0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

1 Yaşından Küçük Bebekler için Oyuncakların Önemi

6 aylık bebekler oyun ve oyuncaklar sayesinde fiziksel, zihinsel ve sosyal anlamda gelişirler. Bebeğin fiziksel aktiviteleri açısından önemli olan oyuncaklar, etkili olarak kullanıldığında, bebeğin zihinsel ve sosyal gelişimini de destekler.

Bebekler için Oyuncakların Önemi

Bebekler, 6-9 aylık süreçte benzer oyuncaklar ile oynayabilirler. Bu dönemde, tüm nesneler bebeğin ilgisini çektiği gibi, bebeğin doğru nesnelere ya da oyuncaklara yönlendirilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, oyuncaklarla etkili oyunlar oynamak bebeğin zihinsel süreçlerinin hızlanmasını sağlar. Bebek gelişimi açısından büyük önem taşıyan oyunlar ve oyuncaklar; bebekleri sosyal, fiziksel ve zihinsel açıdan etkiler.

Bebeklerin Fiziksel Gelişimini Destekleyen Oyuncaklar

6 -12 aylık bebeğin fiziksel gelişimini destekleyecek oyuncaklar ve oyunlar, bebeğin el becerileri, denge kabiliyeti gibi özelliklerinde de etkili olur. Fiziksel gelişimi destekleyen oyuncaklar dört grupta toplanabilir:

  1. Duyusal Gelişim

Bebekler, doğduklarında duyusal gelişimleri oldukça zayıftır. Bebeğin görme organı önemli oranda tamamlanmış olsa da, görme duyusu yeterince gelişmemiştir. 3 aydan büyük bebeklerde ise duyu gelişimi oldukça gelişmiştir. 3-6 aylık bebek oyuncaklarıyla oynarken, oyuncağını tüm açıdan kavrayabilir ya da farklı açılardan baktığında oyuncağını tanıyabilir. Bebekler, altıncı aydan itibaren, düşürdükleri nesneyi izlemeye ve aramaya başlar. Duyusal gelişimi gelişmiş olan bebeklerin algıları da oldukça yüksektir.

Duyusal gelişimi destekleyen oyuncaklar, yuvarlak ve renkli nesneler olarak tanımlanabilir. Bebeğin ilgisini çeken, farklı desen ve renklere sahip oyuncaklar, bebeğin fiziksel gelişimini destekler. Bu nedenle, 6 aylık ve daha büyük bebekler için renkli, dokulu, desenli oyuncaklar tercih edilebilir.

  1. İnce Motor Becerileri

İnce motor becerileri; parmak, el ve kol hareketleri ile ilgili becerilerdir. 6 aylık bebeklerde ince motor becerileri yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle, 6 aylık bebekler, nesneleri genellikle iyi kavrayamaz, fırlatamaz ya da yakalayamaz. İnce motor becerileri yalnızca kas gelişimi ile ilgili olmamakla birlikte, el göz koordinasyonu ile de alakalıdır.

Bebeğin ince motor becerilerinin gelişmesi, erken çocukluk döneminde daha kolay resim yapması, yazı yazmaya daha erken başlaması, bazı spor dallarında daha fazla başarılı olması gibi etkiler sağlar. 6 aylık bebeklerde ince motor gelişimini desteklemek için oyuncaklar ve oyunlardan yararlanabilir.

İnce motor becerilerini geliştiren oyuncaklar arasında 1 yaşından küçük çocuklar için tasarlanmış olan Legolar ve yapbozlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra, kutuların iç içe geçirildiği oyuncaklar da bebeklerde ince motor becerilerinin gelişmesini sağlar.bebekler için oyuncakların önemi

  1. Kaba Motor Becerileri

Kaba motor becerileri, bebeklerde 3.aydan itibaren gelişmeye başlar. 6 aylık bebeklerde kaba motor gelişimi farklılık gösterebilir. Bebeğin başını dik tutabilmesi, mama sandalyesinde rahatça oturabilmesi, hafif destek alarak uzun süre oturur pozisyonda kalması, 6 aylık bebeklerin kaba motor gelişimleri hakkında fikir verir. Bebeğin dik durabilmesi ya da başını dik tutabilmesi altıncı aydan sonra da gerçekleşebilir. Ancak bebeğin 7-8 aylık olmasına karşın, hareketlerinin sınırlı olması, kaba motor gelişiminin yetersiz olduğunu ifade eder.

6 aylık bebeklerin kaba motorlarını geliştirebilmek için bebeklerle birlikte oyun oynamak önemlidir. Bebeğin dahil olacağı, hareket etmesini teşvik eden oyunlar bebeğin kaba motor kaslarının gelişmesini sağlar. 6 aylık bebekler, oyun oynamak için oldukça istekli davrandığından, günde en az bir saat bebekle oyun oynamaya ayrılması önemlidir.

  1. Denge ve Koordinasyon

Denge ve koordinasyon da, bebeklerin fiziksel gelişim türleri arasında yer alır. Bebeğin denge ve koordinasyon becerileri, 3.aydan itibaren gelişmeye başladığı gibi, 6 aylık bebeklerde bu gelişim daha hızlı bir evreye girer. Bebeğin el göz koordinasyonunun gelişmesini sağlamak ve denge becerilerini artırmak için oyun ve oyuncaklar oldukça önemlidir.

6 aylık bebeklerin el göz koordinasyonunun gelişmesi için büyük parçalardan oluşan ve birleştirilen ya da parçalara ayrılan oyuncaklar kullanılabilir. Bunun yanı sıra, bebeğin denge yeteneğinin gelişmesi için kollarına destek verilerek, yürümeye teşvik edilmesi önemlidir. Yürümeye erken başlayan bebeklerin denge becerileri daha hızlı gelişim gösterir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir