2 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında; tuvalet eğitimi, dil becerisi, motor yetenekleri ve sosyal beceriler yer alır. 2 yaşındaki çocukların bu özelliklere sahip olması için ebeveynleri tarafından desteklenmesi önemlidir.
2 Yaş Çocuğun Gelişim Özellikleri
Bebekler 24.aydan itibaren hem fiziksel olarak hem de sosyal ve zihinsel beceriler açısından önemli gelişimler gösterir.
24-36 ay arasındaki dönemde bebeklerde en hızlı gelişen beceriler arasında dil becerileri, motor beceriler ve sosyal beceriler gelir. Bu süreçte bebek çevresiyle iletişim kurmaya teşvik edilmeli ve bebeğin becerilerini geliştirebileceği ortam yaratılmaya çalışılmalıdır.
2 yaşındaki çocuk kendi benliğini çevresinden ayrı olarak algılamaya başlamıştır. Bağımsız hareketlerin temelleri bu yaşta atılır. Bu süreçte, tuvalet eğitimi ve bağımsızlık alanlarındaki öğrenme süreci önem kazanır.
- 2 yaşındaki çocuk gösterdiği gelişim ile bağımsızlık kazanmaya başlar. Dil becerisi ve motor yeteneklerinin gelişimi çocuğun bağımsız hale gelmesinin altyapısını hazırlar. Bu yaştaki çocuk kendini özerk bir varlık olarak kanıtlamaya çalışmaktadır.
- 2 yaşındaki çocuk anne, babası ve diğer aile fertleri ile çeşitli faaliyetlerde bulunmaya başlar ve bu doğrultuda sosyal becerilerini ve ilişki kurabilme yetisini geliştirir. Bu yaştaki çocuk kendi yaşındaki diğer çocuklarla birlikte olmaktan keyif almaya başlar.
- Çocuklarda 2 yaştan itibaren kağıt üzerindeki karalamalar yerini yetişkinler tarafından da anlamlandırılabilen çizgilere bırakır.
- 2 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında sözcük dağarcığının gelişim de yer alır. Çocuğun konuşması bu dönemde sürekli hale gelir ve çocuk ardı arkasına sorular sorar.
- 24.aydan itibaren çocuklar dış dünyayı daha iyi tanıyabilmek için sorduğu sayısız soru nedeni ile 2 yaş çocuğun ‘Sorgu Çağı’ olarak isimlendirilmiştir. Bu yaşta başlayan sorgu çağı, 4 yaşında en üst noktaya ulaşır. Çocuk sorularına kısa ve basit yanıtlar beklemektedir ve anne babalar çocuklarının sorularını hassasiyetle yanıtlamalıdır.
- 2 yaşındaki bir çocuğun idrar ve dışkılama kaslarında gelişim gözlenir. Çocuk tuvalet alışkanlıklarını kazanma sürecinde doğru, yanlış, iyi, kötü gibi toplumsal yargılarla da tanışmaya başlar.
Bebeklerin 2 yaş sürecinde kazanması gereken becerilerde eksiklik ya da yetersizlik olması durumunda, doktora başvurulması oldukça önemlidir.
Bebeğin tuvalet eğitimi alamıyor olması, dil becerilerinin yetersiz olması ya da sosyalleşme sürecinde sorun yaşaması bebek gelişimi açısından daha büyük sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ebeveynlerin bebekleri iyi gözlemlemesi ve bebeğin temel gelişim sürecinde sorun olması durumunda doktora başvurması önemlidir.