Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) bu yıl 10.'sunu düzenlediği "Eğitimde İyi Örnekler Konferansı", eğitimciler, akademisyenler, öğrencilerin katılımıyla 13 Nisan Cumartesi günü gerçekleşti.
Sabancı Üniversitesi'nde düzenlenen ve gün boyu süren oturumlarda, yaratıcı eğitim yöntemlerinden mevcut eğitim sistemindeki sorunlara pek çok konu tartışıldı.
Bu yıl “Eğitimi Dönüştürmek” temasıyla düzenenlenen konfrenas,iyi örnek sunuşlarının yanı sıra özel oturumlar ve çeşitli atölyelere ev sahipliği yaptı. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın açılışına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katılarak iyi örnekleri paylaşmanın önemli ve itici bir güç olduğunu söyledi.
Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder açılışta yaptığı konuşmada "Geçtiğimiz yıl eğitim politikalarında yaşanan köklü değişikliklerin Türkiye’de tüm çocukların öğrenme deneyimlerine katkı yapabilmesi için tartışılması gereken pek çok konu ve atılması gereken birçok adım var.Eğitimin kalitesini güçlendirmek için bürokraside, okulda ve öğretmenler nezdinde anlayış ve yaklaşım dönüşümüne olan gereksinimimiz halen sürüyor. Tüm sınırlılıklara rağmen iyi örnekler aracılığıyla kendini ve eğitimi geliştirmeye gönüllü ve kararlı yüzlerce eğitimcinin bir araya geldiği İÖK’ün bu dönüşümün bütüncül bir açıdan tartışılması için önemli bir fırsat sunduğuna inanıyoruz" diye konuştu.
Konferansta, 1045 başvuru arasından seçilen 110 iyi uygulama ve materyal örneği yaratıcıları tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
Konferanstaki sunumlar internet üzerinden canlı olarak izlenebildi, Twitter'da da katılımcılar konferansa ilişkin bilgileri paylaştılar.
Konferansın 10. yılında katılımcılar, “Öğrenme Süreçlerinde Öğretmen Yaklaşımları”, “Kaynaştırma ve Özel Eğitim”, “Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim”, “Erken Çocukluk Eğitimi”, “Okul Yönetiminde Katılımcılık ve Liderlik” ile “Meslek Eğitimi” ve “Eğitim ve Sanat” alanlarında 110 iyi uygulama ve materyal örneğine ilişkin bilgi edinme şansı buldu.
Sabancı Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen konferansa Türkiye’nin dört bir yanından 1000'e yakın öğretmen, akademisyen, sivil toplum örgütü, kamu kuruluşu ve özel sektör temsilcisi katıldı.
Konferansın açılışında bir sunum yapan TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Petek Aşkar, öğretmenlerin günlük iş temposunda çok vakit bulamasalarda; öğrenim süreçlerine ilişkin düşünmeye ve sorgulamaya zaman ayırmaları gerektiğini söyledi.
Aşkar, araştırmacı ve meraklı öğretmenlerin, bu sayede öğrenme sürecindeki sorunlara ve zorluklara çözüm bulmak için adım atabileceğini ifade etti.
İngiltere’deki Creativity, Culture and Education’in kurucusu Paul Collard ise konuşmasında, tüm derslerdeki eğitim süreçlerinnde, sanatı da içeren yaklaşımların benimsenebileceğini örneklerle anlattı. Collard, İngiltere'deki bir okulda öğrencilerin dışarıda duyduğu sesleri yazarak katıldıkları bir örneği paylaştı.
Açılışta bir konuşma yapan Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nden Burak Ülman ise farklılıkları gözeten, ekolojik ve kar amacı gütmeyen bir eğitim modeliyle yola çıktıklarını söyledi. Ülman, derneğin İstanbul ve Bodrum'da iki okul açma hazırlığında olduğunu söyledi.
Konuşmacılar ayrıca gün boyu devam eden “Eğitimi Dönüştürmek Özel Oturumları”na katılarak katılımcılar ile birebir tartışma fırsatı buldu.
Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2013, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğinde Eğitim ve Sanat Özel Oturumu’na ev sahipliği yaptı. Özel oturum kapsamında, Eğitim ve Sanat alanından seçilen iyi örnek uygulamalarının yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları da düzenlendi.
TÜSİAD işbirliği ile düzenlenen mesleki eğitime ilişkin oturumda ise; meslek liseleri, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün meslek eğitiminde teorik ve uygulamalı iyi uygulama örnekleri paylaşıldı.
Konferans kapsamındaki yan etkinlikler
Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 2013, ana etkinliklere ek olarak birçok seminer ve atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.
Edebiyattan görsel sanatlara, ekolojiden oyunlarla matematiğe, toplumsal cinsiyetten eleştirel düşünmeye birbirinden farklı birçok alan ve konunun eğitim ortamlarında ele alınmasına ilişkin gerçekleştirilen atölye çalışmaları da konferansın yan etkinlikleri arasında yer aldı.