dış etkenlerden fazlasıyla etkilenebilir. Bebeğinizin uyuduğu odanın ideal sıcaklıkta olması, ışık düzeyinin doğru ayarlanması ve gürültülü olmaması önemlidir.
Bebekler, 1 aylık gelişim sürecinde bu faktörlere karşı tepki vermese de, olumsuz ortam koşulları bebeğin uykusunu etkileyebilir. Aynı zamanda, bebeğinizin aç olması, gazının olması ya da bezinin değiştirilmemesi de kalitesiz bir uyku uyumasına neden olabilir. Bebeğinizi uyutmadan önce, hem ortamın hem de bebeğinizin ihtiyaçlarının uyku için elverişli olmasına dikkat etmelisiniz.
İlk 4 Haftada Bebeğinizle İletişiminiz
Yenidoğan bebeğinizle yakın iletişim kurmanız, bebeğinizin ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Sevgi ve güven gelişimi bebeğinizin hem duygusal zekasını hem de bilişsel zekasını etkiler.
Yenidoğan bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız, tensel temas sağlamanız ve onu okşamanız güven gelişimi ve sizinle kurduğu bağ açısından oldukça önemlidir. Annelerin bebeklerle kurduğu iletişimi geliştirmeleri daha kolay olduğu gibi, babaların bebekleriyle sık sık temas etmeleri önemlidir.
Yenidoğan bebeğinizin annesiyle kurduğu bağ oldukça güçlüdür. Hem gebelik sürecinde hem de emzirme sürecinde, bebeğiniz annesinin vücut sıcaklığına, sesine ve tenine alışır. Sizin de bebeğinizle bağ kurmanız için, onunla vakit geçirmeniz şarttır.
Göbek kordonu, genellikle 7-21 gün içerisinde düşer. Yenidoğan bebeğinizde, kordon bağı düşene kadar, her gün göbek temizliği yapmanız oldukça önemlidir. %70 alkol -mersol veya batikon- ile steril bir bez kullanarak, bebeğinizin göbek çevresini günde iki defa temizlemelisiniz. Göbek kordonu düşene kadar günde 2 defa pansuman yapmanız, bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korumanızı sağlayacaktır.
Bebeğinizin göbek bağını, günde en iki kere temizlemeniz ve göbeğine pansuman yapmanız, bebeğinizin enfeksiyonlara karşı korunması sağlar. Bebeğinizin göbek bağını temizlerken, doğumun gerçekleştirildiği hastaneden verilen sıvıyı kullanabilirsiniz. Eğer hastaneden sıvı almadıysanız ya da sıvıyı bulamıyorsanız, eczaneden veya hastaneden bu konuda destek alabilirsiniz.
Bebeğinizin göbeğine takılan mandalı dikkatli hareketlerle tutarak, sağ ve sol tarafa pansuman yapabilirsiniz. Mandalın hem alt hem de üst tarafına pansuman yapmanız da oldukça önemlidir. Mandalın alt tarafına pansuman yapmamak, göbek bağının geç düşmesine neden olabilir. Yenidoğan bebek gelişimi açısından göbek bağının doğru şekilde temizlenmesi oldukça önemlidir.
Bebeklerin göbek bağı genellikle, 1.haftadan sonra düşer. Ancak bazı bebeklerde 20.güne kadar, göbek bağı düşmeyebilir. Göbek bağı düşmeden, bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz. Göbek çevresinin pansumanını dikkatli bir şekilde yapmak ve banyo sırasında bebeğinizin kordon bağına çok fazla temas etmemeniz önemlidir. Banyonun ardından da göbek bakımını tekrar etmeniz gerekir.
Bebeğiniz birinci ayın sonunda daha sık göz teması kurmaya, sık sık ses çıkarmaya ve çevresinde olup bitenlere tepki vermeye başlayacaktır.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.