- 12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ve az baharatlı yemekleri tüketmeye başlayabilir.
- Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğünlerinin düzeni bozulursa bebeğin kan şekeri düşer, günlük enerjisi azalır, ve bebek sinirli ve huysuz olabilir. Ancak yemek yemek istemeyen bir bebeğe de zorla yemek yedirmeye çalışmayın.
- Eğer bebeğiniz normalden fazla kilo alıyorsa kesinlikle diyet yaptırmayın. Onun yerine beslenmesinde ufak değişikliklere giderek kalorisi az ama besin değeri yüksek; meyve, sebze, tahıl ürünleri gibi yiyecekler tercih edin. Bebeğinizin kilosunun normal olup olmadığını doktorunuza da danışabilirsiniz.
- Besinlerin hangi şartlarda üretildiğine dikkat edin. İçinde kimyasallar ve katkı maddesi olan besinlerden uzak durun. Mümkünse bebeğinize 2 yıldan önce hazır gıdalar vermeyin.
- Besinleri çok fazla pişirmeyin ve uzun süre oda sıcaklığında saklamayın. Bebeğinize verdiğiniz besinlerin taze olmasına dikkat edin. Yemeklerin hava, su ve sıcakla fazla temas etmesine izin vermeyin.
- 2 yaşına kadar bebeğinize nikotin içeriği sebebiyle patlıcan vermemelisiniz. Bakla da 2 yaşına kadar önerilmez.
- Bal ve yumurta beyazına başlayabilirsiniz. Omlet ve krep gibi farklı kahvaltılar da hazırlayabilirsiniz.
- Bebeğinize sakatatları, sucuk, salam gibi besinleri vermemelisiniz.
- 1 yaş sonrası balkabağı, mercimek, nohut, mor erik, brokoli, et, portakal, yabanmersini, yeşil yapraklı sebzeler, avokado önerebiliriz.
- Artık pastörize inek sütüne başlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin eliyle veya kaşıkla yumuşak besinleri yemesine izin verin, dağınıklığı, kirleri görmemeye çalışın. Öğrenmek için kirlenmesi de gerektiğini unutmayın.
- Eline domates, salatalık veya havuç dilimleri verebilirsiniz.
- Tek tip yemek seçebilir, onun isteklerine aşırı tepki göstermeyin, seçimlerine olabildiğince saygı gösterin, günde 3 ana öğün planlayın. Unutmayın çocukların yeme alışkanlıkları da kendilerine özgüdür. Kimi 5-6 öğün kimi 2 öğünle doyar ve büyür. Gelişimi normal ise onun isteklerine saygılı olun.
Diğer aylarla ilgili beslenme bilgilerine Ay Ay Bebek Beslenmesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.