Araştırmalara göre, çocukların zihinsel gelişimi, ilk 5 yıl içerisinde yüzde 80 oranında tamamlanıyor. Ebeveynleri, okul öncesi dönemde çocukların zihinsel gelişimini desteklemesi, çocukların hayatında büyük bir rol oynuyor.
Bazı bilim insanlarına göre, zeka düzeyinde genetik faktörlerin etkisi büyük olduğu gibi, bazı araştırmacılara göre, zeka düzeyinde genetik faktörlerin etkisi oldukça düşük. Bununla birlikte zekanın çocukluk döneminde ciddi oranda artırılabileceği konusunda bütün bilim insanları hem fikir.
Time Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre, çocukları doğru yönlendirerek, 0-10 yaş aralığındaki zeka gelişimlerini önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Yeterli beslenme ve uyku, müzik eğitimi, çocuklarla birlikte kitap okumak, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak faaliyetler düzenlemek, çocukların daha zeki olmasını sağlayabiliyor.
- Müzik Eğitimi Almasını Sağlayın
- Spor Yapmalarını Teşvik Edin
Çocukların spor yapmasını sağlamak, zihin ve beden dengesini kurmalarına yardımcı oluyor. Odaklanma becerisini geliştiren spor, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişmesini sağlıyor. Hafıza ve spor ile ilgili 2007 yılında Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, spor yaptıktan sonra öğrenilen kelime oranı, yapmadan önceye oranla %20 artıyor.
- Çocuklara Kitap Okumak Yerine, Çocuklarla Birlikte Kitap Okuyun
Çocuklar okuma yazma öğrenirken, onlara kitap okumak yerine, onlarla birlikte kitap okuyun. Hikaye, masal ya da romanlar, çocukların hayal gücünü artırdığı gibi, birlikte kitap okumak çocukların öğrenme becerilerinin gelişmesini sağlıyor. Kitap okurken, çocuklara sorular sorarak, olaylar ve durumlar üzerine düşünmesini sağlamanız da yaratıcılığının gelişmesini sağlıyor.
- Yeterli Uyumasını Sağlayın
Hafıza ile ilgili işlevler uyku sırasında gerçekleştiğinden, çocukların zihninin en aktif olduğu dönemlerde yetersiz uyuması, zeka gelişiminin yavaşlamasına yol açar. Bu nedenle, çocukların nitelikli ve yeterli uyumasına dikkat edin. Unutmayın, çocukların uzun süre uyuması değil, nitelikli uyuması önemlidir.
- Zeka Tek Başına Yeterli Değildir: Öz Disiplin Sağlayın
- Çocukları Aktif Öğrenme Sürecine Yönlendirin
Öğrenme süreci aktif bir süreçtir. Çocukları düşünmeye sevk etmeyen, soru sormalarına imkan vermeyen ve yeterli bağ kurmalarını sağlamayan öğrenme biçimi çocukların zeka gelişimini olumsuz etkileyebilir. Oyuncaklar ya da DVD’ler üzerine yapılan birçok araştırmada, bebekler üzerinde bir değişim olmadığı görülmüştür. Bu nedenle çocukların aktif öğrenme sürecine destek verilmesi, soru sormasını, cevap vermesini ve düşünmesini sağlamak zeka gelişimini olumlu etkiler.
- Beslenme Düzenine Dikkat Edin
Beslenmenin zeka gelişimindeki etkisi bilindiği gibi, hamilelik dönemindeki beslenme de çocukların zeka düzeyinde rol oynuyor. Çocukların düzenli beslenmesin; vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler yemeleri ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalarını sağlamak, hem fiziksel sağlığı hem de zihinsel gelişimi olumlu etkiliyor. Ancak çocukların yemek düzenlerinin zamanı da önemli. Yapılan bir araştırmaya göre, düşünce hızları test edilen 16 üniversite öğrencisine; yumurta, peynir, et, ve düşük karbonhidrat diyeti yapıldıktan sonra, performanslarının düştüğü görüldü.
- Mutlu Çocuklar = Başarılı Bireyler
Çocuklara mutlu olmayı öğretmeniz, paha biçilemez önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre, mutlu bireyler hem iş hem de aşk hayatlarında daha başarılı oluyor. Mutlu çocuklar yetiştirebilmek için optimist bir bakış açısı edinin, çocuklara sağlam ilişkiler kurmayı öğretin ve çocuklara kendilerini değerli hissettirin.
- Kurduğu İlişkilere Dikkat Edin
Ebeveynlerin entelektüel düzeyleri ve alışkanlıkları çocukları etkilediği gibi, bu etki genetik olmaktan ziyade çevre koşullarından kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar, başarılı öğrenciler ile aynı evde kalan öğrencilerin başarılarının yükseldiğini gösteriyor. Çocukların farklı bakış açılarına sahip, öz disiplini yüksek ve mutlu çocuklarla iletişim kurmasını sağlayabileceği bir ortam yaratmanız çocuğunuzu olumlu etkileyecektir.
- Çocuklarınıza İnanın
Çocukların zeki olduğuna inanın ve inanmalarını sağlayın. Rosenthal ve Jacobson tarafından 1968 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kendisine inanan çocukların zeka düzeyi gelişme gösteriyor. Zeka testi yaptıktan sonra, daha zeki olduğuna inandırılan çocukların %30’u iq puanını ortalama 22 puan artırdı ve hemen hemen tüm çocuklar 10 puanın üstünde bir artış gösterdi.
- Bilişsel Gelişimine Destek Verin
Çocukların beyinlerinin her iki lobunu da kullanabilmeleri, analitik düşünmeleri, problem çözme yeteneğinin gelişmesi gibi durumlar, zeka düzeyinde önemli bir role sahiptir. Çocukların bilimsel deneyler yapmasına destek vermek ve bilgisayar bilimleri ile ilgilenmesini sağlamak, zeka gelişimini olumlu etkiler. Çocukların çok yönlü düşünmesini sağlamak ve bakış açısını geliştirebilmek için çocuklar için kodlama derslerinden faydalanın. Aynı şekilde çocukların yabancı dil öğrenmesini sağlamak için de ilk 10 yaş idealdir. Bu alanlarda çocuğunuzun kendini geliştirmesini sağlayarak, hem algılarını hem de zeka düzeyini artırabiliriz.
Son olarak, çocuklarınız herhangi bir konuda başarısız, isteksiz ya da motivasyonsuz olabilir. Önemli olan her alanda başarılı olması değil, istediği şeyleri yapabilecek özgüven ve donanıma sahip olmasıdır. Unutmayın, sevgi her şeyi değiştirebilir.
Yorumları Göster (2)
Mutlaka okumalısın
Mutlaka okumalısın.