Hafta Hafta Hamilelik

11 Haftalık Gebelik

11 haftalık gebelik, hamileliğin ilk trimester’ının son dönemidir. Gebelik 11. bebeğin ağırlığı yaklaşık 8-9 grama yükselir. Hamilelikte 11. hafta düşük yapma riskinin de azaldığı bir dönemdir. Gebeliğin 11.haftasına giren annelerin düşük yapma riski yaklaşık yüzde 1’dir.

Gebeliğin 11. Haftasında Bebek Gelişimi

Gebeliğin 11.haftası, düşük tehlikesinin azalması ve bebeğin gelişiminin hızlı bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir. Bu süreçte, hem bebeğin gelişimi hem de hamileliğin seyri açısından önemlidir.

  1. Bebeğin Hareketleri Artar

10.haftadan itibaren amniyon sıvısı içinde hareket etmeye başlayan bebeğin, 11.haftada hareketleri artış gösterir. Ancak amniyon sıvısı içerisindeki bu hareketler, sadece titreşim olarak algılanabilir. Anne, bu dönemde bebeğin hareketlerini hissedemez.

  1. Bebeğin Organları Gelişmeye Devam Eder

11 haftalık hamilelikte, bebeğin organ gelişimi ve organların tamamlanma süreci devam eder. Bu dönemde, bebeğin kafası oldukça büyüktür. Ancak 12-14 hafta arasında, bedeninin büyümeye devam etmesiyle birlikte, vücut oranı oturmaya başlar.

  1. Bebeğin Diş Yapıları Oluşmaya Başlar

Bebeklerin iris tabakası, hamileliğin 11.haftasında oluşmaya başlar. Göz tabakasının gelişimi ve bağırsakların oluşumu, 11 haftalık gebeliğin önemli aşamaları arasında yer alır. Bu dönemde bebeğin eklemleri gelişimine devam eder. Bebeğin elleri ve parmakları belirginleşmeye başlar. Aynı zamanda kemik gelişimi de, 11. haftada devam eder. 11 haftalık gebelik sürecinde, bebeğin diş etlerinin altında diş yapıları da oluşmaya başlar.

  1. Bebeğin Cinsel Organı Belirginleşmeye Başlar

Hamileliğin 11.haftasında, bebeğin cinsel organı da belirgin hale gelir. Ancak cinsel organ, bebeğin cinsiyetini anlayabilecek kadar gelişmemiştir. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için birkaç hafta daha beklemek gerekir.

 11 haftalık gebelikGebeliğin 11. Haftasında Yapılması Gereken Testler

Hamilelikte hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından testlerin zamanında yapılması oldukça önemlidir. 11 haftalık gebelikte yapılması gereken testler arasında “ikili test” ve NT testi bulunur. İkili Test kan tahlili ile yapılan bir testtir. NT testinde ise bebeğin ense kalınlığı ölçülür.

 

11 Haftalık Gebelik ve Bebeğin İlkleri

  • Bebeğin diş etleri içerisinde dip yapıları bu dönemde oluşmaya başlar.
  • Bebeğin cinsel organı belirgin hale gelir.
  • 11 haftalık gebelikte, bebek ilk kez amniyon sıvısı içerisinde devamlı hareket etmeye başlar.
  • Gebeliğin 11.haftasında, bebeğin duyu organları da oluşmaya başlar.

Hamileliğin 11. Haftasında Annedeki Değişimler

Hamileliğin 11.haftasında annedeki değişimler arasında; bulantı ve halsizlik gibi değişimler gözlenebilir. Bununla birlikte iştahsızlık da gebeliğin 11.haftasında sık görülen belirtiler arasında yer alır. Ayrıca bu dönemde aşerme artar ve egzersiz yapılmaması durumunda, eklemlerde ağrı oluşabilir.

Bebeğinizin Kalp Atışlarını Duymaya Hazırlanın

Hamileliğin 11. haftasında anneler bebeklerin kalp atışlarını hissetmeye başlar. Bu dönemde bebeğin kalp atışı 120 ile 160 arasındadır. Özellikle dinlenme pozisyonunda, anne bebeğin kalp atışlarını sık sık hissedebilir.

C Vitamini Alın

11.hafta gebelikte, C vitamine olan ihtiyaç oldukça önemlidir. Bu dönemde 80 ile 100 mg arası C vitaminine ihtiyaç duyulur. Bebeğin yeni hücreler üretmesi, sağlıklı kemikler ve dişlere sahip olması için, hamileliğin 11.haftasında C  vitamini alımına dikkat etmek gerekir. Portakal, brokoli, papaya gibi besinlerin sık tüketilmesi, C vitamini ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir.

11 Haftalık Gebelik ve Annenin İlkleri

  1. Bebeğinizin kalp atışlarını hissetmeye başladığınız dönem, gebeliğin 11.haftasıdır.
  2. 11 haftalık hamilelikte, dinlenmeye ve düzenli beslenmeye daha fazla ihtiyaç duyarsınız.
  3. Bazı kadınlarda, mide bulantısı, hamileliğin 11.haftasından itibaren başlar. Mide bulantısının ciddi boyutlara ulaşması durumunda beslenme düzeninizin bozulmaması için doktora başvurmalısınız.

Gebeliğin 10.haftasında genellikle bulantı ve kusma şikayetleri arttığı gibi, 11. haftada da bu belirtiler devam edebilir. Bulantı ve kusma şikayetlerini en aza indirmek için beslenme düzeninize dikkat etmeniz, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınmanız önemlidir.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir