1 yaşından önce verilmemesi gereken besinler nelerdir? Sağlıklı olduğunu düşünesiniz de bebeklere asla verilmemesi gereken yiyecekler vardır.
1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler
Çay: Çay, süt çocukları ve küçük çocuklara önerilmez. İçeriğinde tanin olması demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden dolayı demir eksikliğine, içine eklenen şeker ise iştahsızlığa ve diş çürümelerine neden olur.
Bitki çayları: Papatya çayı, yeşil çay vb. bitki çaylarının da demir emilimini azaltıcı etkisi vardır.
Bal: Bal fruktoz (%41), glukoz (%41) ve suyun (%18) bileşiminden oluşmaktadır. Clostridium botulinum sporlarını içerebilmesi nedeni ile botulizm riski taşır. Süt çocuklarının mide asidi düzeyi düşük olduğundan bunları sindiremez, bu nedenle bir yaşından küçük çocuklara bal önerilmez.
Şeker: Şeker vücuda enerji sağlar, başka bir besin değeri bulunmamaktadır. Boş enerji kaynağı olduğu için bebek beslenmesinde şeker yerine pekmez veya süt şekeri laktozun kullanılması daha doğru bir yaklaşımdır. Ayrıca çocuklarda fazla tüketilmesi iştahsızlığa ve diş çürüklerine, ileriye dönük hatalı beslenme davranışlarının gelişmesine ve dolayısıyla şişmanlığa neden olmaktadır.
Bakla: Toksinli baklanın neden olduğu zehirlenme anemi ve yüksek ateşle karakterizedir. Toksinli bakla yenildikten 24-48 saat sonra etkisi görülür. Zehirlenme taze çiğ baklanın yenmesi ile olur. Bakla pişirildiği zaman toksinin etkisi kalmaz. Favizme neden olabileceği düşünüldüğünden süt çocukluğu döneminde bakla önerilmez.
1 Yaşından Önce Bebek Nasıl Beslenmeli?
0-6 Ay: Sadece anne sütü verilmelidir.
6. Ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu ve püresi, pekmez, şekersiz muhallebi (süt + pirinç unu) verilebilir. Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.
7. Ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, pirinç unu, pirinç, yumurta sarısı (tam), et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), bitkisel yağlar, sebze, püre veya sebze çorbası verilebilir.
8. Ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve ve sebze suyu, et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri, bitkisel yağlar, iyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tahıl, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut ezmeleri verilebilir.
12. Ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu, yumurta (tam) veya pastörize peynir verilebilir. Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (ev yemekleri, dolmalar, kıymalı sebze yemekleri, mercimek, tarhana, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, pilav vb.) yapılabilir.