1 yaş bebek beslenmesi, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından olduğu gibi, zihinsel, sosyal ve biyolojik gelişimi için de oldukça önemlidir. Bebekler için ilk 12 aydaki beslenme bağışıklık sistemi ve bebeğin gelişim tablosu açısından oldukça önemlidir. Ancak 12-36 aylık dönemde de bebeğin ihtiyaç duyduğu enerji ve besin miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir.
1 Yaşındaki Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Bu dönemde bebeklerin sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirebilmeleri ve gelişimlerini tamamlayabilmeleri için, 4 besin gurubunda yer alan besinleri doğru miktarda ve sağlıklı pişirilmiş bir şekilde tüketebilmeleri önemli bir konudur. Bu noktada ebeveynler düzenli bir öğün planı oluşturabilirler.
1 Yaşındaki Bebeklerin Günlük Kalori İhtiyacı
1 yaşında fiziksel aktivitelerinde aşırı artış görülen bebeklerin, enerji ihtiyaçları da bu duruma paralel olarak artış gösterebilir. Bu dönemde bir bebeğin ihtiyaç duyacağı enerji miktarı günde 80-90 kalori kadar olabilir.
Bebeğin Protein İhtiyacı Doğru Karşılanmalı
Bebeklerin protein ihtiyacı ise kaliteli protein kaynakları ile giderilebilir. Et, tavuk, süt, yoğurt, yumurta gibi başlıca protein içeren gıdalar, bebeklerin ağırlığı başına 1-2 gram olarak menülerde yer alabilirler.
Yağ Oranına Dikkat Edilmeli
1 yaş bebek beslenmesi, zengin besin maddelerinden oluşmalı ve bebeğin öğünlerindeki yağ oranı yüksek olmamalıdır. Bebek gelişimi sürecinde, beslenmedeki protein, yağ ve karbonhidrat oranı oldukça önemlidir. Yetişkinlerde çoğu zaman kısıtlanarak karşımıza çıkan yağ da bebeklerin beslenmesinde yer almaktadır. Yağlar enerji vermelerinin yanı sıra, sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olurlar. Çocukların günlük enerjilerinin yüzde 25-30’u yağlar sayesinde sağlanabilir.
Karbonhidrat Tüketimi Sınırlandırılmalı
Çocuklar karbonhidratı çok fazla sevebilirler. Bu noktada ebeveynlerin tutumu büyük önem taşır. Fazla şeker tüketimi iştahsızlık veya erken yaşta obezite tehditi haline gelebilir. Bir çocuğun ihtiyaç duyabileceği karbonhidrat oranı ise, günlük enerjisinin yüzde 50-55’ini oluşturabilir.
Bebeklerin beslenmesinde posalı gıdalara da yer verilebilir. Kalp hastalıkları ve bağırsak kanseri gibi bir çok hastalık ile mücadele eden posa, meyve ve sebzeler, çavdar, tam buğday, tahıllı ekmekler, yulaf ve baklagiller yardımı ile çocukların beslenmesine eklenebilir.
1 yaşına gelmiş bir çocuğa ileriki yaşlarında da uygulayabileceği sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için,düzenli öğün saatleri belirlenebilir ve ara öğünler , öğünlerinde tükettiği yemekler dikkate alınarak hazırlanabilir.
Kendi başına yeme eğilimi göstermeye başlayan çocuğunuza, birkaç adımda sağlıklı beslenmeyi öğretebilir ve bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayabilirsiniz.