2016 Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu: İnternet Kullanım Yaşı Düşüyor

Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Çocuklarda Teknolojinin Sorumlu Kullanımı” başlığı ile 25-26 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenen “Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu” kapsamında, çocukların teknoloji kullanımı hakkında önemli bilgiler verildi.

İnternet Kullanımı Yaşı 2’ye Düştü

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, Eurokids Online verilerine göre, internet kullanımının 2 yaşında başladığını söyledi. Türkiye’de ailelerinin yüzde 29’unun internet kullanıcısı olduğunu vurgulayan raporda, internet kullanmaya başlama yaşının yıllara göre çizelgesi de paylaşıldı. Buna göre; internet kullanmaya başlama yaşı; 2010 yılında 4; 2015 yılında ise 2 yaşına kadar indi. Her gün internet kullanan çocukların oranı ise 2010 yılında yüzde 32.2 iken; 2015 yılında yüzde 57.5’e yükseldi.

Araştırma, Türkiye istatistiki bölge birimleri sınıflandırmasına göre belirlenen 12 bölgede, yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre eşit dağılımlı 9-16 yaş aralığında internet kullanan 784 çocuk ile yapıldı.

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, ebeveynlere internet kullanımını 1-2 saat ile sınırlı tutmayı önerdi. İnternetin eğlence amacıyla günde 2 saatten fazla kullanılması hem ebeveynler ile çocukların iletişimini kısıtlıyor hem de çocukları internete bağımlı hale getiriyor.