18 haftalık gebelik süreci, annede tansiyonun düşmeye devam ettiği ve baş dönmesi, bayılma gibi şikayetlerin sık görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde, bebeğe giden kan akışı artığı için annede yorgunluk ve tansiyon ile ilgili belirtiler de daha sık görülebilir.
18 haftalık hamilelikte, bebeğin ağırlığı yaklaşık 200 grama ulaştığı gibi, boyu da ortalama olarak 14-16 cm arasındadır. Bebeğin yağ dokusu gelişmeye devam ettiğinden, el ve ayak parmaklarında ayırt edici çizgiler yani parmak izleri oluşmaya başlar.
Gebeliğin 18. Haftasında Bebek Gelişimi
Gebeliğin 18.haftasında bebeklerde sindirim sistemi gelişmeye devam eder. Bebek, anne karnında bulunun amniyotik sıvıyı yutar ve bu sıvı mideden geçerek, mekonyumu oluşturur. Mekonyum sıvısı, bebeğin ilk dışkısı olarak da düşünebilir. Bu dışkı, bebeğin ilk bezini değiştirirken göreceğiniz katran rengindeki sıvıdır.
Hamileliğin 18.haftasında bebeklerde sindirim sistemi, gözler ve doku yapısı gelişmeye devam eder. Bu dönemde, bebeğinizin gözleri vücuduna oranla hala büyüktür. Ancak bu dönemden itibaren normal büyüklüğüne dönmeye başlar.
Gebeliğin 18. Haftasında Bebeğin İlkleri
- Hamileliğin 18.haftasında bebeğin parmak izi oluşmaya başlar.
- Bebeğin sindirim sisteminden ilk defa bir madde geçer. Amniyotik sıvıyı yutan bebek, bu sıvıyı sindirir.
- Bebeğin ilk dışkısı, hamileliğin 18.haftasında oluşur.
- Gebeliğin 18. haftası, bebeğin hareketlerinin daha hissedilir hale geldiği dönemdir. Bazı bebeklerin hareketi, ilk kez bu dönemde hissedilir.
Hamileliliğin 18. Haftasında Annedeki Değişimler
Gebeliğin 18.haftasında, ani baş dönmeleri ya da bayılacak gibi olma hissini sık sık yaşayabilirsiniz. Bebeğe giden kan akışı artığından, tansiyonunuz bu dönemde çok çabuk düşebilir. Bu nedenle hem beslenmenize hem de dinlenme sürecinize bu dönemde dikkat etmelisiniz. Aşırı yorulmamaya dikkat etmeniz, dengeli ve düzenli beslenmeniz, kontrolleri aksatmamanız 18 haftalık gebelik için oldukça önemlidir. Gebeliğin 18.haftasında, düşük kan şekeri problemi de yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, doktorunuzun önerileri doğrultusunda, meyve tüketimini artırmanız gerekebilir.
18 haftalık gebelik sürecinde; beslenme, dinlenme ve egzersiz yapma ritüelini oturtmanız oldukça önemlidir. Bu üç aşamadan birini ihmal etmeniz durumunda zorlanabileceğiniz gibi, bebeğin sağlığını da koruyamayabilirsiniz. Dolayısıyla, düşük kan şekeri ve tansiyon problemine riskine karşı sık sık dinlenmek, düzenli ve dengeli beslenmek önemlidir. Aynı şekilde, kan akışını düzenleyebilmek için egzersiz yapmaya da önem vermelisiniz.
Hamileliğin 18. Haftasında Annelerin İlkleri
18 haftalık hamilelik, 2. trimester döneminin henüz başlarıdır. Ancak bu dönemde, karnınız belirginleşir ve nefes düzeniniz değişiklik gösterir. Dolayısıyla ikinci trimesterın ilk evreleri, bebeğiniz için olduğu kadar, sizin için de birçok değişikliği beraberinde getirir. Hamileliğin 18.haftasında, gebelik sürecindeki ilklerinizi yaşayabilirsiniz.
- 18 haftalık gebelikte, bebeğin kol ve bacakları gelişmeyi sürdürür. Bu dönemde bebeğinizin hareketini ilk defa duyumsayabilir ya da ilk defa bu kadar güçlü duyumsayabilirsiniz.
- Gebeliğin 18. haftasında baş dönmesi, kusma ya da bayılacak gibi olma durumlarıyla ilk kez karşılaşabilirsiniz. Endişe etmeyin. Bu son derece normal ve geçici bir durum.
- Bu dönemde iştahınızda belirgin bir artış görebilirsiniz. Daha önce aşermeyen anneler, genellikle 18. haftadan sonra aşermeye başla