2.5 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında renkleri tanıma, kelimeleri doğru kullanma ve saymaya başlama gibi beceriler yer alır. Bu beceriler, çocuğun nasıl yönlendirildiğine göre değişiklik gösterebilir.

İki buçuk yaşındaki çocuklarda, bağımsızlık duygusu da artığında, çocuklarda bulunduğu ortamı kontrol etme isteği gibi güdüler de oluşur.

2,5 yaş, çocuk gelişiminin en büyük kriz dönemlerinden biri olarak kabul edilir. ‘Serkeşlik evresi’ olarak da nitelendirilen bu dönemde çocuk olumsuz, isyankar ve kararsız davranışlar sergiler.

Kendi içinde bulunduğu ortama hükmetme isteği ile çevrenin koyduğu yasaklar çatışmaya başlar.

2.5 Yaş Çocuğun Gelişim Özellikleri

  • 2.5 yaşındaki çocuğun hayal gücü gelişmiştir.
  • Kas-motor mekanizması ise henüz gelişimini tamamlamamıştır.
  • Seçme yeteneğine tam olarak sahip olmayan çocuk iki alternatifi birden seçebilir.
  • Günlük yaşamda sıkça zorluklarla karşı karşıya gelen çocuğun bu dönemde korkulu rüya görerek geceleri uyanma sıklığı artar.
  • İki buçuk yaşındaki çocuk zıt kutuplar arasında gidip gelir, uç noktaları deneyimler.
  • 24-36 aylık dönem arasında bebekler ‘hayır’ kelimesini sıklıkla kullanır.
  • 2.5 yaşındaki çocuk öğrendiği kavramları ileriye taşır. Birkaç çocuk şarkısı bilir, daha fazla rengi tanıyabilir ve büyük olasılıkla 3’e kadar sayabilir.
  • Çocuklar bu dönemde çizimlerine isim koymaya başladığı gibi, kendi ismini de bilir.
  • 2,5 yaşındaki bir çocuk 200’ü aşkın sözcüğü kolaylıkla kullanır. Sık sorduğu sorular ‘ne?’ ve ‘kim?’dir. Ben, sen, beni, bana zamirlerini doğru kullanmaya başlamıştır.
  • Çocuklar, 2,5 yaşındayken genellikle zaman kiplerini doğru kullanamaz. Çocukların özelliği 3 yaşından itibaren gelişmeye başlar.

“Serkeşlik evresi” olarak bilinen iki buçuk yaş döneminde çocuklar asabi ve huysuz davranışlar sergileyebilir. Çocukların bu dönemde tuvalet eğitimi almaya başlaması önemlidir. Ayrıca bebeklerde duygusal ve sosyal gelişim bakımından, bu dönemde sosyal ortamlara çocuğun daha fazla dahil edilmesi gerekir.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022