Hafta Hafta Hamilelik

10 Haftalık Gebelik

10 haftalık gebelik, bebeğin embriyo gelişimini tamamladığı ve fetüs olarak adlandırılan döneme girmeye başladığı bir süreçtir. Bebeğin, hızlı bir şekilde gelişmeye ve büyümeye başladığı 10-12. hafta, aynı zamanda bebeğin organlarının oluşmaya başladığı dönemdir. Gebelikte ilk trimester’ın son dönemi olan 10-12 haftalık süreçte, hamileliğin tehlikeli olan kısmı da atlatılmış olur.

Gebeliğin 10. Haftasında Bebek Gelişimi

Gebeliğin 10. haftasında bebek anne karnında bulunan sıvıda hareket etmeye de başlar. Ancak bu dönemde bebeğin hareketleri oldukça yavaştır. Bu dönemde bebeğin vücudu henüz şekillenmemiş olduğundan, bebeğin hareketleri fiziksel olarak hissedilemez. Gebeliğin 10.haftasında, bebeklerin ortalama ağırlığı 5-6 gram kadardır.

Hamileliğin 10.haftasında bebeğin kemik oluşumu hızlanır. İskelet sistemi tamamlanmaya başlar. 10 hafta aynı zamanda bebeğin ağız yapısının da oluşmaya başladığı dönemdir. Bebeğin dış kulağı ile el ve ayak eklemleri de bu dönemde şekillenmeye başlar.

Gebeliğin 10.haftasında henüz 5-6 gram ağırlığında olan bebek, 3.trimesterdan sonra hızlı bir şekilde gelişmeyi sürdürür. Bebekler, anne karnındaki 10.haftadan sonra, hızlı bir gelişim sürecine girer ve bebeğin ağırlığı artmaya hızlı bir şekilde artmaya başlar.

10 Haftalık Gebelikte Bebeğin İlkleri

  1. Bebekler, genellikle ilk idrarını 10.haftada yapar.
  2. Bebek, embriyo gelişimini tamamlayıp, embriyo sürecinden çıkar ve fetüs olarak adlandırılmaya başlar.
  3. Bebek, ilk kez amniyon sıvı içerisinde hareket etmeye başlar.
  4. Bebeğin cinsiyeti ve cinsel organları bu dönemde oluşmaya başlar.

10 haftalık gebelikHamileliğin 10. Haftasında Annedeki Değişimler

  1. Haftada Kan Dolaşımınız Artıyor

10 haftalık gebelikte, annedeki değişiklikler arasında kalbin daha fazla kan pompalaması, dolaşımın artması ve yorgunluk hissinin oluşmaya başlaması gelir. Gebeliğin 10. haftasında, uterusa gönderilen kan miktarı arttığından, annenin kalbi daha fazla kan üretmeye başlar. Bu nedenle, kan akışının sağlanması için annenin bazı önlemler alması gerekir. Düzenli olarak yürüyüş yapmak, dinlenirken bacakları yüksek bir yere yaslamak ve egzersiz yapmak, kan akışının iyileştirilmesini sağlar.

  1. Gebeliğin 10. Haftasında Aşermeye Başlıyorsunuz

Gebeliğin 10.haftasında annede görülen değişiklikler arasında, annenin aşermeye başlaması da yer alır. Kadınlar genellikle hamileliğin 10.haftasında aşermeye başlar. Ancak bu dönemde beslenmeye dikkat edilmesi oldukça önemli olduğundan, aşerilen gıdaların çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Hamileliğin ilk döneminde aşırı kilo artışı yaşanması, gebeliğin zor geçmesine neden olabilir.

  1. Hamileliğin 10. Haftasında Yorgunluk Hissiniz Oluşuyor

Hamileliğin 10.haftasında annede yorgunluk belirtileri oluşmaya başlar. Kadınların bu dönemde çalışma saatlerini kontrol etmeleri ve gerek oturarak çalışmayı gerektiren işlerde, gerekse fiziksel güç gerektiren işlerde kendilerini çok fazla zorlamamaya dikkat etmeleri gerekir. Dinlenmeye yeteri kadar vakit ayırmamak, hamileliğin 10.haftasında fiziksel ağrılara yol açabileceği gibi, stres düzeyini de artırabilir.

  1. Vücudunuzda Varis Oluşabilir

Gebeliğin 10.haftasında kalbin normalden fazla kan depolaması sonucunda kan dolaşımı doğru bir şekilde devam etmezse, vücutta varisler oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle, düzenli olarak egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak ve uzun süre hareketsiz şekilde oturmamak, bu dönemde oldukça önemlidir.

10 haftalık gebelikte beslenmeGebeliğin 10. Haftasında Annenin İlkleri

  1. Hamileliğin 10.haftasında, birçok anne ilk kez aşermeye başlar.
  2. Gebeliğin başlangıcından bu yana, ilk kez hamileliğe bağlı yorgunluk yoğun olarak hissedilir.
  3. Hormon düzeyleri değişimini sürdürdüğünden, daha duygusal olmaya başlanır.
  4. Kan dolaşımı önemli ölçüde artar.

10 Haftalık Gebelikte Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

  1. Hamileliğin 10.haftasında, beslenme düzeninizi oturtmaya başlayın. Hamilelik süresince iyi beslenmek için kendinize bir program oluşturun.
  2. Kafein tüketimini azaltın, mümkünse kafeini hayatınızdan çıkarın.
  3. Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin.
  4. Sık sık yürüyüşe çıkın.
  5. Hayatınızda stres yaratan, sizi psikolojik açıdan zorlayan olaylara ya da kişilere karşı mesafenizi artırın.
  6. Nitelikli dinlenmeye önem verin.
  7. Bebeğinizle iletişim kurmaya başlayın.
  8. Uyku düzeninize dikkat edin. Yeteri kadar uyuyamamanız hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkiler.

10 haftalık gebelik, bebeğin gelişimini sürdürdüğü bir dönem olduğu gibi, düşük tehlikesinin de azaldığı bir süreçtir. Annenin bu dönemde beslenmesine ve yaşamını iyi yönde düzenlemeye dikkat etmesi, hamileliğin seyri açısından oldukça önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir