2 haftalık gebelik, hamileliğin biyolojik olarak başladığı fiziksel olarak ise henüz başlamadığı bir dönemdir. Bu dönemde vücudunuzda fiziksel olarak bir farklılık hissetmeyeceğiniz gibi, hormonlarınız daha hızlı çalışmaya başlar.
Hamileliğin 2. haftasında yaptıracağınız testlerde herhangi bir sonuç alamayabilirsiniz. Yumurtanın tam olarak döllenmediği bu dönemde somut olarak gebelikten bahsedilmesi zordur.
2 Haftalık Gebelik
Gebeliğin 2. haftasında rahimdeki iç çeper genişlemeye devam eder ve yumurtanın döllenmesi için gerekli ortam hazırlanmaya başlar. Gebeliğin ilk 3 haftasında hamilelik belirtileri vücutta fiziksel olarak gözlemlenemediği gibi yapılan testlerde de herhangi bir gebelik bulgusu görülmeyebilir. Zira 2 haftalık gebelik sürecinde tam olarak hamilelikten bahsetmek mümkün değildir.
Hamileliğin oluştuğunu söyleyebilmek için 2. haftanın tamamlanması gerekir. Gebelik fiziki olarak oluşmadığından bu iki haftalık süreç çoğunlukla hesaplanmaz. Ancak yumurtanın döllenme süreci de doktorlar tarafından hamilelik haftaları içerisinde sayılır.
İlk Gebelik Belirtileri Nelerdir?
İlk gebelik belirtileri arasında adet döneminin gecikmesi, yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık ya da sinirlilik hali görülebilir. Ancak bu gebelik belirtileri genellikle 3. ve 4. haftadan sonra görülmeye başlar. İlk haftalarda gebeliğe dair bu tür belirtiler görülmese de, hormonal değişikliklere bağlı olarak hamilelik belirtileri 3. haftadan itibaren görülmeye başlayabilir. Bu belirtiler şöyledir:
- Göğüslerdeki hassasiyetin artması,
- Vajinal akıntılar
- Karında ve pubis bölgesinde sancı ve ağrıların oluşması
- Ağızda metalik bir tat oluşması
- İdrara çıkma sıklığının artması
- Mide bulantısı, kusacak gibi olma
- Yiyeceklere karşı hassasiyet, iştah artması ya da iştahsızlık
- Kokulara karşı duyarlılığın artması, kokulardan tiksinmeye başlama
- Ani duygusal değişimler
- Adet döneminin gecikmesi
Bu gebelik belirtileri her kadında farklı şekillerde ortaya çıkabileceği gibi genellikle benzerlik gösterir. Kadınlarda en sık görülen hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında adet döneminde gecikme olması durumunda hamilelikten şüphelenilmesi gerekir.
Gebeliğin İkinci Haftasında Nelere Dikkat Edilmeli?
2 haftalık gebelik sürecinde beslenmeye, düzenli uykuya ve dinlenmeye ayrılan süreye dikkat edilmesi önemlidir. 2 haftalık hamilelik doğrudan belirti vermeyeceğinden, hamile kalmayı düşünen kadınların hazırlık sürecinde beslenme düzenine ve stresten uzak durmaya dikkat etmeleri gerekir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız, gebelik sürecine hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendinizi hazırlamanız şarttır.
Hamile kalmaya karar verdiyseniz, gebelik belirtilerini dikkatli bir şekilde okumanız ve belirtileri yaşıyorsanız doktor kontrolünden geçmeniz önerilir.