2 aylık bebek gelişimi süreci boyunca bebeğinizin kilosu artmaya, boyu uzamaya, uyku ve beslenme düzeni oturmaya devam eder.
Bebeğiniz 2 aylıkken yaklaşık 3,5 – 5 kg ağırlığına ulaşmıştır. Bu hesaplama, bebeğinizin doğum kilosu ile de ilgili olduğu gibi, bebeğiniz doğumundan 1 ay sonra yaklaşık 1 kg alır.
Bebeğinizin boyu ise, doğum boyuna göre değişmekle beraber, ortalama olarak 50-58 cm uzunluğuna ulaşmıştır.
İki aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku süresi ortalama 14-16 saattir. Bebeğinizin gece uykusunun düzene girmesi, 2 aylık süreçte, gündüzleri daha fazla uyanık kalmasını sağlar.
Bebeğinizin 2.ayda sahip olduğu beceriler şunlardır:
- Bebeğiniz bilinçli şekilde gülmeye başlar: İkinci ayda, bebeğiniz bilinçli bir şekilde gülümsemeye başlar. Bu, bebeğinizin ilk aydaki refleks gülümsemesinden tamamen farklıdır. Bebeğiniz çevresini algılar ve gülümseyerek tepki verebilir.
- Oyun oynamaya başlar: 2 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğinizin algıları ve tepkileri geliştiği gibi, zihinsel aktiviteleri de artar. Bebeğiniz sizinle ya da diğer insanlarla oyun oynamaya başlayabilir. El hareketleri, sesler ya da mimikleri bebeğiniz oyun olarak algılar. 2 aylık bebekler, oyun oynamaktan oldukça hoşlanır. Öyle ki, oyunu durduğunuzda, bebeğiniz ağlamaya başlayabilir.
- Bebeğiniz yüzleri tanımaya başlar: Bebeğinizin görme duyusu geliştiği gibi, zihinsel gelişimi de bu dönemde artmaya başlar. Bebeğiniz, gördüğü yüzleri artık tanımaya başlar. Yabancı bir yüz bebeğinizi korkutabilirken, sevdiği bir yüz gülümsemesini sağlayabilir. Bebeğiniz, insanları yüzlerinden tanıyarak, onlara tepki verebilir.
- Bebeğiniz olumsuz tepkileri öğrenir: 2 aylık bebek gelişimi zarfında, bebeğiniz bilinçli gülümsediği gibi, sinirlenebilir ve olumsuz tepkiler verebilir. Olumsuz tepkiler, bebeğinizin ilk ayda sık yaptığı gibi ağlamak değildir. Bebeğiniz acıktığı ya da bezi kirlendiği için değil, yaptığınız hareket hoşuna gitmediği için ağlayabilir ya da bağırabilir.
- Seslere tepki verir: Bebeğinizin işitme duyusu, henüz anne karnındayken oldukça gelişmiştir. Ancak ikinci ayda bebeğiniz duyduğu sesleri ayırt edebilir ve anlamlandırabilir. Bu süreçte bebeğiniz çıngırak seslerine ya da rahatsız edici olmayan hareketli seslere olumlu tepki verir ve bu seslerin tekrarlanmasını ister.
2 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz, 5-8 hafta arasında hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini büyük bir ivmeyle sürdürür. Bu süreçte bebeğinizin anne sütü ile yeterli beslenme, gece uykusu ve gündüz uykusunu nitelikli bir şekilde uyuması kadar, çevresindeki insanlarla ve nesnelerle iletişim kurması da oldukça önemlidir. Dolayısıyla 2 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğinizi sadece fiziksel anlamda değil, duygusal ve zihinsel anlamda da daha fazla desteklemeniz gereklidir.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflüye daha az rastlanıyor. Bebek mümkün olduğunca az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; özel reflü mamaları bu süreyi ailenin ve bebeğin kolay atlatmasını sağlar.
Hava yutarak beslenmek reflüyü artırabiliyor. Özel tasarım biberonlar ile hava yutma azaldığından kusmalar da azalıyor. Özellikle dik beslemek ve beslendikten sonra dik yatmaya devam etmek reflüyü azaltır. Katı yiyeceklerle ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde reflünün azaldığı görülüyor.
Anne Sütünü Nasıl Saklamalısınız?
Anne sütünü buzdolabında ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Sterilize edilmiş bir kap, dışı sert plastikten oluşan saklama kapları ya da cam kavanozlar kullanabilirsiniz. Ancak anne sütünü saklarken kaba iyi oturan ve kitlenen kapakları tercih etmeniz önemlidir.
Anne Sütü Kaç Gün Saklanabilir?
Anne sütünün içindeki besin değerlerini kaybetmemesi için, bebeğin memeden emmesi idealdir. Bununla birlikte anne sütü oda sıcaklığında 3 saate kadar dayanabilir. Buzdolabında ise 4 dereceden düşük sıcaklıkta, 3 güne kadar saklanabilir. Anne sütünü derin dondurucu da saklayabilirsiniz. Kapağı tam oturan sert plastik ya da anne sütü saklamak için tasarlanmış poşetlerle, -18 derecenin altında 3 ay boyunca anne sütünü muhafaza edebilirsiniz.
Sıcaklık °C | Saklama Süresi |
Oda Sıcaklığı (19-26°C) | 3 saat |
Buzdolabı (4°C ve altı sıcaklıkta) | 3 gün |
Derin dondurucu (-18°C) | 3 ay |
2 Aylık Bebeklerde Uyku
2 aylık bebeklerde uyku düzeni henüz tam yerleşmemiş olsa da, bebekler bu süreçte de hem gece hem de gündüz uykusu uyurlar.
0-3 aylık dönemde, bebekler günde 18 saate kadar uyuduğu gibi, 3-4 saatte bir uyanıp anne sütü emerler. Dolayısıyla 2.ayda da gece uykunuz sıklıkla bölünebilir. Bebeğiniz hangi saatte uyuduğu fark etmeksizin gece uykusundan uyanır. Bebekler 2.ayda gece bir ya da iki kez uyanarak süt emmek ister.
Bebeklerde uyku düzeni, ortalama olarak 5-6.aydan itibaren yerleşmeye başlar. 0-6 aylık dönemdeki bebeklerde uyku eğitimi oldukça zor olduğundan, bebeğinizin gece uykusundan uyanmasına alışmanız gerekir.